Vennad Sõnajalad ja nende tuulikud

Vennad Sõnajalad oma uue tuulegeneraatori osade juures.

Andres ja tema vend Oleg ihkavad Aidusse püstitada 30 elektrituulikut. Selleks kuluks kolm aastat, kuid ehitus seisab. Probleem on mastide kõrguses, mis pidavat segama Kaitseministeeriumi radarite tööd selles piirkonnas. Asi oli jällegi antud kohtusse.

Eelmisel nädalal Riigikohtu halduskolleegiumi tehtud otsuse kohaselt läheb vaidlus Aidu tuulepargi ehituslubade tühistamise üle kohtus edasi. Erinevalt Aidu tuulepargi arendajate seisukohast, kes pidasid ehituslubade peatamist aegunuks, leidis Riigikohus, et Ida-Viru maavanem peatas ehituse seaduse poolt lubatud ajaraamistikus.

Vennad Sõnajalad lubavad võidelda tuulikute rajamise eest kuni lõpuni.

Siinkohal tasuks meenutada, kes on need kangekaelsed vennaksed.  Oli aasta 1959, kui tuli ilmale Oleg Vitjuk. Oma sünnikohaks nimetab ta Sauna tänavat Tallinnas. Isa ja ema töötasid trammijuhtidena. Varsti kolis pere Saaremaale, kus isa sai elektriku töökoha.

Vend Andrei Vitjuk sündis 1961. aastal ja laste kooliminek toimus juba Põltsamaal, kuhu isa sai parema tööpakkumise. Lapsest saadik on vennad laulnud erinevates koorides ja ansambleis.

Suureks kasvades abiellusid nad kaksikõdedega, 1962. aastal sündinud Viivi ja Siiri Maripuuga.

Tõenäoliselt esimene ametlik äri sai alguse, kui Andrei ja Oleg Vitjuk registreerisid 22. aprillil 1987 Jõgeva RSN TK-s tarbekaupade tootmise kooperatiivi „Sõnajalg“ asutamise Koeru autoremonditehase (ART) juurde.

Mõne aja pärast  Oleg ja Andrei Vitjuk eestindasid oma nime. Nii saigi ukraina nimest Vitjuk eestipärane Sõnajalg.

Vennad Oleg  ja Andres Sõnajalg  ning nende kaksikutest abikaasad Viivi  ja Siiri  tõusid avalikkuse ette 1980. aastate lõpul Linnahallis, kui tõid rahvani kristlikku gospelmuusikat, mis osutus enneolematult edukaks.

1990. aastatel Eestis rekordarvu salvestisi müünud pereansambel „Sõnajalg“ tegi 2005. aastal comeback‘i ja esines kontserdil oma vanade hittidega. Piletid olid tolle aja kohta üsna kallid (219–299 krooni).

2009 kirjutas EE: „Perekond Sõnajalad on tagasi uute usuliste lauludega ning plaanib minna vallutama Ameerika muusikaturgu.” Nad olid välja andnud 8 erinevat plaati ja mitu kogumikku. Kokku oli nende helikandjaid müüdud rohkem kui 150000 eksemplari!

Vennad Sõnajalad lõid 1990-ndatel sõltumatu telekanali TV 1, mis sattus majandusraskustesse ning mille nad ühe krooni eest 2001. aastal maha müüsid. Aga ega siis vennad nukrutsenud! Kõigepealt ostsid kahekohalise helikopteri ja õppisid lendama. Sõnajalad pole enam need noored uljad poisid, kes kaksikutest abikaasadega kristlikku popmuusikat tehes magnetina rahvast kokku kiskusid.

Tänapäeval on Sõnajalad edumeelsed energeetikaettevõtjad. Jutt kümnete miljonite eurode investeerimisest ei kõla suurustamisena. Vendadest õhkub enesekindlust. Nad usuvad, et ajavad õiget asja, edendavad Eesti elu. Aga enesele ootamatult sattusid vennad tõsise konflikti keskmesse. Andres ja Oleg Sõnajala ettevõtte „Eesti Elektri” teatel keeldus Vändra vallavalitsus ehituslubade väljastamisest „Raisnerile” ja „Eesti Elektrile” põhjusel, et kuna Eesti Energiale on vallavalitsuse poolt samal istungil ehitusluba juba antud, siis oleks “ilmselgelt võimatu” sama sisuga ehitusluba kellelegi teisele väljastada.

3. oktoobril 2018 Tallinna ringkonnakohus otsustas tühistada Tootsi tuuleparki puudutavas kohtuasjas Vändra vallavalitsuse korraldused, millega keelduti tuulepargi ehituslubade väljastamisest AS-ile Raisner ja AS-ile Eesti Elekter.

