Trammipeatus nimega Kristina Kallas

Soditud Eesti 200 plakatid Hobujaama trammipeatuses. FOTO: EERO VABAMÄGI/SCANPIX

„Eestlane ei oska olla rahvana suur. Venelane oskab väga hästi suur olla – ta suudab kõiki, keda vaja, integreerida,“ ütleb Kristina Kallas ühes Õhtulehe usutluses ja tunnistab: „Minu suurim luukere on see, et olen poolvenelane.”

Et see jutukene mingit tunnustust ega resonantsi ei andnud, läks ta oma tegutsemistuhinas provokatsioonile. Kuna te mind kuulda ei võta, näitan teile, kuidas Luukas õlut pruulib! Erakonna E-200 teadmata tegi Kristina Tallinna kesklinnas ühe trammipeatuse julmalt pooleks. Käskis venelased saata ühele poolele ja eestlased teisele! Jahmunud rahvas luges seda jama ja oli hämmingus. Oleme elanud koos Tsaari Venemaal, elasime Eesti NSV-s, kuid sellist rahvuslikku lahterdamist pole keegi tundnud ega kuulnud. Elati kõrvuti  ja suheldi mõlemas keeles.  See, et üks kooliskäinud parteijuht sellise toore provokatsiooniga linnatänavale tuli, oli jahmatav.

Plakatiskandaal häiris tugevalt eestlasi ja venelasi ning ka väikesi konkurenterakondi. Selgus ka Kristina Kallase salatsemine oma erakonna ees –  alles siselistis  püüdis ta endale tuhka pähe raputada ja teatas öösel trükitud uutest lepitavatest plakatitest, mis pannakse samasse trammipeatusesse. Erakonnasisene tasakaal aga oli juba rikutud.

Eesti 200 juhid on oma varasemates sõnavõttudes korduvalt kritiseerinud teisi erakondi n-ö vene kaardi kasutamise eest. Ometi alustasid nad oma valimiskampaaniat just sellise provokatsiooniga. Protesti märgiks lahkus erakonnast 17 liiget. Nende hulgas ka Integratsiooni Sihtasutuse juht Irene Käosaar, kes on olnud Eesti 200 plakatikampaania suhtes avalikult kriitiline. Integratsioonivaldkond on Käosaare sõnul tema südameasi ning ta on selles tegev olnud juba 1992. aastast, kui vene kooli eesti keele õpetajaks läks.

Imelik küll, et erakonna juht suutis sellise rumaluse kokku keerata. Kas ta ei näe, et eestlased on suutnud lühikese aja jooksul oma väikeriigi ehitamisega hästi või vähemalt rahuldavalt hakkama saada. Maailmas pole paljud suuremad rahvad seda suutnud ja visklevad ühest hädast teise.

Pole meie asi algavat poliitikut õpetada, aga eelkõige oleks tulnud küsida venekeelsetelt, mida nad ise asjast arvavad. Milline on nende huvi keeleõppe osas, kuidas nad suhtuvad tulemast Eesti kodakondseiks?  Mis on neile olulisem, kas käia halli passiga vabalt naaberriigis sugulastel külas või siis leppida pikema viisa tellimisega? Kas neile meeldiks lapsed panna nii eestikeelsesse lasteaeda ja hiljem eestikeelsesse kooli? On ju selge, et igasugune sunnimeede pole leidnud kusagil poolehoidu.

Karel Reisenbuk kirjutas Postimehes juba 14. augustil 2018, et Eesti 200 asutajate Facebooki-grupist astusid vastuolude tõttu välja 500 liiget, kelle hulgas oli palju Eesti riigiametnikke ja poliitikuid. On alanud valimiseelne võitlus. Kahjuks Eesti 200 oskab siiani vaid endale jalga tulistada.

Kesknädal

23 kommentaari
 1. üks rumal tädi 4 aastat ago
  Reply

  No peab ikka loll olema, et hakata rahvust sõimama! Mis see kasti panek siis trammis oli? Hullem veel, on ka neid lolle, kes sellise kamba valivad!

  • faktid 4 aastat ago

   MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi tellimusel läbi viidud küsitlusest selgub, et alates sügisest püsivalt üle valimiskünnise olnud Eesti 200 toetus on plakatiaktsiooni järel langenud kahele protsendile. Kõige populaarsemad erakonnad on Keskerakond ja Reformierakond.

