Kaljulaid Rõivasele: kolmandiku Eesti inimeste teisejärguliseks pidamine Eestile paremat tulevikku ei too

Raimond Kaljulaid. FOTO:SANDER ILVEST/SCANPIX

Keskerakonna juhatuse liige Raimond Kaljulaid peab Taavi Rõivase analüüsi valimisnimekirjade osas pealiskaudseks ja läbimõtlematuks ning soovitab tal keskenduda Reformierakonna nimekirjale ja kampaaniale. Jätkuv püüd mängida niinimetatud vene kaardile Kaljulaidi arvates Reformierakonnale nendel valimistel edu ei too.

“Iseenesest on muidugi väga tore, et Taavi Rõivas on Keskerakonna nimekirja sedavõrd põhjalikult lugenud. Tunnistan ausalt, et mina sedavõrd süvitsi minevat analüüsi Reformierakonna üldnimekirja kohta töö kõrvalt teha ei jõua, aga küllap ongi Taavi Rõivasel opositsioonis rohkem vaba aega nii reisimiseks kui ka konkurentide valimisnimekirjade analüüsimiseks,” kommenteeris Kaljulaid Taavi Rõivase mõtteid Keskerakonna üldnimekirja osas.

Kaljulaidi sõnul on pettumust valmistav Taavi Rõivase püüd väita, et eestlastest erinevatest rahvustest kandidaatide kõrged kohad Keskerakonna valimisnimekirjas viitavad mingile müstilisele vene tiivale erakonnas. „Kummalisel kombel on end liberaalseks ja avatuks nimetava Reformierakonna valimisnimekirjas 125 kandidaadi seas vene emakeelega poliitikuid märkamatu osa. Kolmandiku Eesti inimeste kaasamine nii valimistel kui nende vahelisel ajal on väga oluline Eesti ühiskonna sidususe ja ühtsuse seisukohast. Reformierakondlased võiksid astuda samme, et oma ksenofoobiapisikust tasapisi vabaneda ja liituda liberaalidega ka tõdemuses, et kõik inimesed on võrdsed – sõltumata nende rahvuslikust kuuluvusest, kodusest keelest või päritolust,“ sõnas Kaljulaid.

Kaljulaid tõdes, et Reformierakond püüab taaskord mängida eelkõige vene kaardile, mis aga nendel valimistel neile edu ei too. „Ma usun, et see ajastu on siiski läbi saanud ning Reformierakond elab eilses päevas, mis muidugi ei ole mingi üllatus, sest neile oli muru siis ju rohelisem ja taevas sinisem. Aga Eesti inimesed mäletavad sellest ajast palju kõrgemat tööpuudust, majanduskriisi ja pikaaegset võimetust sellest väljapääs leida, pidevaid hinnatõuse ja kümnete tuhandete meie inimeste riigist lahkumist töö ja sissetuleku otsingutel,“ leidis Kaljulaid.

Ta kinnitas ka, et Keskerakond läheb valimisi võitma ning eesmärk on saada enam kui 30 riigikogu saadiku kohta. Seega ei pea vett ka Rõivase analüüs kompensatsioonimandaatide osas. “Keskerakonnaga on liitunud paljud huvitavad inimesed, kes on Eesti ühiskonnas tegijad ning neil kõigil on täiesti käegakatsutav võimalus jõuda ka järgmisesse Riigikogu koosseisu. Ettevõtja ja endine sumomaadleja Kaido Höövelson, majandusteadlane Viktor Trasberg, ettevõtja Jaan Toots, ajaloolane Josef Kats, teletegija Kristiina Heinmets-Aigro, endised ministrid Andra Veidemann ja Jaan Õunapuu, ajakirjanik Ilja Ban ning ettevõtjad Andrei Korobeinik ja Imre Sooäär on vaid mõned näited, rääkimata tugevatest tegijatest nii üleriigilises kui kohalikus poliitikas,“ loetles Kaljulaid.

6 kommentaari
  1. Ega 6 aastat ago
    Reply

    siis paljad nimed ole mingid asjatundjad. Iga konn võib karja tublisid sportlasi ja koristajaid üles lugeda, kuid mida annavad nad elukorraldusele? ja paljud neist taipavad riigi toimimisest tervikuna? Isegi Raimondo ei jaga, rääkimata palju tuntumate nimedega elukatest.
    Mis aga puutub kolmandikku, siis ka muutustevaenlaste taga on kolmandik ning keskbande ei seedi jällegi neid, alati hääletab nende vastu. Kust see viha tuleb?

