Riik toetab Eestis autoralli maailmameistrivõistluste ametliku testralli korraldamist

Rally Estonia Arula kiiruskatse Foto: Glänel Tirrand /Scanpix

Valitsus toetas 980 000 eurot Eestis autoralli maailmameistrivõistluste sarja ametliku WRC testralli korraldamist.

WRC sarja korraldaja tegi Shell Helix Rally Estonia meeskonnale ettepaneku pidada Eestis autoralli maailmameistrivõistluste ametlik testralli, mis toimub 12.-14. juulil Lõuna-Eesti teedel. Ettepanek on tunnustus meie rahvusvaheliselt hinnatud kõrgele korraldustasemele ning senisele suurele publikuhuvile.

“Mul on väga hea meel näha, et aastate jooksul Rally Estonia korraldamisel tehtud suur töö on teeninud ära tähelepanuväärse tunnustuse ka autoralli maailmameistrivõistluste organisaatoritelt. Meie tublid rallisõitjad ning heal tasemel kohalikud võistlussarjad on tekitanud Eestis omamoodi rallibuumi. See annab meile suurepärase võimaluse maailmameistrivõistluste ametliku testralli kaudu viia Eesti maailma rallikaardile, tõsta meie tuntust maailmas ja tuua siia kümneid tuhandeid välisturiste, samuti panustab see tugevalt meie majandusse ja regionaalsesse arengusse,” sõnas peaminister Jüri Ratas.

“Ainulaadne võimalus korraldada juba sellel suvel WRC testralli etapp on tunnustus korraldusmeeskonna tööle ning võit mitte ainult autospordile ja kümnetele tuhandetele rallisõpradele, vaid kogu Eestile. Rallietapp toob Lõuna-Eestisse kümneid tuhandeid külalisi ning võistlust jälgivad telepildi vahendusel miljonid inimesed üle kogu maailma. See loob ka võimaluse, et juba mõne aasta pärast võiks täide minna unistus näha Ott Tänakut ja Martin Järveoja võistlemas maailmameistrivõistluste etapivõidu nimel siinsamas Eestis,” ütles kultuuriminister Indrek Saar.

Rahandusminister Toomas Tõniste rõhutas, et tänu suurele publikuhuvile on võistlusel Eestile ka positiivne majandusmõju. “Mul on hea meel, et Eestis julgetakse ja suudetakse niivõrd suuri spordivõistlusi korraldada. Seetõttu otsustas ka valitsus sellist algatust toetada,” lisas ta.

“Rally Estonia korraldusmeeskond on meie eesmärgi, kõrgetasemelise WRC egiidi all toimuva rallietapi Eestisse toomise nimel teinud tööd 9 aastat. Selle saavutamisel on väga olulist rolli mänginud hea koostöö riigi, kohalike omavalitsuste ja erasektori toetajatega. Tehtud töö sai väärilise tunnustuse,” ütles Shell Helix Rally Estonia üks peakorraldajatest Tarmo Hõbe. “Sellel ja järgnevatel aastatel on võtmetähtsusega tihe koostöö WRC sarja promootori, Rahvusvahelise Autoliidu FIA, WRC tehasemeeskondade, Eesti Autospordi Liidu, Eesti riigi ja Rally Estonia korraldusmeeskonna vahel,” kinnitas Hõbe.

Rally Estonia korraldust on läbi aastate hinnatud kõrgelt nii Rahvusvahelise Autoliidu FIA kui maailma tippsõitjate ja -meeskondade poolt, 2014. aastal valiti Rally Estonia Euroopa autoralli meistrivõistluste parimaks etapiks. 2018. aastal oli Rally Estonial üle 36 000 unikaalse külastaja, kellest 3000 olid välismaalased. Ametliku WRC testralli ning WRC sarja etapi korraldamine kasvatab tulevikus välisturistide arvu veelgi.

Rally Estonia järgnevate aastate toetamine selgub riigi eelarvestrateegia aastateks 2020-2023 lisataotluste arutelul sel kevadel.

Autoralli WRC sarja meediakajastus jõuab enam kui 155 riiki ja tänu teleülekannetele üle 850 miljoni inimeseni.

