Ratas kohtumisel Läti peaministriga: Eesti ja Läti suhted on üha paremad

Peaminister Jüri Ratas kohtus 09. veebruaril Läti peaministri Krišjānis Kariņšiga, kes tegi Eestisse oma ametiaja esimese välisvisiidi. Kohtumisel olid kõne all Eesti ja Läti suhted ning ühised teemad Euroopa Liidu ja regionaalse koostöö kontekstis: Ühendkuningriigi EList lahkumine ja liidu tulevane pikaajaline eelarve, ühised energia- ja taristuprojektid ning julgeolekuküsimused.

Peaminister Ratase sõnul on Eesti ja Läti suhted väga head ja tihedad ning muutuvad üha paremaks. „Eesti ja Läti on väga lähedased sõbrad, meie ühine ajalugu on meid kokku kasvatanud ning koostöö kõigis valdkondades tugevamaks teinud. Seda näitab seegi, et eelmisel aastal pidasime Läti valitsusega ühisistungi. Läti on meie ettevõtetele väga oluline investeeringute sihtriik ja kaubanduspartner.“

Karinš ja Ratas puudutasid kohtumisel ka julgeolekuteemasid. „Mul on hea meel, et Eesti ja Läti julgeoleku- ja kaitsekoostöö on aasta-aastalt muutunud tihedamaks. Meie julgeolekut suurendab tugev transatlantiline side ning koostöö NATO ja Euroopa Liidu vahel. Kõigi kolme Balti riigi kaitsekulud jõudsid 2018. aastal kahe protsendi tasemele sisemajanduse kogutoodangust, millega oleme NATO liitlaste seas esirinnas.“

Ühised on ka kahe riigi huvid Euroopa Liidus. „Järgmises ELi eelarves aastateks 2021-2027 on Eestil ja Lätil samad eesmärgid: põllumajanduse otsetoetuste kiirem ühtlustamine ja struktuurivahendite mahu sujuvam langus,“ lausus Ratas.

Peaminister kinnitas, et oluline on jätkata  ühisel häälel rääkimist, et Euroopa Ühendamise Rahastu toetaks igati Rail Balticu projekti edasi arendamist. „Mul on väga hea meel, et ka Soome otsustas eelmise nädala lõpus Rail Balticu projektiga liituda,“ ütles peaminister. Peaministrid rääkisid ühtlasi elektrivõrkude ühendamisest Mandri-Euroopaga, millega minnakse edasi plaanikohaselt. Lõpule peaks see jõudma aastaks 2025.

2 kommentaari
 1. Seda 2 aastat ago
  Reply

  on kena lugeda, et Jurka toetab läti keele õpet meie piiriäärsetes põhikoolides ja lühikursust igas keskas. Ongi imelik, et meie teadvuses on lõunapool kohe auk, nagu poleks olemaski. Nagu kunagi lasti USA-s välja gloobuseid väljalõigatud Puna-Hiinata.
  Latviešut õppida on vaja, saldejumpsist ainult ei piisa. Ilvess ja Rands ei tohi jääda meil viimasteks lätakateks.

 2. Rattale. 2 aastat ago
  Reply

  Ratas annab pidevalt lubadusi tänu millele meie elu lööb õitsele. Lubaduste tähtaegadest ja täitmise graafikust ei sõnagi. Ilma nendeta on lubadused pask, nagu oli Siim Kallase lubadused.
  Valimistel ikka mõelge sellele. Ratas nüüd juba kaua valitsemas kuid elu läinud sandimaks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.