  2. pisike (hingelt) Kaljulaid 6 aastat ago
    Reply

    Oled jah Savisaare usin õpilane ja Moskvaga lepingu täitja. Ratas käib ka silmakirjaks vabadussõdalaste haudadel pärga viimas, “kommunismiohvrite” memoriaali avamiselgi kuid kas ta julgeks minna Sinimägedesse, seal langenud eestlaste mälestust austama. Või sina politikaan ja pugeja? Ega see, et Nürnberg kohut pidas sakslaste üle, tähenda, et venelased vähem süüdi oleks II. MS. vallapäästmisel, Vastupidi—sakslased käisid just Venemaal õppimas kuidas hävitada suuri rahvamasse. Isegi paljunäinud SS meestel tõusid juuksed püsti nähes venelaste kohutavaid julmusi, nii võõraste rahvaste, keda tapeti just rahvuspõhiselt—balti rahvad, krimmi-tatarlased, ukrainlased loodeti näljaga viimseni hävitada, siia juurde veel vene karistussalkade elajalikud tapateod. Mis puutub see praeguseid venelasi, kes siin elavad—küsiksite vastu. Vastan—otseselt. Kas palverännakud 9 mail Filtri teele on vähenenud? Vastupidi, veetakse isegi sülelapsi “võitu” tähistama ja seda ka eestlaste üle. Või minge kauplustesse, kus kõlab üdini vastik vene keel nii kõlarist kui kassat, kus kassapreilna sind tuima näoga vaatab ja kus enam eesti noor tööd ei saa, kui vene keelt ei oska. . Või lugege kas või mõnda vene Delfi kommentaari ja siis näete, kellega teil tegu. Miks me peaksime tahtma selliste oma vanaisade -emade tegude õigustajaid mingilgi määral aktsepteerima, seda teevadki lipitsejad ja sama mõttelaadiga inimesed. Teie venelaste upitamine, eriti rõve teha seda Toomi ja Kõlvartiga (huvitav, millise ministeeriumi juhtimise te Toomile annaksite—kas välis või sise. Kõlvartile kindlasti kultuuri, et kiiremini täituks venelaste unistus taaskord see pisiriik oma kanna alla saada (kurat endil on maailma suurima pindala riik, miks nad peavad siin vinguma ja meilt taaskord teiesuguste abiga meie riik võtta). Kas saab veel alatumaks üks ennast eestlaseks nimetaja minna?

    • mnjah 6 aastat ago

      lagastaja jälle platsis, vaat nii närvi ajab kohe et ei saa teisiti kui on oma igahommikuse rituaali ära teinud ja siia oma pruuni hunniku maha jätnud. Sa pole mitte hingelt, vaid ka vaimult vaene ja vihast pakatuv indiviid, kelle läheduses ei tahaks mina küll hetkegi viibida.

    • Jaana 6 aastat ago

      tarbeks mõeldakse välja uus ministeerium – Eesti võimalikult suureulatusliku kahjustamise ministeerium. Praegu teeb ta Eestile kahju Brüsselis ja Jurka poolt kinnimakstavas PBK-s, kuid kui ta saaks veelgi enam kahju teha siin mõnes ministeeriumis, siis selle ta ka valib. Ning talle antavate häälte järgi saab ka hinnata kui suureks tiblaks teda hinnatakse.

  3. uskmatu 6 aastat ago
    Reply

    Muidugi tublid inimesed kelle hulgas on jõujuurikad,kahtlaste tehingutega oma ajal silmapaistnud ärimehed,kehavõludega kaunitarid jne.Kahtlane küll kui hästi nad selle rahvaesindamisega hakkama saavad aga ikkagi paremad kui see Rõiva kamp !

  4. Jane 6 aastat ago
    Reply

    Kuidas võidi küll panna peaministriks Rõivas. Muidugi juhendati teda Reformi tagatoast ja peamised süüdlased meie vaesuse kasvus olid seal. Rõivas on saamatu, tahtejõuetu , hoolimatu inimene ja ta teeks õigesti kui lahkuks poliitikast. Miks ei võiks meil olla sellised poliitikud, kes teevad tööd meie kõigi inimeste heaks, ilma vihavaenuta, laimuta ja mõtlemata vaid oma kasusaamisele. Muidugi on meil olemas parim erakond Keskerakond ja keskerakondlased on sellised poliitikud kes teevad tööd, kuid kahjuks pole teist sellist kellega ühineda. Sotsid on tublid, nad ei märatse ega laima ja püüavad ka midagi inimeste heaks teha. Nendega võib koostööd teha.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.