Aastal 2007 asutatud Sõnajalgade „Eleon“ paigaldas oma esimese 180 meetri kõrguse 3M116 tuuliku 2013. aasta lõpus Saaremaale. Tuulik on nelja aastaga näidanud väga head töökindlust ning nüüd on alanud selle seeriatootmine. „Eleon“ kavatseb rajada tuulepargi Aidu karjääri alale Ida-Virumaal, aga nagu eelpool välja toodud, on vendade plaanid põrkunud takistuste taha.

„Miks meil iga väikese tuulega elekter ära läheb? Vaadake otsa ülikallile monstrumile nimega Eesti Energia! Kui Eesti Energia oleks eraettevõtte, siis praegusel kursil olles ootaks teda hääbumine ja pankrot. Riske pole neil vaja hajutada ning tuleviku pärast muretseda, sest maksumaksja raha annab Eesti Energiale võimalused, millest ülejäänud energeetikaettevõtjad ei oska isegi unes näha,“ põrutas Andres Sõnajalg ajakirjanduses.

Tagasilööke Sõnajalgade ärides on olnud palju. Siia lisanduvad ka õnnetused perekonnas.

Aga vennad on optimistlikud. Kõik see raha, mis TV1-ga tuulde lendas, on tuulest ammu kokku korjatud.

Kesknädal

22 kommentaari
  1. Lahend 6 aastat ago
    Reply

    on aga lihtne: see radar tuleks tõsta 100m kõrgemale või viia teise kohta, vaenlasele lähemale. Siis oleks ka haare ulatuslikum. On kallis küll aga võimalik. Kuid ise radareid tundes ei saa ma aru, miks ei suudeta kuvaril eristada seisvat ja ülikiiresti liikuvat märki, eriti kui liikuval märgil on kohe nool juures, mis näitab tema kiirust, kurssi, kõrgust ja koodi. Seisev märk on vaid eristuv täpike.

  2. Aja Lugu 6 aastat ago
    Reply

    Tuugeni kõrgusest sõltub otseselt tema tootlikkus Täites Kaitseministeeriumi nõudeid, tuleks Aidu tuuleparki paigaldada kaks korda väiksema tootlikkusega tuugenid. Ala oleks sisuliselt raisatud vähemalt 20-30 aastaks.See oleks kuritegu Eesti riigi vastu, sest selliseid tuuliseid alasid, kuhu on võimalk üldse tuugeneid paigaldada, on Eestis maismaal imevähe. Kui Eesti Vabariigi kaitseminister vähegi hooliks Eestimaast, paigaldaks ta pikema jututa Kellavere radari teise kohta või ostaks uue täiendava radari ja paigutaks selle sinna, kust “näeb”.

  3. Vinged vennad 6 aastat ago
    Reply

    Alustada telkundusest ja kõrbeda lollide abijuhtide tõttu. Ja siis hoopis palju targem asi tuulikud!
    Tublid venkud teised!
    Paistab, et riik kardab kohutavalt konkurentsi. Ega muidu ei segataks poiste tööd.

    • aatomic 6 aastat ago

      Ammu aeg teha aatomijaam ja riik oleks päästetud. Selline elekteri kallinemine ei kõlba mitte kuhugi!

    • probleemi tunnustades 6 aastat ago

      Põlevkivi roll on püsinud elektritootmisel stabiilsena, vähenedes vaid osakaaluna, samuti ei ole paranenud meie majanduse energiamahukus, olles üks suuremaid Euroopa Liidus. Ka sõiduautode arv ning autode kasutamise osakaal on kiiresti kasvanud, kusjuures endiselt on Eestis ostetavad uued autod Euroopa kõige ebaökonoomsemate seas, mistõttu transpordi energiatarbimine ning kasvuhoonegaaside heide on suurenenud.

    • Nad 6 aastat ago

      polegi venkud, nad on ahhollid.

  4. Vinge kiri! 6 aastat ago
    Reply

    Ilus lugu toredatest töörüblikutest. Riik kiusab neid sest kardab neid.

    • heliga kopter 6 aastat ago

      Aeg on läinud edasi. Nüüd on poistel juba uus, nelja kohaline koperdaja. Ka tuule teevad valitsejatele alla. Aega võtab,aga…

  5. Jummala laulikud 6 aastat ago
    Reply

    Perekond laulis kenasti Jumalast. Jumalaitab neil nüüd ka paganlikku elektrit teha.
    Järgmisena võiksid nad koos akadeemikuga valmistada kombijaama tuule ja aatomi baasil! Vaat,see oleks alles uudis! Ja muidugi tuleks nad panna ka Keskerakonna nimekirja.

    • koolikiusamisest 6 aastat ago

      Juba nagu näha oli ka vanasti koolikiusamine. Vitujukud ei sobinud pahadele lastele ja Nõukogude võim ei pööranud tähtedele panu. Vanemad pidid kõik ise otsustama.
      Küll oli vanasti paha elu.

