Raimond Kaljulaid: Tuleb olla veel hoolivam

Põhja-Tallinna linnaosa vanem  kaugeltki ei piirdu vaid linnaosa juhtimisega. Keskerakonna kongressil valiti ta erakonna juhatusse suurima häältearvuga ning lisaks on ta ka esinumber Riigikogu valimisteks Põhja-Tallinna, Haabersti ja Kristiine linnaosas. Intervjuus tulebki juttu poliitikast, valimistest, heategevusest ja jõuludest.

Vaatamata 36 eluaastale oled juba kogenud keskerakondlane. Oled töötanud nii ettevõtjana kui ka Edgar Savisaare nõunikuna. Praegu kuulud taas erakonna juhatusse ning kandideerid valimistel. Kuidas hindad oma karjääri erakonnas?

Nii üllatav kui see ka pole olen valimiskampaaniatega seotud juba 15 aastat. Esimene kord oli kohalike valimiste ajal 2002. aastal, kui Edgar Savisaar oli Tallinna linnapea ja Keskerakond sai volikogus absoluutse enamuse, mida ei osanud tollal kuidagi ette näha. Vahepeal on koos Riigikogu valimistega olnud 12 korda, mil olen kampaaniat tegemas olnud, kuid alles nüüd osalen ise esimest korda  parlamendivalimistel.

Üle 10 aasta töötasin erasektoris, lõin oma ettevõtteid ja arendasin neid välja, ning aitasin erakonda valimiskampaaniate ajal. Tõsiselt tulin poliitikasse tagasi ligi kolme aasta eest, kui pakuti linnaosajuhi kohta Põhja-Tallinnas, kus oli vaja tublisti olukorda muuta. Endal mul niisugust plaani algul polnud, kuid kuna olin oma ettevõttega just siia kolinud, siis mõtlesin: aga miks mitte?

Kas vahepeal oli Keskerakond muutunud? Milline on olnud Keskerakond Edgar Savisaare ja Jüri Ratase juhtimise all?

Nad on erinevad inimesed, erinevatest ajastutest pärit ning erineva juhtimisstiiliga. Edgar Savisaare poliitikukarjäär sai alguse 1980. aastate lõpul, kui ta oli Eestile taasiseseisvumise toonud valitsuse juht ning Rahvarinde ja hilisema Keskerakonna looja. Niisuguseid poliitikuid on üksikuid ning tema nimi sai sellega kirjutatud ajalukku. Tema kõrval ehk on Lennart Meri, Siim Kallas, Mart Laar ja Tiit Vähi.

Jüri Ratase poliitiline karjäär on veel paljuski ees, ning loodan, et need on Eestile palju rahulikumad ajad kui need, mis olid eelmainitud poliitikute ajal. Jüri oskus otsida erinevate inimeste ja vaadete vahel konsensust isegi siis, kui teised seda ei näe, on Eestile praegu väga suur väärtus. Nii nagu mujalgi maailmas, on poliitika ka Eestis muutunud tigedaks, mis teeb üksmeele leidmise väga keeruliseks. Näeme praegu demokraatiarongi rööbastelt maha jooksmist, ning Eestil on tõesti vedanud, et Jüri Ratas on suutnud stabiilsust säilitada.

Riigi arengus ongi aga vaja erinevaid liidreid. See, mis toimis 90-ndatel aastatel, ei pruugi praegu enam töötada.

Kas kättejõudval jõuluajal on oodata veidi rahulikumat aega või põrutab see rööbastelt maha jooksnud demokraatiarong ka sellesse sisse?

Jõuluaeg peab ikka rahulikum ja vaiksem tulema. Samas lähikuudeks ning -aastateks ma küll Eestile rahulikku aega ennustada ei julge. Kui mõelda sellele, milline tuleb parlamendi järgmine koosseis, siis lihtsamaks olukord küll ei lähe. Stabiilset ja töist valitsemist on erakordselt keeruline ette kujutada. Erinevad protsessid, mis tekitavad tugevat turbulentsi, on väga tugevad. Kuhugi ei kao Euroopa ja maailma poliitikast rändetemaatika ning Brexiti tõmblused, ega ole oodata ka Ukraina kriisi lahenemist. Jõukeskused kogu maailmas paiknevad ümber ning Ameerika Ühendriigid ei suuda enam seista demokraatlike ja liberaalsete väärtuste eest.

Nii nagu mujal tulevad paremäärmuslikud jõud tugevalt esile, on see juhtumas ka Eestis. Seda enam on poliitilistel juhtidel vaja osata leida ühisosa erinevate poliitiliste jõudude vahel. Väike riik ei saa poliitilise äärmuslusega kaasa minna, sest talle läheb see maksma riigi kestvuse.

Kas Eesti praegused erakonnad suudavad piisavalt adekvaatselt reageerida sellele turbulentsile?

Teist valikut ei ole. Poliitikud peavad käituma täiskasvanud inimestena. Seepärast on poliitikasse ning valimistel kandideerima tulnud ka palju neid, kes varem töötasid erasektoris või riigiametites. Seda nii Keskerakonnas kui ka näiteks uues erakonnas Eesti 200. Praegu on see aeg, mil tuleb tulla appi.

Kui pingeline tuleb valimisvõitlus Põhja-Tallinna, Haabersti ja Kristiine valimisringkonnas, kus oled ise Keskerakonna esinumber?