  • pääsesid ehmatusega 4 aastat ago

   Tallinnas reklaampindade sisu üle järelevalvet tegev ettevõtlusamet andis teada, et Eesti 200 venelasi ja eestlasi eri pooltele seisma kutsuvad plakatid läksid vastuollu reklaamiseadusega ning oleks kuulunud eemaldamisele.

  • vaja ikka karistada 4 aastat ago

   Peab karistama selle eest!

 2. Kui 4 aastat ago
  Reply

  asja seestpoolt ja rahulikult kaeda, siis eks põhjus selles olegi, et kremli intrigant Каллас pole üldse poolvenelane sisult, vaid ta on puhas TIBLA nagu prillikivi! Ta pole omaks võtnud eestlaslikku rahulikku kõrvaltvaatavat suhtumist. Ronis kaevikust välja, tõmbas tissihoidja lõhki ja tormas rünnakule, ise röökides ВПЕРЁД, ТОВАРИЩИ! Lootes, et suudab nii tekitada uue pronksist pärtliöö. Kuid röökima ta üksi jäigi, kuigi Paltsu Tõnis teda ruttas toetama, ju on neil mingi Tõnisele kasutoov tehing soojas. Olgu Rossija muld talle raske!

 3. mul on eestlasena häbi 4 aastat ago
  Reply

  Häbi, et meie keskel on selline riigi raha eest koolist läbitõmmatud naine. Provokaator!
  Kelle huvides ta tegutseb?
  Kremli ÖÖBIK!

 4. ekre sai kaaslase 4 aastat ago
  Reply

  Vaimse ravi vajadusele viitav tegumood. Vana naine kardab oma vanaduses jääda ilma leivata.
  Siis hakkab parteid tegema. Otsib sigatsevast ajalehest endale peatoimetaja ja annab temale hea koha valimisnimekirjas. Küllap uudsusehaige rahvas ka ära valib. Nii see on.
  Tavainimesed pole neile tähtsad.

 5. uus aeg ja vanad meetodid 4 aastat ago
  Reply

  Lollid plakatid ja loll käitumine. Kõik see on õpitud tänase venemaa käest.
  Vaadake, mis teiselpool piiri toimub!
  Hommikust õhtuni sõimavad meid ja ukrainlasi.
  Nüüd siis kaks kallast samal poolel.
  Hea koolitus tiblastani poolt!

 6. lugege..... 4 aastat ago
  Reply

  …Vene Delfist Maksim Nikolajevi väga head ja analüüsivat arvamust. Keskerakonna valijad ju teisi autoreid peale Keskerakonna pooldajate ja venelaste ei usu. Niisiis pole see Kallase provokatsioon mitte grammigi räigem kui Kesaeakonna tegevus tema algupäevadest saati. Kallas tõi selle lihtsalt alasti nähtavale, kesikud on seda probleemi enda kasuks kõik need aastad pööranud. Minnes vahel ka väga räigele vastandumise teele näiteks loosung “No Pazaran!” kahes linnalehes “Stolitsa” ja “Pealinn” täiesti erinevate sisudega, eriti Eesti vaenulik on Stolitsa. PBK, s aastaid kestnud (nüüd küll veidi viisakam ja vaoshoitum) Eesti mustamine jne. Hr. Nikolajev tõi välja “Valimisseaduse” alatuse (mitte keegi võimulepürgijatest ei tõtta seda muutma). Keskerakond on ka muutnud inimesed ilma mingit häbi tundmata oma vasallideks, visates näljasele kala (muuta inimese elu temast sõltuvaks) kuid mitte õpetada teda õnge kasutama. Seda “tasuta transport” on nagu mingi uus tase ja sõna teaduse-ja majanduse arendamiseks. Ja seda trummi taovad üsnagi noored “edumeelsed” poliitikud, kes on osutunud sama ahneteks ja võimnäljas olejateks kui seda Savisaar oli ja on. Ei mingit elu edasiviimist, ei mingit ühisosa otsimist kutsumata ja soovimata venelaste ja põlisrahva vahel. Eraldatus on kasulik just Keskerakonnale. J nagu vanad bolševikudki ajavad edasi oma jäärapäist “hoolimist”. Kõik nad seal üleval hoolivad tegelikult ainult iseendast. Ka see Eesti-200. Uue ja innovaatilise, tulevikku vaatava jõuna oleks pidanud nad kõigepealt välja kuulutama “VALIMISSEADUSE” muutmise—ei mingit häälte kantimist pingerea järgi, mille ise koostavad, ootamata rahva mandaati. 2. kõige tähtsam peaks olema riigis majandus ja maksud majandusseaduste järgi toimima panna, mitte
  lasta seda lõputult igal valitsusel “omaenesetarkusest” pidevalt lörtsida, et endale meelepärane tükk rebida . Ka peaks lõpuks hakkama kehtima mingite eranditeta riigi “PÕHISEADUS!” ja need kes siin tahavad elada, hakkavad seda ka austama. Ei aita ühte kooli surumine (kannatavad eestlased) vaid venekeelne tuleb panna fakti ette, kas talle ikka sobib eesti keelne riik, kus ei kaupluses, ei riigiasutuses, ei pangas, ei arsti juures ta ilma riigikeelt oskamata hakkama ei saa. See silmakirjalik abi, mida Ratas viljeleb—teavitamine läbi vaenulike telekanalite, vene kooli säilimine (säilitage kuid pärast seda satub noor täielikult eesti keelsesse keskkonda). Siis on sama olukord kui Soomes—-võta tõlk kaasa, kui arsti juurde lähed ja soome keelt ei valda, samuti on sul tee kinni Soome tööturul kui ei oska soome keelt. Just kunstlik eraldi hoidmine on suurim oht, mitte see ühekordne rumal, provotseeriv plakat.

