Reps: eesti keele elujõudu mõjutab iga Eesti inimese soov rääkida ja kirjutada eesti keeles

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps tänas konverentsil „Eesti riigikeele sajand“ Eesti keeleteadlasi, -õpetajaid, -korraldajaid, -tehnolooge ja teisi eesti keele kestmisse ja arendamisse panustajaid ning tõi esile, et maailma ligi seitsme tuhande keele seas kuulub eesti keel 50 arenenuma keele hulka.

Minister Mailis Reps sõnas, et eesti keele elujõudu mõjutab iga keelekasutaja soov rääkida, mõelda ja kirjutada eesti keeles. „Kõigil eesti keele ja kultuuri kandjatel on vastutus järeltulevate põlvede ees,“ sõnas Reps. „Et iga laps, kuigi ta pluusi peal võib olla inglisekeelne tekst, räägiks eesti keeles, mängiks eestikeelseid mänge ja loeks eestikeelseid raamatuid. Et iga üliõpilane ja teadlane, kuigi ta loeb ingliskeelseid artikleid ja osaleb rahvusvahelises uurimisgrupis, jagaks oma mõtteid ja teadmisi teiste eestlastega eesti keeles. Et meie külalisedki tajuksid – see rahvas on uhke oma keele üle, see rahvas väärib oma keelt.“

Minister lisas, et ükski loomulik keel ei sünni seaduse või käsu jõul, vaid kasvab ajapikku ning seega ulatuvad eesti keele juured palju kaugemale ajalukku. „Ma loodan, et alanud eesti keele aasta kõnetab inimesi ja paneb mõtlema, et eesti keel – nii iseenesestmõistetav ja igapäevane – on saanud praeguse kuju sihiteadliku töö tulemusena ning ajaloo keerdkäikudele vaatamata,“ ütles minister Mailis Reps. „Soovin, et 2019. aasta oleks täis eesti keelega seotud üritusi ja tegevusi, et igas maanurgas oleks sünnipäeva hõngu, eesti keele talguid ja teisi ettevõtmisi, häid mõtteid ning märkamist.“

Haridus- ja Teadusministeerium on kuulutanud 2019. aasta eesti keele aastaks, et arvukate sündmuste ja tegevustega väärtustada eesti keelt ning tähistada eesti keele seadustamist riigikeelena sada aastat tagasi.

Konverentsi „Eesti riigikeele sajand“ korraldavad eesti keele aasta avaüritusena Eesti Teaduste Akadeemia, Emakeele Selts ning Haridus- ja Teadusministeerium. Konverentsi info.

6 kommentaari
 1. Hale 3 aastat ago
  Reply

  katse oma eestlusevaenulikkust varjata. Just Mailise ajal on suhe eestikeelse ja võõrkeelse õppe vahel ülikoolides muutunud selgelt eestikeelse kahjuks. Ja see suhe eestikeelse kasuks üha kasvab. Ainus lahend on sellele piir panna nii, et alates ülejärgmisest aastast lubataks kõrgkoolil õpet korraldada ainult eesti keeles. Kui mõni võõras soovib siiski õppida, siis teku omal kulul läbi eesti keele kursus. Sobiv oleks kuni 8 kuud. Samamoodi lubas oma koolidesse õppima ka NSVL. Ole sa neeger või muslim, enne tuli läbi teha vene keele õpekursus. Vanemad mäletavad, kuidas Tallinna kilukas õppisid neegrid ja muslimid just vene keeles, see oli tollal riigikeel. Samuti teistes koolides. merekoolis tuli aga eestlastel erialaaineid õppida samuti vene keeles. Täutsa tainapäid õppima ei võetudki.
  Milline oleks tulemus? Kindlasti neegrite ja muslimite arv väheneks järsult, mõnisaada ehk jääks ja välja kukkudes jääks neist järele ehk paarsada. Andekaid ja sihikindlaid ikka leidub, see juba massist tõenäosuslik tulemus.
  Kes selle läbi kõige enam kannataks? Kindlasti uduteaduste õpsid. Praegu nad ajavad tühja möla just mutukatele ja saavad selle eest suuresti just meie inimestelt röövitud raha.
  Osalt kannataks ka rakendusainete õppurid ja õpsid, sest alati meil nõutaval tasemel õpse polegi. Siis tuleks tõesti õps sisse osta ja see räägiks juba 3ndas ametlikus keeles – inglišis.
  Kuid kokkuvõttes saaks lahendatud ka keeleküsimus. Edumeelsed muukad õpiks selgeks nii eesti kui ka inglise keele ja eestlased saaks selgeks ingliši. Ning kaoks tehislik aaviksoolik ja repsulik surve eesti keelele või lausa hävitustöö.
  Mis puutub aga eesti keelde keeleliselt, siis vaja on ka tegelikku eesti keelt, mitte solksõnadega “rikastatud” maakeelt. Jälgide erinevaid kirjutisi ja mõelge, kas ja kuidas saaks väljenduda maakeeli, 90% kasutatud solksõnadest saaks välja vahetada ning siis hakkaks ka eestlased rääkima eesti keelt.

