101 rahvakohtumist said raamatusse

Keskerakonna korraldatud rahvakohtumistest Eesti juubeliaastal 2018 ning 2019. aasta algul saab nüüd lugeda ka raamatust. Enam kui 5000 inimesega kohtumistest ning tuhandetest ettepanekutest on märk maas. 101 kohtumisest saab 80-leheküljelises raamatus lugeda, jälgida tehtud ettepanekuid ning vaadata kohapeal tehtud fotosid.

Raamatu eessõnas kirjutab Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas, et saime inimestega kokku nii linnas kui ka maal, nii rahvamajades ja koolides kui ka vabas õhus ning isegi paadisõidul. „Kohtusime noorte ja eakatega, pereinimeste ja ettevõtjatega, riigiteenistujate ja kohaliku elu eestvedajatega. Inimestega, kellele läheb korda Eesti riigi ja rahva käekäik. Küsisime inimestelt, mida Eesti riigilt oodatakse ning mida peaks tegema, et Eesti oleks õiglasem ja turvalisem, igas mõttes parem paik, kus elada.“

Rahvakohtumiste tulemusel sai läbi arutatud ning kirja pandud hulgaliselt kasulikke ja häid ettepanekuid. Olgu nendeks siis maanteede ja kohalike teede ehitamine ja korrashoid, bussiliikluse ja muu transpordi korraldamine, regionaalsed programmid või elektri- ja gaasiaktsiiside alandamine. Palju räägiti neil kohtumistel ka noorte ja pensionäride teemal, samuti haridusest ja maaelust.

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb märgib, et need tuhandete inimeste ning ettepanekutega kohtumised olid unustamatud üle Eesti, nii linnades kui ka maal. „Soovisime pakkuda inimestele võimalust anda ekspertidele ja poliitikutele oma ideedest ja murekohtadest vahetult teada. Soovisime neid kaasata aktiivsesse poliitikasse. Ning inimesed tegidki seda.“

Kõik kohtumistel esitatud ja kirja pandud ettepanekud on alles ning süstematiseeritud. Enamik neist on välja käidud ka ajalehes Kesknädal ning Kesknädala veebiportaalis. Korduvad ja sisukamad ettepanekud on leidnud kajastamist Keskerakonna valimisprogrammis, mille teesid on esitatud ka selles raamatus. Sest oli ju üks rahvakohtumiste eesmärke koguda kohalikelt inimestelt niisuguseid ettepanekuid, mis valimisprogrammi kaudu leiavad tee valitsusläbirääkimistele ning lõpuks ka seadusandjate lauale.

Rahvakohtumised on saanud väga positiivset vastukaja, ning on võimalik,  et niisuguste üritustega jätkatakse edaspidigi. Raamatu koostaja poolt tänusõnad nii kohtumistel osalejatele ja kohtumiste läbiviijatele kui ka raamatu autoritele!

Aivar Jarne

2 kommentaari
  1. Mõnd 3 aastat ago
    Reply

    kohtumist vaatasin, sisu ju kõigil ühesugune. Seega on 80 lehekülge isegi kokkuvõttes vägagi paks üllitis.

  2. Palju 3 aastat ago
    Reply

    uhkem oleks olnud, kui oleks kivisse raiutud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.