 7. naiste kaklus 4 aastat ago
  Reply

  Nädalavahetusel toimunud Eesti 200 naiste marss on vaid võõraste probleemide Eestisse importimine ja naiste õiguste eest võitlemise sildi all reaalselt tehtud töö unarusse jätmine. Mis raha eest naiste marssi üldse korraldati, kuna tema andmetel rahastab võrdsuspoliitika osakond oma osakonna endisi ametnikke, kes tegelevad ideoloogilise propagandaga.
  Kallas on varemgi nõrga demagoogina silma paistnud. Väita, et marsi korraldajad või osalejad on nn „päris probleemidele“ selja keeranud, on puhas väljamõeldis ja soovmõtlemine, ütleb üks teine naine.

 8. Kallid eestlased 4 aastat ago
  Reply

  Olen rahvuselt venelane ja mul on kurb nende venelaste üle, kes elades siin Eestis ähvardavad ja sõimavad eestlasi, eestimeelsid muust rahvusest inimesi, riiki, valitsust jne. Mul on üks soovitus. Ärge pöörake nendele kommentaaridele tähelepanu. Need inimesed on juurdeta, täna elavad nad Eestis, homme juba Venemaal, ülehomme Valgevenes ja nii edasi. Nad ei ole tulnud siia elama, vaid tulid siia sellepärast, et Baltikum kujutas neile juba tol ajal Lääne-Euroopat. Siin elasid inimesed paremini, olid kultuursemad, haritumad ja inteligentsemad. Siinsed inimesed armastavad oma kodumaad, minnes siit mõneks ajaks ära tulevad varsti koju tagasi. Paljud venelased kes on siia sõitnud elama, ei tea mis on kodumaa, isa-ema, sugulased, kodumuld, õunapuu omas aias, kus on oma juured. Mul on soovitus, ärge minge kaasa sellistele labastele ähvardustele ja demagoogiale. See ei näita nende poolt kultuuritust ega haritust. Sellest on muidugi kahju, et nõükogude aeg tuli või saadeti Baltikumi palju sellist rahvast, kel polnud korraliku haridust, tööoskusi ja kultuuri. nad said väljaspool järjekorda korterid (vt. Lasnamäe, Õismäe …), said lasteaia kohad, kooli kohad ja töökohad, kuigi paljude kvalifikatsioon ei olnud kaugelt nõutav. Olen ise nendega palju tegelenud sund korras kui rahvuselt venelane ja sellepärast tunnen ja tean seda hästi. Kes nad on, nende mõtlemine, oskused ja teadmised. paljudest on saanud tublid inimesed tänu Eestile, õpinud siin töödaustama ja tegema ja nendel ei ole mingeid probleeme siin elamisega ja olemisega. On teatud setskond inimesi, kes loevad ja kuulavad ainult Venemaad ja ei teagi mis toimub Eestis ja maailmas. Veel kord! ärge tehke välja nende ähvardustes ja sõimust. See ei muuda midagi. Eesti vabariik läheb edasi ja on varsti, vaatamata raskele ajale praegu, rikkamate riikide hulgas Euroopas. See võtab veidi aega, aga me jõuame sinna. Maailmas on pregu kõikjal rasked ajad, seoses dollari languse, nafta hindade tõusga. igalpol kõik kallineb ja inimesed jäävad vaesemaks. see on ajutine. Jõudu, tervist ja rõõmsat meelt! Elame veel kaua!