  • to Hale 3 aastat ago

   #ÄRA VIHKA, #VIHKA ÜKSI

 2. Repsile 3 aastat ago
  Reply

  Miks te valetate? Just teie ja teie erakond teeb kõik selleks, et eesti keel häviks. (Y:Toom: “Eesti keel ei võida kunagi!”), Kõlvart: “Vene koolid peavad säilima!”…..ja just selliste Eesti vaenulike inimestega istute kõrvuti ja siis räägite keele hoidmisest, kui eestlasest noor ei saa töödki, kui vene keelt ei oska, samas vaevu eesti keelt purssiv (või lausa umbkeelne) venelane küll, ülbelt laiutab vene keel kõikjal nii kaubanduskeskustes, nii transpordis, arsti juures, haiglates, kõik seadused tõlgitakse vene keelde, Ratas isiklikult toetab vene keele vohamist ja aina suuremat survet eesti keelele. Kõige vastikumad ongi inimesed, kes räägivad üht kuid teevad teist. Ausam oleks teil Reps öelda, et ühinete Toomi ja Kõlvartiga ja kuulutate eesti keele “surnud keeleks”, küll eestlased siis välja surevad ja jälle on rändrohutirtsuparvel—vene ahnetel, küllastumatutel hordidel— üks maa paljaks järada, neil on maad kogu aeg vähe, samas kasvab olemasolev nõgestesse ja karuputked tapavad viimsegi elu. Venelaste arutu siia juurdelubamine on võtnud pea samad suured mõõtmed kui nõuka ajal. Tulevad siia ja nõuavad siis Venemaad siia—-uskumatult õudne rahvus.

  • to Repsile 3 aastat ago

   #ÄRA VIHKA, #VIHKA ÜKSI

 3. Ülikoolides 3 aastat ago
  Reply

  saaks eestikeelse õppega kõik paika, kui määrata muukeelsele õppele kindel piir, nt 5%. Langeb eestlastest õüüijate arv, langeb võrdeliselt kohe ka muukate arv.

 4. nüüd sai üks ajudeta isend mängulelu....#vihka.... 3 aastat ago
  Reply

  …ja on sellest pöördes. Eesti keelega on aga tõsine probleem. Haridusminister on tõesti alatu Janos, kes räägib siin kurvalt üht, kuid tegelikult teeb teist. Sama Jüri Ratas. Elu eest—Eesti Vabariigis võimule jääda, selle nimel ei häbeneta ei Toomi, ei Kõlvarti, ei Korbiga kaelakuti lällata. Need inimesed saavad ju oma hääled just vastandumisest eestlastele ja Eesti Riigile. Mida räigemalt nad eestlasi põhjavad, et me üldse julgeme siin elada, seda suurem häältesaak ja siis räägivad siin Reps ja Ratas meile “muinasjutte” eesti keele hoidmisest. Kas saab inimene üldse nii silmakirjalik ja alatu olla—saab, poliitik saab. Kivirähk küsib:” Kes on poliitikud?” Vot sellised ongi Ratta ja Repsi taolised amoraalsed inimesed ongi poliitikud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.