Reformierakonna poolt hääletamine oleks minevikuvigade kordamine

Danske pank

Virgo Kruve

Eelseisvatel valimistel on Reformierakonna loosungiks „Parem tulevik”, aga see lubadus ei põhine minevikus tehtud otsustel või valitsemiskogemusel.

„Mis tõi meid siia, ei vii meid enam edasi,” ütles president Toomas Hendrik Ilves oma kõnes Pärnu Kontserdimajas 24. veebruaril 2014. Samamoodi on Reformierakonna ideedega, mida nad said valitsuses realiseerida aprillist 2005 kuni novembrini 2016. Reformierakonna poolt hääletamine oleks minevikuvigade kordamine, tagasipöördumine „peenhäälestuse“ juurde.

Aktsiiside tõstmine

Reformierakond kritiseerib Jüri Ratase valitsust alkoholi- jt aktsiiside eest, aga jätab ütlemata, kelle algatusel neid üldse minevikus tõsteti. Riigikogu stenogrammist saab teada, et 9. oktoobril 2007 oli arutusel „Ülevaade Vabariigi Valitsuse tegevusest Euroopa Liidu poliitika teostamisel” ja selle ajal ütles peaminister Andrus Ansip: „Me oleme kokku leppinud aktsiisimaksude ennaktempos tõstmises.“

Hiljem lisandus alkoholiaktsiisi tõstmise põhjusena ka rahva tervise argument. 03.11.2014 vastas tervise- ja tööminister Urmas Kruuse (REF) arupärimisele (nr. 435): „Aga selge on, et praegune valitsus tahab ennaktempos aktsiise tõstes saavutada just seda, et alkohol ei oleks oma hinna tõttu nii kergesti kättesaadav.”

Järelikult tõstsid aktsiise nii Andrus Ansipi 2007. kui ka 2011. aasta valitsus.

Tookordne opositsioon hoiatas piirikaubanduse eest, aga seda ei usutud.

Pankrotis Estonian Air

Reformierakonna valitsused suutsid pankrotini viia riikliku lennufirma Estonian Air. Riigikontrolli hinnangul oleks pankrotistumist saanud vältida, „kui valitsus oleks järginud riigivaraseaduse põhimõtteid ja veendunud, et AS-ile Estonian Air raha ning laenude andmine on eesmärgipärane, otstarbekas, säästlik ja õiguspärane”. Saatuslikuks sai 2011. aasta otsus eraldada AS-i Estonian Air laienemisstrateegiaks 30 miljonit eurot, kusjuures Euroopa Komisjoni sellest ei teavitatud.

Maksud ja rahapesu

Tulumaksuvaba miinimumi tõstmine ei olnud minevikus Reformierakonna soov, sest aastatel 2008–2014 oli see muutumatult 144 eurot. Samamoodi püsis 2004. aastast muutumatuna lapsetoetus (300 krooni) kuni 19,17 euroni 2014. aastal.

Reformierakond on valitsusest lahkunud, kuid nende ajal toimunud välispankade  tehingud mitteresidentide pangakontodega viisid Versobank’i tegevusloa äravõtmiseni ja Danske Bank’i Eesti filiaali järkjärgulise sulgemiseni. Aastaid kestnud rahapesukahtlusega ülekanded kahjustavad Eesti riigi ja firmade mainet veel palju aastaid.

Reformierakonnale ei tohi anda uuesti võimu.

 

12 kommentaari
 1. Kas 2 aastat ago
  Reply

  järjekordne PUHAS poliitika keskbande moodi? Sõima teist, kiida ennast, mõlemad ühesugused.

  • to Kas 2 aastat ago

   see-eest oled sina kogu aeg ühesugune vigiseja. Vist number 1 EV-s. Sina oskad ainult sõimata, muud oskust pole emapiimaga kaasa antud.

 2. Jane 2 aastat ago
  Reply

  Kui palju parem oleks elu meie maal kui poleks sellist erakonda nagu seda on Reformierakond. Nende valitsemise ajal vaesus aina kasvas. Ma ei kujuta ette mis toimuks kui nad saaksid uuesti võimule. Nende lubadusi ei saa uskuda sest nad ei teinud oma valitsemise ajal midagi positiivset. Aga mõjutada inimesi laimuga, vihavaenu õhutamisega ja mitmesuguste valedega nad oskavad. Ja hääled tulevad.Suurt teenet osutab neile peavoolumeedia. Ajakirjanikud võimendavad veel nende vassimisi unustades õigluse ja ajakirjaniku eetika.