  • Sisseränne 4 aastat ago

   Teame eestlastena ka seda, et enamus siinelavatest teistest rahvustest inimesed on normaalsed ja elades siin peavad Eestit oma kodumaaks. Need, kes siin plakatiähvardusi loobivad (nagu see Kallas nàiteks) on sulaselged tiblad. Rahvusest poolvenku olenemata. Ja uskuge, me teeme vàga hàsti vahet venelasel ja tiblal. Venelane on normaalne inimene, lihtsalt tema kodukeel on vene keel ja hingelàhedane kultuur vene kultuur. Tibla on kodumaatu, kultuuritu jop-tvoju-mat keelega ollus, keda on vist inimesekski palju pidada. Ja mis teha, selliseid on siia selle 50 aasta okupatsiooni jooksul imbunud oi kui palju. Ja tegelikult mina isiklikult lausa irvitan selliste ùle ja ei vòta neid alaarenenud tùùpe kunagi tòsiselt.

  • viisad kallimaks 4 aastat ago

   Me väljendame oma protesti fašistlike meeleolude kasvu vastu Eestis, mis on esmajärjekorras suunatud venekeelset elanikkonna vastu, venemaalased kavatsevad riigiduumalt nõuda vastumeetmete rakendamist, muu hulgas Eesti kodanikele kehtestatud viisarežiimi karmistamist!

  • komudele häbiks 4 aastat ago

   Kui komparteilased tahtsid enda sõnutsi aidata Eesti elul kõige kiuste säilida ja edeneda, siis tulekski nende tegevust vaagida selle põhjal, kui ennastohverdavalt nad selle nimel tegutsesid

 9. viha oma poolrahva vastu 4 aastat ago
  Reply

  Parteijuht on vihane oma rahvuse teise poole vastu.
  Huvitav, et füürer oli ka osalt juut ja hävitas juute.
  Millest tekib selline paranoiline vihavaen? See prouakene võiks hoopis minna kokku ekrega. Oh kus neil oleks ühiseid teemasid,sest neegrid keerasid meile selja ja kebivad Saksamaale. Nüüd oleks neil vaid üks ja kindel ühine vaenlane.

 10. kahjuks 4 aastat ago
  Reply

  oli tegemist kõigest valimiskampaania avalöögiga ja mingeid põhjapanevaid järeldusi ei ole vaja sellest teha. Kurvaks teeb aga see, et tänapäeva EV-s ronitakse selliste võtetega pildile meedias. Kes iganes sellise otsuse tegi, oli see rumal otsus ja need inimesed teadsid täpselt mis reaktsiooni see tekitab. Ja see ei ole üldse esimene kord poliitikas, no meenutage Krossi tempe, meenutage RE plakateid Ansipist(eluterve ja tugev) ja Savisaarest(viril ja saamatu, taustaks kreml). Neid on küll ja küll ja kahjuks ei saa nende tegijad kunagi aru, et te s*tute nende inimeste hinge kes üht või teist poliitikut/erakonda tegelikult pooldavad ja valimistel ka valivad. See viha ja vaen tekibki sellest, et poliitikud on nii nahhaalsed, neid ei koti tegelikult mitte miski, nemad teevad seda kõike et ISE tähelepanu keskmes olla. Et saaks aina põhjendada, et oponendid saaks aina vastulauseid kirjutada, jne, jne. Aga valijatest sõidavad nad kõik nagu vene tankiga üle. Olen veendunud et tegelikult ootavad valijad märksa soliidsemat ja kultuursemat käitumist nii poliitikute kui ka meedia poolt. Aga kahjuks me võimegi seda ootama jääda. Iga kord kui seda teist Kallast mõnes reklaamis näen, tuleb tülgastus peale, kas tõesti pole neil mitte millestki muust rääkida kui ainult keskerakonnast. Meil on poliitkultuur olematu, lausa rõve ja vaenuõhutav.

