Erki Savisaar: optiline kaabel toob kiire interneti igasse majapidamisse

Lairiba baasvõrgu arendamine maapirkondades. Foto: Arvo Meeks/Scanpix

Riigikogu võttis täna vastu seaduseelnõu, mis soodustab optilise kaabli väljaehitamist. Sellega astutakse mitu olulist sammu inimestele interneti kättesaadavuse parandamisel.

Riigikogu lairibavõrgu toetusrühma aseesimehe Erki Savisaare sõnul on Eestist jäetud alusetult mulje, kui suurest e-riigist, sest statistika kõneleb selles osas hoopis teist keelt . „Näiteks Eesti lairibaühenduse kiirus teeb paljudele suurriikidele küll silmad ette aga naaberriikidele jääme selles osas selgelt alla. Aastate tagune statistika näitab, et Eesti oli 134 riigi võrdluses alles 40. kohal interneti kiirusega 36,60 megabitti sekundis. Seevastu on Leedu samas arvestuses 12 kohal ning Läti hoiab 29 kohta,“ ütles Erki Savisaar, nentides, et kiire interneti kättesaadavuse kasvu näeb ette ka Eesti infoühiskonna arengukava, kuid riikide arvestuse eesotsa jõudmiseks tuleb astuda varasemast jõulisemaid samme ning katta kogu Eesti optilise võrguga.

Riigikogu majanduskomisjoni liikme Savisaare sõnul ühtlustatakse seadusemuudatusega ehitustingimusi, mis senimaani on optilise kaabli rajamist aeglustanud. „Kui täna kehtiv ehitusseadus lubab maa sisse lihtsustatud korras panna vaskkaabli, siis paraku mitte fiiberoptilist kaablit, mis on kiire interneti katvuseks vajalik,“ ütles Erki Savisaar, kelle sõnul toob seadus eelnõu selles osas lahenduse.

„Tänaseks oleme jõudnud nii kaugele, et Elektrilevi on võitnud hanke ja saanud ülesandeks viia kvaliteetne internetiühendus piirkondadesse, kus teenus puudub ning kuhu Eesti sideoperaatorid ei plaani lähiaastatel investeerida. Kuid laiem eesmärk on viia kiire internet kõikidesse Eesti majapidamistesse,“ ütles Savisaar.

Riigikogu Keskfraktsiooni aseesimehe sõnul tähendab Eesti optilise kaabliga katmine võitu nii ettevõtjatele kui ka tavatarbijatele. „Esiteks annab see võimaluse tarbida kvaliteetsemaid sideteenuseid nagu nt TV ja Internet. Teiseks annab see palju lisavõimalusi, nii ettevõtluses kui ka kodu tarbimises,“ märkis endine IT-ettevõtja Erki Savisaar.

Riigikogu võttis täna vastu Ehitusseadustiku muutmise seaduse.

4 kommentaari
  1. Olen 6 aastat ago
    Reply

    kogenud STV ja Telia kaablit, samuti Kõu ja Tele2 pulgaühendust. pean ütlema, et kaabliga on küll parem ja kindlam, kuid tulevik kipub kuuluma ikkagi õhustvõetavale sidele. Ehk oleks hoopis seda Kõu sidet arendama hakata, et saaks samasuguse kiiruse nagu kaabliga, siis pole vaja seda kaabli maasekaevamist ja muid hädasid.

    • Tere 5 aastat ago

      Ega see õhu nett sul ima
      Valguskaablitagi tööta.

  2. Vello 6 aastat ago
    Reply

    Tühi jutt ja lubadused, kui sidefirmadel pole kavas optilise kaabliga isegi mitte kõigi Tallinna magalates asuvate majapidamisteni jõuda. Või hakkab härra Savisaar äkki ise seda kaablit paigaldama?

  3. Mets 6 aastat ago
    Reply

    Ei ole see mingi tühi jutt ega lubadus. Mul on see juba rohkem kui pool aastat. Ja mitte ainult minul, tean väga paljusid kel see samuti on. Küllap paigaldamine toimub vastava graafiku järgi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.