Küsitlus: üle poole ukrainlastest pooldab rahu eest alade loovutamist

Maidan Nezaležnosti (AP Photo/Nicole Evatt/Scanpix)

KIIEV, 28. jaanuar, Interfax-BNS – Üle poole Ukraina elanikkonnast tahab lõpetada Donbassi sõja, isegi kui selleks tuleks loobuda Venemaa okupeeritud aladest, ütles küsitlusettevõtte Seetarget juht Oleksi Borovski esmaspäeval. 

“Üle poole Ukraina elanikkonnast, pea 60 protsenti (59,2 protsenti) tahab iga hinna eest rahu, isegi kui selleks tuleks loobuda okupeeritud aladest,” sõnas Borovski Vene uudisteagentuuri Interfax Ukraina kontoris uuringu “Ukraina sotsioloogia fookuses” esitlusel.

Tema sõnutsi valis 24,1 protsenti vastanutest sõja jätkamise ükskõik millisel viisil, sh jõuga, kuni kogu okupeeritud alal taastatakse Ukraina võim.

Küsitluse järgi pooldab 73,1 protsenti Ida-Ukraina elanikest sõja lõpetamist.

“See teema jaotab Ukraina kaheks poliitiliseks leeriks või ühiskonnarühmaks,” lausus Borovski.

Lisaks suhtutakse Ukrainas sõjast hoolimata halvasti relvade vaba müügi seadustamisse.

77,6 protsenti vastanutest ei toeta relvade vaba müüki, isegi kui vastutust relvade seadusvastase kasutamise ja relvade salakaubanduse eest karmistatakse, vaid 18,1 protsenti pidas seda vastuvõetavaks.

Seetarget küsitles 17.-23. detsembrini isikliku usutluse meetodil 2010 täisealist Ukraina kodanikku, küsitluse veamäär jääb 2,3 protsendi piiridesse.

7 kommentaari
  1. See 6 aastat ago
    Reply

    on tüüpiline kremlilik mõjutamine, pealegi väga tõhus. Täpselt samamoodi rõhub kreml oma siinsete tallalakkujate mõjul eestlaste aju loputamist ja meele mõjutamist, et mitte kunagi ei tohiks tunnistada nagu Narvataguse ja Petserimaa oli olnud Eesti osa. Ja et praegune ENSV piir peabki see ainuõige olema, mis sest et riikidevahelist õigust tuleb tagurpidi käänata.
    Eks ole meiegi seas kuulda hääli, et majandus kannatab just venemaa turu langu tõttu. Oleks me head sõbrad, siis saaks jälle liha ja piima vedada Venemaale ja saaksime Euroopa 5 rikkama hulka nagu seltsimees Ansip unistas. Et me peame end muutma Venemaa oblastiks, ei lähe ahnetele reeturitele korda.

  2. Ah soo 6 aastat ago
    Reply

    Peale verist ja ebaseaduslikku võimuvahetust hakkas Ukraina armee Ukrainas elavaid venelasi ahistama. Paljud põgenesid Venemaale, nende kodud hävitati ja ka lastele ei halastatud. Küsige põgenike käest kui ei usu. See oli enne Krimmi liitmist Venemaaga, mis toimus vabatahtlikult enesemääramise õigusega. Kunagi kinkis ukrainlasest Venemaa valitseja Krimmi ebaseaduslikult Ukrainale. Ka ukrainlased on põgenenud Venemaale kus nendesse suhtutakse hästi. Ukrainlanna rääkis mulle, et sealsed pensionid on imetillukesed ja vaesus aina kasvab. Poroshenku ei hooli rahva elatustasemest, kogu tema energia läheb Venemaa-vastaseks tegevuseks.

  3. tõnn 6 aastat ago
    Reply

    mis liha te venemaale veate, kui ei jaksa enda jaokski kasvatada. häbi!