 11. vanamemm 4 aastat ago
  Reply

  Vaatasin just 2007 “Pronksiööde” filmiarhiive. Kui seda madalat matslust, lõhkumist ja vargust näed “kaitsmise” sildi all —ausalt tahaks rongid ette anda ja nad siit kõik kus kurat saata. Elagu oma kodumaal ja lasku teistel oma kodus rahus elada. Mis armastust või austust saab selliste vastu tekkida?

  • Kas 4 aastat ago

   see pole kindlaks tehtud, millega tegeles sel ajal nüüdne Эстония99 suur tüürimutt sm Каллас?

  • on küll kas 4 aastat ago

   Sk. täpsemalt varem ammu Simon Kalansky oli finantsist ja suur ülemus.
   Kesknädal on temast ühe juristi sõnadega teisest ajalehest asja lahti rääkinud.
   Ando Leps, õigusteaduste doktor , 25. jaanuar 2005:
   Nõukogude ajal, kui Kallas oli Hoiukassade Peavalitsuse juhataja, läks hoiukassade süsteemist kaduma suuri rahasummasid, samuti tehti seal põhjendamatuid ülekulutusi. Üks skeemidest oli olnud selline. Kui hoiustaja surma korral pärijad ei tulnud rahale järele, siis läks raha Kallase ja ka teiste asjameeste taskusse, mitte aga riigituludesse, kuhu ta seaduse järgi oleks pidanud minema. Kriminaalasi kohtusse ei jõudnud, kuna EKP KK bürool (bürool arutati seda asja kahel korral) võttis Kallase käendusele tollane MN esimees Bruno Saul. Pärast seda aga edutati Kallas kompartei häälekandja Rahva Hääl peatoimetaja asetäitjaks.
   Laevahukust: Kuna Eestis Suurpeal asus kuni 1993. aastani ülisalajane Leningradi Mereuuringute Instituudi Eesti filiaal, siis loogiliselt võttes võis laeval veetav sõjatehnika olla pärit just sealt, mis instituudi likvideerimise käigus lihtsalt kõrvaldati.
   Muide, Laar peaministrina külastas seda instituuti.

  • Suurpeal 4 aastat ago

   käisin ka mina, kuid mitte instituudi asjus. See oli tavaline sõjaväeosa nagu NSVL-ole kombeks – valgeks värvitud tellised tee ääres, punased sildid ja plakatid hüüdlausetega vene keeles ja suurte juhtide pildid. Muidu oli väeosa looduslikult korras, majad olid ehitatud puude vahele ja muru hooldatud. Sõdurid tohtisid liikuda oma alal, vaba ala oli ohvitseridele ja nende pereliikmetele.
   Mingeid salajasi osakondi ei mäleta, kuid need võisid asuda sellelt alalt väljas mere ääres. Väeosa ise asus teest paremal ehk idas.

  • to: suurpeal 4 aastat ago

   Ainult nii ja ei teisiti. Suurpea sõjalinnak oligi petukas tavasoldatitele. Õigesse osakonda pääses läbi makaronnikute värava ja siis “pod zemlju”. Antennid olid küll nähtaval,aga kus neid polnud. Vaat, antennide sees oli aktiivhõbe. Ja se oli venelaste suur saladus.
   Palju muudki veel.

 12. villi nainen 4 aastat ago
  Reply

  On ikka rumal naine küll etteotsa pandud.
  Ei see parteikene jõua püünele. Ainult solgib valimisi.

 13. Aivar 4 aastat ago
  Reply

  Juhiksin ühe ülalkommenteeriast venelase tähelepanu sellele, et tema kommis on üks viga- need juurtete sovdeebid ei lähe iialgi tagasi Venemaale, sest nende endi sõnul on seal täielik “bardak i mraz” See ollus arvastab mugavust ja küllust, mis loodud teiste poolt, ja sittudes olemasoleva ära, on ta valmis rändama edasi, murdes sisse teiste kodusdesse ja kasutades teiste asju.
  See Kristiina Kallas aga ei kaitse mitte venelasi, vaid just seda räpast ja haisvat sovdeepi, võisteldes nüüd Pasaparteiga nende toetuse üle.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.