 3. Vaagija 2 aastat ago
  Reply

  “Tulumaksuvaba miinimumi tõstmine ei olnud minevikus Reformierakonna soov, sest aastatel 2008–2014 oli see muutumatult 144 eurot. Samamoodi püsis 2004. aastast muutumatuna lapsetoetus (300 krooni) kuni 19,17 euroni 2014. aastal.”

  Aga täna on nad isegi väga “sotsiaalseks” muutunud, ei tea kas tahavad KE tsentrismi üle võtta? Valimised ju tulemas, ehk nagu vanasti öeldi, et häda ajavat isegi härja kaevu.

 4. õigus... 2 aastat ago
  Reply

  ..kuid valija astub ka teiega reha otsa. Niivõrd venelikult pakasuhha meistreid ei saa samuti usaldada. Vaatad vene kanalitel mingit saadet, kus kõik on halvad ja ainult verine Venemaa on hea ja ikka ja jälle vahib sind tülpimuseni pealepressiv Ratas. PBK, NTV, isegi RTR— ja muudkui ketrab kui papagoi. “Õiglane riik kõigile!” Kas on õiglane, et mina saan sinust Ratta poiss mitu setu korda vähem palka, kuigi riskin iga päev oma eluga (näide). Kas on õiglane kui eesti lastelt võetakse Ida-Virumaal kool, seega tapate kavakindlalt eestlust? Kas on õiglane, et eelistate igal pool venelasi, kuid teised rahvad—lätlased, leedukad, grusiinid, armeenlased, sakslased, soomlased jne, jne—-ei saa teie poolt mitte mingisugust õiglust, ei oma keelset haridust ega teenindust. Nagu oravatele on ka teile tähtis ainult võim ja kui oravatega on veel eestlastel lootus siin seda maalappi omaks pidada, siis teie tapate selle lootuse üsna pea koos Lasnamäe ja Moskvaga. Et Moskva putšistid olid valinud üheks kubernerikanditaadiks Savisaare ja teie pole seda retoorikat karvavõrdki muutnud (ikka see tants ümber venelaste, inimene, kes tahab siin elada peab arvestama nii selle riigi keele kui põlisrahvaga , mitte meie ei pea neile kõiki tingimusi looma, et nad kõige nelja jalaga meil seljaks tallaksid) seega on Keskerakond kõige suuremaks OHUKS eestlaste ainsale asualal siin hiiglaslikus maailmas, Venelastel on oma kodumaa olemas ja mitte keegi neid siin kinni ei hoia, va. võimunäljas kesikud eesotsas põhulõua rattaga.

  • to Õigus 2 aastat ago

   Jessas küll, sa ju valetad süüdimatult. Vahkviha venelaste vastu on viinud viimsegi aruraasu ja reaalsustaju. Mida on üks veneinimene sinult konkreetselt ära võtnud või on sind kuidagi teistmoodi koheldud, et sa päevast päeva oma üdini haiget teksti siia kirjutad. Kas sa üldse kujutad ette kui sinusuguse mõttemaailmaga inimesed valitseksid erinevates riikides ja sealt hakataks välja saatma eestlasi kah umbes nii, et kasi koju, mida sa siin teed ja oled. Eestlasi on igas maailmanurgas, täpselt samamoodi on venelasi igalpool kuhu lähed. Pole midagi teha, suur rahvas ja neid jagub kõikjale. Ka hiinlasi on palju ja täna õnne, et neid siin pole, nende peale lähed ilmselt päris lolliks kätte ära. Sulle aga teadmiseks, et ka sind ei hoia siin ammu enam keegi kinni, lase jalga kui ei meeldi, aga arvesta sellega et venelaste vaba kohta maamunal olemas ei ole.

 5. mõrtsukatega.... 2 aastat ago
  Reply

  …käis kohtumas Tallinna linnapea Taavi Aas. ;M,Kõlvart. Arutati sm. S,Tšerjominiga “sõprust” ja “koostööd”. Venemaa võttis ühelt iseseisvalt riigilt tüki, nüüd himustab rohkem—terve Donbass, kui selle saab kätte siis on vaja võtta veel tükk, et saaks Krimmiga maismaa ühenduse. Ja sellistega, terve Euroopa poolt hukka mõistetud mõrtsukatega käib siis T. Aas kohtumas. Ega ta seda oma peaga julenudki teha, eks julgust andis Kremli suuvooder Kõlvart ja julgustas Eesti Vabariigi peaminister J. Ratas. Ja siis julgete veel rääkida ja kiruda oravaid. Vastikud eestlaste reeturid olete—-oleks see võimalik, siis sooviks, et meie, venelaste poolt piinatud, tapetud esivanemad kõik hauast välja saaks ja sellistele oma rahva reeturid kaasa võtaksid. Ka venelased põlastavad reetureid kuid kui annab neid kasutada, siis ka kasutatakse.