    • saadaks eurovisioonile? 6 aastat ago

      Võidaks kord ka selle laulukonkursi.

    • Ilma 6 aastat ago

      neegrita ei võida.

  6. edendades eesti elu 6 aastat ago
    Reply

    Tuuleenergeetika on rohelise elu alus. Kui tuult pole, jääb elu seisma. Pole hapatnikuvahetust. lilled ja rohi hakkab kõngema.
    Seepärast tuleb au anda pioneeridele,kes tuult talavad!

    • neegrit ei valitud 6 aastat ago

      Oli laulukongurs. Neegri tütar jäeti Saaremaa seljataha.
      See on tänu ekre kasvatusele.
      Mõjuvad juba ka mussi juures.

  7. on ordenite aeg 6 aastat ago
    Reply

    Kui annaks neile ka midagi rinda? Veel jõuaks!

    • Väärikas perekond 6 aastat ago

      See pere on aastakümneid olnud väga tubli. Teevad mida teevad, kõik on hästi tehtud.
      Kas on loota, et lähevad Keskerakonda?
      Sellised on auks kõikjal.

  8. kesknädal näeb inimest 6 aastat ago
    Reply

    Lisaks igavale poliitilisele propagandale on vahest ka midagi lugeda. Kord ajaloost, siis jälle ka tööinimest. Tänased Sõnajaled on hea näide, kuidas veetakse vägikaigast kohalike jupijumalate ja nende soosikutega Reformierakonnast.
    Huvitav, et riik mängib oma Eesti Energia kasuks!?!
    Siin polegi ettevõtja enam au sees? Tema dividendid ei lähe riigile.
    Mõtelgem siis, kui lähete valimiskasti juurde oma häält müüma!

    • Kesknädal toob kuni 12 külmakraadi 6 aastat ago

      No võtab ikka kõhust külmaks küll…
      Kas tõesti niimoodi kiusatakse ettevõtlikkust?
      Miks keegi neid ei kaitse? Kus on meie oma rahvas? Kas kollaseid veste pole saada?

  9. orden hävitajale 6 aastat ago
    Reply

    Tegelikult antakse nüüd orden TV-1 hävitaja Rait Killandile!
    Sõnajalgadest mitte sõnagi.
    Vaat, mis tähendab, kui riiki esindab ametnik!
    Vajame õiglust.

  10. Vaene kõrge ametnik 6 aastat ago
    Reply

    Nutt tuleb kurku. Ta ju loobib ainult kaikaid meeste ettevõtmisesse, ja nemad põrssad ähvardavad kohtuga.
    On ametnikke kes ei pea käituma erapooletult. kaitseministeeriumi ametnikel on ainult üks ülesanne. käituda riigi kaitse huvides, mitte erapooletult. Oleme jõudnud parteide ja ametnike riiki. Samasugune riik nagu Venemaa. Riigifirmad kasutavad ministeeriume ja ametnike oma tahte käepikenduseks..

    • kummardage ametinikku! 6 aastat ago

      Matsirahvas ei taha oma valitsejaid ülistada ja kummardada, neid härratada ja prouatada. välisminni omad saavad ikka nõuda, et neid ‘teie ekstsellentsiks’ kutsutaks, tahavad teiste ministeeriumite ametikud samuti end rahvast kõrgemana tunda. kui muidu ei saa, siis halvustavad teisi ja alandavad igal võimalusel.

  11. Laul Issanda austuseks 6 aastat ago
    Reply

    VÄLISMAAL JUBA LOOBUTAKSE /VÕI LOOBUTUD KAHJULIKEST TUULIKUTEST, SEST UUED LAHENDUSED ON KASUTUSELE VÕET.
    OLEMAS ON TUULELOHED,MIS ISE PÜÜAVAD TUULT JA EDASTAVAD ENERGIA MAALE.
    TUULIKUD AGA VANANENUD,KAHJULIK TEHNOL. MATERJALIMAHUKAS.
    TAPPEV JA KAHJUSTAV KUULDAVA MÜRA KUI INFRAHELIGA INIMESTELE KUI LOOMADELE + LINDUDE HAKKMASINAD.
    INFRAHELI TEKITAB VERERÕHKU,MÕJUTAB NÄRVISÜST.HULLUMISENI VÄLJA jms. ENNE MAAVÄRINAID TEKIB JA LOOMAD PÕGENEVAD. MEREL JM.ON PAIKU KUS INFRAHELI AEG-AJALT TEKIB ja SEAL “LENDAVAD HOLLANDLASED” ja KADUNUD LENNUKID.
    IGATAHES KAHJULIKUD NAD ON.
    SÕNAJALAD OSKAVAD KENASTI JUMALALAULE LAULDA JA SELLE JUURDE VÕIKS JÄÄDAGI.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.