6 kommentaari
 1. Ühes 4 aastat ago
  Reply

  kohas on RIIK, teises kohas VALITSUS. Kumb siis? Kuigi polegi siin oluline, sest tegemist on RAHVA raha mahaparseldamisega. Tahangi küsida, miks valitsus kandib rahva raha mingite miljonäride taskutesse? Ja kui ongi mingi oma huvi mängus, siis autosõpru meil kuhjaga (et näeks, kes käkki keerab ja surma saab!), pangu igaüks 100€ letti, ongi 10000 oma miljoni rikastele autoärikatele ära kantinud.
  Üsna tõenmäoline, et varsti saame teada ka selle, et (võltspresident) Kersti kavatseb teha lõbusõidu purjekal lõunapoole ja rahvas peab selle kasvõi osaliselt kinni taguma. Las loll ja arg rahvas aga plekib!

  • to Ühes 4 aastat ago

   Kui sa autorallist midagi ei tea, ära prõõka siin. Ralli korraldamine nõuab raha ja mul poleks selle vastu midagi kui WRC ralli ka eestimaale jõuaks, oleks mida kaema minna, seda enam et meil seal sõitmas tugevad tegijad. Miks mul on tunne, et sinu taskust ei tule siin sentigi, oled ise riigi ülalpidamisel. Tavaliselt just sellised kõige rohkem vinguvadki.

  • Mis 4 aastat ago

   ajast on WRC rallide korraldajad olnud kerjused? Miks Jaapani ja USA valitsus oma rahva raha sinna ei mata? Miks mujal rahastavad neid võidusõite just nimelt ärikad? Sest tahavad veel suuremat kasu saada. Meil on mingi kerjuse mõttelaad ja haletseme, et miljonärid ei saa oma tujude rahuldamisega hakkama ning peame rahva raha laiali puistama. Äkki toetad ka rikkurite golfilõbude kinnimaksmist rahva rahaga?

  • Kust 4 aastat ago

   voolab raha rallidele? Michelin, Anonimo, DJI, Onebet, Panta, HighPeak, CFI, Tamaggo, lisaks autotootjad oma miljoniliste reklaamidega. Need vaid nimekamad rikkamad. Just reklaam on see, mis paneb rattad liikuma. Kas Tänak saab kuus samuti 500€ palka või on tema lepingus 7- või 8-kohalised arvud?
   Selline pillamine on sama arulage nagu siin mingite ärikate ärikohtumise korraldamine rahva arvel. Maailmas pannakse kokku autosid ja majapidamistarbeid kümnetes riikides, osa neist on meist vaesemad, kuid miks meie nende sekka ei kuulu? Miks meie üleskiidetud töökus ja tööjõu odavus kaasa ei aita? Kes ongi tulnud ja katsetanud, on ruttu oma tootmise maha ärinud ja ise tina-tuhka kadunud. Meie aga nutame auroraha vähenemise üle, ise ei oska ega tahagi tööd teha, midagi toota ega turustada.

  • heh 4 aastat ago

   Te arvate nagu oleks see WRC etapp meil juba olemas. Seda ei ole veel ja et see olema saaks, selleks on igati õige kui riik appi tuleb. Meie ärikate toel on Ott seal kus ta täna on. See raha hakkab rallidele voolama alles siis kui meie etapp on WRC ametlikus nimekirjas. Praegu ei tule ükski auto- või refitootja oma raha siis toppima enne kui sellest pole saanud ametlit MM ralli etappi. See on ju eelkõige meie enda huvi saada sellele karusellile, mis omakorda hakkab korraladajamaana ka meile sisse tooma.

  • Üldse 4 aastat ago

   ei jaga su ootusi, et pisike vaene liiduvabariigike peaks korraldama ilgelt suuri näitemänge. Nagu EL-i ninameeste kohtumine, nüüd kavas ka Nato juhid siia meelitada. Me ju teame, et siis on mitu päeva liiklus kinni, rahvas tõrjutud eemale ja porri lükatud. Ainult meie võltsvalitsejad ja võltspresident saaks mõne minuti tukkuva Angela kõrval naeratada. Talvel suusatamine on omaette lugu. See pole üle ilma popp ja kohale tuleb kiibitsejaid parasjagu ega lämmata meid ära. Nemad toovad küll oma nänniostudega sisse et jätkub midagi ka sukasäärde peita. Kuid mingi ringraja või ralli MM etapp – üle mõistuse. Soomes elab 5 korda rohkem inimesi ja nad on 4 korda rikkamad, suhteliselt meist seega 20 korda eelisseisundis. Saaks aru kui 2-3 korda aga 20, see on liiast. Las Glebova ja Kimm korraldavad oma hallis MM kakluse raskekaallaste vahel, rahvas jätku aga välja. See pole võrdosakuline korraldus, et pärast ka midagi tagasi tuleks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.