  4. Aivar 6 aastat ago
    Reply

    Ah Soo! Ja üldse on Venemaal alati olnud kõige parem elada! Sest seal järgitakse kõigi rahvaste soove ja President hoolib oma rahvast. Maailma kõige paremad leiutised on alati pärit venemaalt, kus elavad maailma kõige andekamad sovdeebid, keda juhib suur Puutin! Õnnega koos on rahvad, kel selline Juht ja riik.
    Ma ei taha jätkata, aga ott-jane-eve on AH SOO nime all jätkamas oma pornograafiat ikka vana ja kulunud sõnastusega. Arvatavasti on ise neid kommentaare toksides käsikiimlemas, ila mokkade vahelt tilkumas…

  5. Või nii 6 aastat ago
    Reply

    Kõige suurem tapatalgu oli siis kui toimus Kiievis verine ja ebaseaduslik võimuvahetus. Mulle rääkis üks ukrainlanna, et tema tuttava poeg pääses surmast, aga teised korrakaitsjad peksti keppidega surnuks. Hiljem mindi tapatalguid korraldama sinna, kus elavad peamiselt venelased. Paljud põgenesid Venemaale, sest nende kodud Ukrainas hävitati. Paljud ukrainlased on ka põgenenud Venemaale, sest Ukrainas on tekkinud palju vaeseid. Üks ukrainlanna, kes tuli Eestisse ütles et saab sealt meie rahas 80 eurot pensioni. Venemaal suhtutakse kõigisse rahvustesse hästi. Mu tuttava Peterburis elava eestlase v’imees on ema poolt tatarlane ja isa poolt ukrainlane, küsisin mis rahvusest siis tema ütles et on venelane. Poroshenko ei hooli rahvast, ta otsib kogu aeg võimalusi Venemaale ära panna.

  6. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Ukraina Parlament võttis vastu seaduse, et nad tahavad astuda ELiitu ja NATO-sse. ELiit on küll see viimane, kuhu Ukraina oma mitmesaja % korruptsioonitasemega sinna kuuluks. Porošenko on 4 aasta jooksul suurendanud oma varandust 82 korda ja annab oma riigile laenu väga suure % eest. NATO-sse nad tahavad sellepärast astuda, et NATO hakkaks sõdima Venemaa vastu. Ukraina ise ei julge ja neil pole ressursse. NATO samuti ei julge, sest teavad, et saavad peksa. Trampi väljaastumisega relvastuse lepinguga on õhus tunda sõjalõhna. Kõige hullem on see, kui Baltimaade valitsused lasevad paigaldada rakette Venemaa vastu. Siis võime kindlalt omavahel ja oma maaga hüvasti öelda, sest Venemaa lubas iga Balti riigi hävitamiseks kulutada ainult ühe raketti, kui USA ründaks sealtpoolt Venemaad. USA-l on Balti riikidest pohhui, kui meie laseme nendel tegutseda oma rakettidega.

  7. maali maalt 6 aastat ago
    Reply

    Siiani tuletatakse meelde Odessa linnavalitsuse ruumides sissepõletatud üle 150 vastast ukrainlast, mille korraldas tolleaegne võim. Kuulasin Ukraina kanalilt Timošenko kõnet, kus ta rääkis, et USA saatis neile relvi ja üks kõrge ametnik oli osa relvadest maha müünud Donbassi võitlejatele 4 miljoni dollari eest. Korruptsioon ja vargused on seal igapäevane asi. Kas siis selliseid võetakse ELiitu. Pr. Timošenko vastas küsimusele, et miks neid võetakse lahkelt sinna vastu. Maailmas on praegu ressursside nappus ja Ukraina on rikas maavarade poolest, kuigi Venemaa on kõige rikkam selle poolest ning sellepärast kõik soovivadki sõdida Venemaaga, et neid endile saada. 21. saj. on veel naftat, kivisütt ja puhast vett. Lääne-Euroopas ja USA-s hakkavad need katastroofilise kiirusega lõppema ja Venemaa saab maavara resursside pooleks maaks nr.1.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.