Majandusarengu komisjon toetab teadus- ja arendustegevuse lisarahastamist

Loodusharidus. Foto: valitsus.ee

Täna kogunenud valitsuse majandusarengu komisjon toetab ühiskondlikku kokkulepet teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni arendamiseks ja aastatel 2020-2022 teadus- ning arendustegevusse lisaraha suunamist. Täpsema jaotuse järgi läheks suur osa lisarahast meetmete arendamiseks, mis toetaksid ettevõtete teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni kasvu.

„Lisaraha suunamine ettevõtete teadus- ja arendustegevuse edendamiseks aitab kiirendada arengut seal, kus hetkel on vajakajäämised kõige suuremad. Loomulikult ei tohi me selle kõrval unustada ka teadusasutuste vajadusi, sest ilma kõrgel tasemel teaduseta ei ole meil ka kvaliteetset kõrgharidust. See mõjutab edaspidi otseselt ka ettevõtete arenguvõimalusi,“ ütles majandusarengu komisjoni juhtinud peaminister Jüri Ratas.

Valitsuse majandusarengu komisjon arutas ka lisaraha täpsemat jaotust, mis näeb ette kindla osa teadusasutustele ning samuti vahendid ettevõtluses teadus- ja arendustegevuse toetamiseks. Samuti panustatakse valdkondlikusse teadusarendustegevusse, mis aitab muu hulgas kaasa poliitikakujundamise kvaliteedi tõstmisele.

Komisjoni kuuluv ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist lisas, et Eesti edasine tootlikkuse kasv ja sellega vältimatult seotud kogu ühiskonna jõukus sõltub sellest, kas meie ettevõtted on suutelised globaalsetes väärtusahelates kõrgemale ronima või mitte. „Järgmistele astmetele ronimiseks on aga tarvis teha targemat tööd, investeerida jõulisemalt arendustegevusse, arendada tooteid, uuendada ettevõtteid ning värvata tippspetsialiste,“ ütles Tammist ning lisas, et mitmed need vajadused eeldavad riigi suuremat panust keskkonna kujundamisse või ettevõtetega koos finantsriskide maandamisse.

Möödunud aasta 19. detsembril allkirjastasid Eesti erakondade esimehed ning teadusasutuste, teadlaste ja suurimate ettevõtlusorganisatsioonide esindajad Vabariigi Presidendi juures ühiskondliku kokkuleppe teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni arendamiseks. Selle kohaselt toetavad leppe osapooled teadus- ja arendustegevuse ja innovatsiooni avaliku sektori poolset rahastamise tõstmist ühe protsendini sisemajanduse kogutoodangust. 2019. aastal nähakse riigi eelarvestrateegias ette sihttasemeni jõudmine kolme aasta jooksul võrdsete summade lisandumisega.

Veel sai komisjon ülevaate äridiplomaatia strateegia tegevuste tulemustest ja äridiplomaatia strateegia tegevuskavast 2019. aastaks.

Taust

  • Peaministri juhitav majandusarengu valitsuskomisjon koguneb kord kuus, et saada ülevaade majanduse seisust, leida lahendusi ministeeriumide ülest koordinatsiooni vajavatele küsimustele, kaasata eksperte ja huvirühmi ning tegeleda majanduskeskkonna arendamisega.
  • Majandusarengu komisjoni kuuluvad majandus- ja taristuminister Kadri Simson, ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist, haridus- ja teadusminister Mailis Reps, justiitsminister Urmas Reinsalu, rahandusminister Toomas Tõniste, tervise- ja tööminister Riina Sikkut ning välisminister Sven Mikser. Komisjoni juhib peaminister Jüri Ratas.
  • Teised ministrid osalevad komisjoni istungil peaministri kutsel, kui teemakäsitlus eeldab vastutava ministri kohalolu.
  • Komisjoni tööd toetab riigikantselei strateegiabüroo.
3 kommentaari
  1. Kuna 6 aastat ago
    Reply

    saatval pildil on putukad või sitikad, siis läheb ka see uus papihunnik putukatootmise arendamiseks.

  2. see on küll teemaväline küsimine 6 aastat ago
    Reply

    aga kuhu jäävad jaanuarikuised reitingud? Kuu saab kohe kohe läbi ja mitte kumbagi uuringufirma tulemusi pole kas tehtud või avaldatud. Mäletan eelmistest kordadest, et lõpus mindi nii hoogu et neid reitinguid tuli nagu Vändrast saelaudu. Nüüd selline vaikus? AK on juba pikemat aega selline, et mitte midagi ei räägita tänase Valitsuse tegemistest, isegi peaministri nime ei võeta suhu. Küll aga leiab ERR portaalis koheselt kajastamist iga pisemgi KE-ga seonduv ja negatiivne uudis. Kas on uuringutulemused nii halvad teistele erakondadele või milles küsimus, et neid ei avaldata. Miskipärast ei taha uskuda, et neid tellitud pole. Mis toimub?

    • Toimub 6 aastat ago

      see, et küsitluste tulemused on küsitluse tellijatele ja korraldajatele mittesobivad. see tulemus avalikkuse ees teeka aga soosikutele kahju, sellepärast maha vaikitaksegi, see on kasulikum hilisemale “koostööle”.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.