„Pank” ja rahapesu olid aasta märksõnad

20. detsembril oli eetris viimane osa seriaalist „Pank” ja sellega sai läbi ka pankadele suurt tähelepanu toonud aasta. Finantsinspektsiooni tegevuse tulemusel suleti 26. märtsil Versobank ja vabatahtlikult lõpetas klientide teenindamise Danske Bank. Luminori enamus müüdi.

Mitteresidentidele pangateenuste pakkumine koos ebapiisavate rahapesu tõkestamise meetmetega oli põhjus Ukraina ja Taani omanikega pankade lahkumisele. Turgu valitsevad Rootsi omanikega pangad on siiani negatiivsest tähelepanust pääsenud.

Finantsinspektsiooni 2017. aastaraamatus oli kirjas, et alustati koos Tagatisfondiga tagatisskeemi võimekuse stressitestimist. „Testi üks osa on hinnata krediidiasutuste võimekust esitada Tagatisfondile andmeid hüvitamisele kuuluvate hoiuste kohta ning ühtlasi ka Tagatisfondi suutlikkust neid andmeid vastu võtta ja töödelda.” Versobanki hoiustajatele oli 15. novembriks hüvitatud 90,2 miljonit eurot (ERR). Tagatisfondi eelmise aasta aruande järgi oli bilanss 208 miljonit eurot ja leheküljel 10 kirjeldatakse testimist. „Testi tulemusel selgus, et eelrahastamise puudujääk vajadusest võimalikul hoiuste hüvitamise juhtumil oli kahe suurema väikepanga puhul. Teiste krediidiasutuste hüvitusjuhtumil piisas HTO kogutud vahenditest ja täiendava rahastamise vajadust ei olnud.”

Suured välispangad lahkuvad

Mitteresidentidele rahapesu kahtlusega ülekandeid teinud taanlaste Danske Bank’i Eesti filiaal töötab viimaseid päevi ning sulgeb jõuluks kontorid Tartus, Jõhvis ja Pärnus. Pank on uurimise all mitmes riigis ja trahvide oht on ka aktsia hinda langetanud viiendiku. Eesti oli ülekannete transiitriik. Venemaalt tulnud infot eirati aastaid ja Finantsinspektsioon hakkas tegutsema alles pangatöötaja Howard Wilkinsoni kaebuse peale.

Sarnase äriga tegelnud Nordea panga filiaal ei lekkinud ning neil lasti Baltikumist väljuda läbi Taani Bank DNB filiaaliga ühinemise ja uue ühendpanga Luminor loomise. Kõik selle aktsiad kuuluvad Rootsi Luminor Group AB-le, mis avalikustas 13. septembril 60% aktsiate müümise USA investeerimisfondile Blackstone Group L.P. Täiendavate läbirääkimistega on müügis on Nordea 20% osalus.

Suuri uudiseid tuli ka Euroopa Keskpangast, mis teatas 13. detsembril oma nõukogu plaanist lõpetada massiivne võlakirjade ostu programm ehk sisuliselt rahatrükk. Ligi 4-aastase programmi maht on 2,6 triljonit eurot, millest Eesti Pank on ostnud võlakirju 5,722 miljardi euro eest ehk pool Eesti riigieelarvet.

Jõuetu „Pank” ERR-is

20. detsembril oli ära seriaali „Pank” viimane 10. osa. Ilma selle aasta pangandussündmusteta oleks 20 aasta tagune pangandus tundunud isegi põnev, kuid praegu ei päästnud nõrka lugu tuntud näitlejad ega nende paljastatud kehad. Vaevalt on viimases osas nähtud vaeva näitlejate välimusele 10-aastase vanuse juurdelisamisega, et 10 aasta tagune suur finantskriis tunduks usutav. Seriaali suurim puudus on ajastuvõõrad rekvisiidid ja kohad. Näeme  lameda ekraaniga monitore, mis tulid sajandivahetuse järel. Keskpangas on laual kettaga telefonid, kuigi pangakontoris kasutati nuppudega lauatelefone. Kolmanda osa alguses on vaade Tallinnale kõrghoonest, mis ehitati pärast Euroopa Liiduga ühinemist, ja laual on õhuke televiisor, mis alles hakkas kineskoope välja vahetama. Samuti toimub peksmisstseen hiljuti renoveeritud Lauluväljaku kaare taustal.

Seriaali loojad ilmselt ei kontrollinud Eestis tegutsenud pankade andmeid, ja nii läksid faktid vahetusse väljamõeldistega. Peamine tegevuskoht on Nordpank, mis läheb börsile ja ostab üles konkurendi Kodupank, mille omanikel oli aktsiate tagatisel Jaapanist saadud laen (Daiwa). Esimene omab äratuntavat sarnasust Hansapangaga ja teine on Eesti Hoiupank (11.03.1992 kuni 14.07.1998), millel oli hoiukassadest jäänud ulatuslik kontorite võrk. Kuid Eestis oli ka tegelikult olemas Nordpank, mis sai litsentsi 29.04.1992 ja lõpetas tegevuse 1.03.1993 ühinemisega Eesti Ühispanga filiaaliks, sest ei täitnud Eesti Panga seatud kapitalinõuet. Eesti Hoiupank liitus Hansapangaga 20.07.1998.

Seriaalis on ära tuntav 20 aasta tagune kohalike omanikega pankade saatus, kus hoiustajate raha jäigi pankadesse. Kuuendas osas tunglevad inimesed pangatelleri leti taga oma hoiuste väljavõtmiseks. Seinal on kiri „Rahvapank. Rahvas väärib oma panka”. Tegelikult eksisteeris ka Rahvapank ehk Põlva Maapank, 27.04.1992 kuni liitumiseni Virumaa Kommertspangaga 20.11.1995.

Eestis lõpetas tegevuse 54 panka läbi liitumise, likvideerimise või pankroti, aga vangi saadeti ainult Virumaa Kommertspanga juht Malle.

Seriaal annab õige sõnumi, et pankureid ei karistata; isegi keskpangast laenuks antud 10 miljoni dollari kadumisel.

Virgo Kruve

2 kommentaari
  1. Pank 2 aastat ago
    Reply

    jäi lahjaks tõesti. Veniv tegevus, mingi rootsi vanamutt soigus ja sahkerdas. Arvan, et isegi Mõisa Jürka oleks parema loo kokku pannud.

  2. ahzoo 2 aastat ago
    Reply

    no näed sa üksi gäng ei julge oravate ja irlitzide varjatult ka sotside rahapesu rahapatakate saamisloost iitsatada..TÖDE…mämmutamine valetamine…kesikute brolerid vahtisid pealt kui savikat lintziti…ei julgend appi minna…anzip ligiga ülbitsesid suure rahapesu taustal…simsonilammas tuulutas ainult tühja…..mida te topite teemasid mille lõpptulemus on solk…

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.