 6. to õigus,ele 2 aastat ago
  Reply

  Mis ajendab inimest muretsema lausa avaliku venestamise pärast (muide eestlased ei lähe kusagil enda keelt ja meelt kellelegi peale suruma, mida venelaste kohta öelda ei saa, valusad õppetunnid peaksid ometi igale inimesele näha olema—-Gruusia, Ukraina, Süüria ja siin toimuv Keskerakonna alatul juhtimisel). Ole hea ja loe “Postimehes” Erik Kalda “Eesti taandumine!” ainult pimedale ja sovietimeelsele pole sellised ohumärgid nähtavad. Lisame sinna Kõlvarti pealepressitud “Totaalne diktant”, EV pealinna juhi T.Aas,a “kohtumised” Vene “sõpradega” ja Ratta juba üdini jõledaks läinud,pealepressivat võimunõuet, ei häbene see mees isegi NTV,ed ,RTR,I,PBK, d. Minu arust on Ratas oma pundiga riigireeturid ja neid tuleb vastavalt sellele ka kohelda.

  • oponendile 2 aastat ago

   Mis asi on avalik veneastamine? Sa oled täiesti haige inimene. Milles seisneb sinu probleeb? Minule ei suru keegi vene keelt peale, kuidas küll sinule seda pidevalt peale surutakse. Pean tunnistama, et ei mäleta isegi millal viimati pidin vene keelt purssima ja seetõttu on see keel päris ära ununema hakanud. Väidad et venelased pidevalt suruvad sinule midagi peale??? Mida nad suruvad, kas sinu lapsed või lapselapsed peavad koolis vene keeles õppima või? Ei pea ju. Eestlasi ei kohelda kusagil mujal maailmas nii põlastusväärselt kui teie siin venelasi kohtlete. Kui sinul on mingi isiklik viha vene inimese vastu, siis hoia see endale või mine ja ütle neile seda otse näkku kui julged, argpüks.
   Ratas ja riigireetur…lubage naerda???? Mine viharavile, sa oled ise üks kibestunud ja saamatu hädapätakas, kelle ainsaks rõõmuks näikse olevat Kesknädalas oma tati pritsimine.

 7. Aivar 2 aastat ago
  Reply

  Kruve, kirjuta parem oma meelisteemadel- kuidas liigest pärakusse toppida ja muid sulle armsaid asju. Poliitika jäta teadjamatele inimestele

  • to Aivar 2 aastat ago

   kas ikka veel istud haiguslehel ja naudid riigieelarvelist raha. Paranemise märke pole näha, asi veel hullemaks läinud, issias on on pähe ka löönud.

 8. opanendile 2 aastat ago
  Reply

  Ei muidugi mitte, eesti keelt saab lausa igal pool kasutada!!!!! Ära aja naerma, isegi tööle enam eesti noor ei saa kui vene keelt ei oska. Vene mula on juba üle kõige ja tänama peab eelkõige Savisaare Keskerakonda ja nüüd REpsi ja Ratast, kes võtavad eestlastelt ka viimase riigikeelse kooli Kohtla-Järvel. Ma ei vihka venelasi, kes elavad oma kodumaal ja kui tulevadki võõrsile, siis õpivadki ära nii keele kui austavad uue asukohamaa kultuuri, ega tule enda oma peale pressima. Aga praegu– mis muu see on kui pealepressimine kui tehakse teise vaba riigi pealinnas oma “diktante” kui viiakse läbi oma sabateid 9 mail ja “Surematuid polkusid”, kui lubatakse riigi kooli direktoril kanda “Georgi linti” kui lasteaedades õpetatakse lapsi vene lippu voolima. Küsid kas vihkan venelasi, mul ei ole vähimatki näiteks I. Makarovi ja kõigi temataoliste vastu, vihkan jah kõigest hingest soviette, kes moodustavad ENAMUSE ja mitte üks võim ei pane mind neid armastama ka sina mitte, kuigi “pritsid siin tatti!”—nagu sa ise siin väljendad. Kui sinu jaoks ei ole see ohuks, et Keskerakond ei püüagi neid eesti keeles kõnetada, vastupidi—siis on see sinu asi ja sõima mind terviseks, sinusugune pseodo “tolerast” mind ei koti, sest mina näen siin tõsist OHTU.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.