Sellele ringkonnale anti juurde üks mandaat, ning küsimus on, kas selle saab juurde Keskerakond ehk kas me saame varasema kolme koha asemel neli? Seepärast on minu enda valimistulemusest tähtsam erakonna nimekirja hea tulemus. Konkurents on tihe ning põhioponendiks on Kristen Michal Reformierakonnast, kelle kapp on küll luukeresid nii täis, et muud sinna enam ei mahugi. Samas on ta kogenud vastane, ning pole oodata, et ta hakkab kuidagi eetilisemat kampaaniat tegema. Midagi lihtsalt nendel valimistel kellelegi küll kätte ei tule. Meil tuleb üle riigi oma positsioone väga tugevalt kaitsta.

Jõulud on lähedal ja inimestele läheb hinge ka niisugune asi nagu heategevus. Pälvisid sel aastal ise loomakaitsjate preemia. Kui oluline on heategevus ja vabatahtlik töö?

Seda, et loomade varjupaiga MTÜ mind toetas, võtan kui toetust kogu meie meeskonnale ja eriti noortele, kes vabatahtlikena raha kogusid. Vabatahtlik töö on väga oluline just noortele. Kui noor on suvi läbi korjanud annetusi näiteks loomade varjupaiga tarvis, siis ta ei küsi, mis ta selle eest saab. Ta saab vastu hea tunde, et on midagi olulist ära teinud. Noored panustavad läbi ühe või teise vabatahtliku tegevuse, ning seeläbi muudavad maailma paremaks. Tihti pole riigi või kohaliku omavalitsuse aparaati selleks isegi vaja.

Näen iga päev ka neid raskusi, mida elavad üle vanad ja puuetega inimesed. Poliitikuid, kes nende pärast pidevalt muretseksid, ei ole nii palju kui neid, kes muretsevad majanduslikult hästi hakkama saavate inimeste eest. Need kolm aastat linnaosa juhina on mind küll palju muutnud selles osas, kuidas paremini lahendada sotsiaal- ja tervishoiuprobleeme.

Jõulude eel ongi paslik soovida ka rohkem hoolivust. Peame märkama endast nõrgemaid ja haigemaid ning kiiresti leidma võimalusi nende abistamiseks.

Indrek Veiserik, Aivar Jarne

8 kommentaari
 1. provlna dovatiš Kaljulaid 2 aastat ago
  Reply

  …Jetšo lutše šlužu! Pääasi, et “toiduahelas” püsid.

 2. ahzoo 2 aastat ago
  Reply

  kuule pruuni suuga poisinolk…kasi tööle ja saa seda palka mida oskajatele est-bananias makstakse mitte poliit broiler molkustele kes ei tea töö tegemisest=rügamisest midagi ja peavad veel 500-700€ “palgaga” toime tulema…sest teie nn “otsustajad” varastate selle omadele…EXELIGA…kasi kuradile poisi nolk…vanemale põlvkonnale kärutasite TÕPRAKARI 3-me kuu kaupa pensile saamise või ennem koolemisele aastaid juurde kes vene ajast kõik üles ehitasid ja tervised tapsid…mille varastasid=ärastasid kommukaabakad KGB tegelastega…poisinolk pane oma pudrumulk kinni…

 3. Ott 2 aastat ago
  Reply

  Raimond Kaljulaid on tubli poliitik ja väärib oma ametikohti. Ainult, et Ukraina kriis laheneb siis, kui Poroshenko lõpetab oma alatud provokatsioonid Venemaa vastu ja hakkab tegelema oma riigi asjadega. Ukrainas on väga palju vaeseid ja valitseb ebaõiglus. Pensionid ja abirahad on veel palju väiksemad kui meil, ehkki meil pole kaks viimast valitsust ja ka Laari valitsus neid kordagi tõstnud. Kõige hullem on puuetega inimeste olukord. Kuigi reformistide valitsemise ajal vaesus aina kasvas, kaotati ära arstiabi saamine kohapeal saavad nad ikka palju hääli. mis inimesed need küll on, kes valivad laimu, vihavaenu õhutamise ja vassimise põhjal. Tüütulemusi neil ju pole. Kui Keskerakond võidab valimised, siis on loota, et elu läheb paremaks.

 4. Ott 2 aastat ago
  Reply

  Peab olema töötulemusi–parandan vea.

 5. Jane 2 aastat ago
  Reply

  Keskerakondlased hoolivad inimestest, see on kindel. Kahjuks pole teist sellist erakonda. Kunagi oli Rahvaliit, aga see aeti alatult laiali. sotsidel pole viga, nad vähemalt jäävad viisakuse piiridesse ja ei kogu hääli nii alatult nagu reformikad. Kui palju rahulikum oleks elu, kui poliitikas poleka nii abameeldivaid inimesi nagu Michal, Ligi, E.N.Kross, Randpere jne. Neid on seal veel Reformi tagatoas, kes muud ei tee kui sepitsevad laimu, otsivad süüdistusi tublide inimeste kohta rikkudes nende tervist. Ja seda karistamatult peavoolumeedia toetusel.

 6. Ago 2 aastat ago
  Reply

  Koomiline tekst. Koomiline tegelane. Ei hooli ta kellestki peale iseenda. Savisaarele pani ka jala taha kui Kapos käis ja kaka püksi tuli ülekuulamisel.

 7. uskmatu 2 aastat ago
  Reply

  Erilist hoolimist näitab meie maksureform ! Kui taheti teha astmeline tulumaks siis oleks tulnud ka teha aga tehti vaesemaid,eriti töötavaid pensionäre kottiv . Paljud pensionärid töötavad,et toetada oma lapsi ja lapselapsi.
  Uuest aastast kallineb maagaas,elekter ja see toob kaasa üleüldise kaupade kallinemise.
  Nii siis käib hoolimine Raimondi moodi !

 8. Lausa 2 aastat ago
  Reply

  õudne! Juba 36 aastat turjal ja ajab sama lolli juttu nagu Õudne Loone.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.