Maksusegadus Reformierakonnas

Kaja Kallas

Peamine opositsioonijõud Reformierakond on sattunud ilmselgesse kahvlisse. Oma arvataval trumpalal – rahanduses ja maksunduses – kaob neil valimiste eel käest üks põhiargumente: inimesed polegi riigi maksusüsteemiga nii rahulolematud, kui opositsionäärid on arvestanud.

Pealegi saavad maksumaksjad kuu lõpuks riigilt rekordiliselt tagasimakseid – ligikaudu 200 miljonit eurot ehk keskmiselt mitusada eurot inimese kohta varasema 100 euro asemel.

2016. aasta sügisel ametisse astunud valitsuse olulisem ja põhimõttelisem maksupoliitiline otsus oli maksuvaba tulu reform. Selle eesmärgiks oli enamiku tulusaajate sissetulekute tõstmine tulumaksusüsteemi muutmise kaudu ning 500-eurose tulumaksuvaba miinimumi sisseviimise abil.

Peaminister Jüri Ratase sõnul oli maksuvaba tulu reformimise eesmärk „vähendada sissetulekute ebavõrdsust, muuta ühiskond solidaarsemaks ning langetada väiksemat ja keskmist tulu teenivate inimeste maksukoormust“. Madalama sissetulekuga inimeste maksukoormuse leevendamist toetab suurem osa inimestest; seda kinnitas tema sõnul sügisel Maksu- ja Tolliameti tellitud avaliku arvamuse uuring.

Rahandusministeeriumi esialgsed arvutused näitavad, et maksureformiga on kasvanud või samaks jäänud 86 protsendi tulusaajate sissetulek: eelmisel aastal võitis sellest reformist 63 protsenti ning 23 protsendil sissetulek ei muutunud.

Maksu- ja Tolliameti poolt esitletud andmetel kasutas 2018. aastal tulu saanud inimestest maksuvaba tulu ettenähtud mahus 415 000 inimest ehk 42 protsenti; ettenähtust vähem 519 000 inimest ehk 52 protsenti, rohkem aga 62 000 inimest ehk 6 protsenti tulusaajatest. Inimesed, kes kasutasid maksuvabastust ettenähtust vähem või ettenähtud mahus (lisanduvad muud maksuvabastused), saavadki riigilt tagasi küsida paarsada miljonit eurot. Maksuvabastust rohkem kasutanud peavad aga juurde maksma kokku umbes 12 miljonit eurot.

Kui reformierakondlased eesotsas Kaja Kallase, Jürgen Ligi ja Aivar Sõerdiga on praeguse valitsuse tulumaksureformi nimetanud „suureks segaduseks“ ning ennustasid enne valimisi kaost, siis nüüd on olukord hoopis vastupidine. Töötavad inimesed olid jooksvalt makse makstes eelmisel aastal pigem konservatiivsed ning saavad sedavõrd rohkem nüüd tulumaksu tagasi. Eriti puudutab see keskmist palka (1300) või pisut rohkem saavaid töötajaid.

Postimehe valimisanalüütik Urmas Jaagant kirjutab (Postimees, 1. veebruar), et Reformierakonna ennustatud maksutorm jääb tulemata ning inimesed ei vihastagi valimiste eel Keskerakonna peale. „Reformierakonnale on see halb uudis. Inimesed tulid iga kuu toime, isegi kui maksid liiga palju maksu. Nüüd, kui nad raha tagasi saavad, on raske selgitada, miks see Keskerakonna süsteem ikkagi nii halb on ja tuleks uuesti ringi teha,“ nendib ta.

Harry Tuul märgib Postimehe majanduskülgedel, et inimesed olid ettevaatlikud, makstes iga kuu rohkem tulumaksu ega kippunud riigilt n-ö avanssi võtma. Seega elati nende kuude jooksul pisut tagasihoidlikumalt, kuid nüüd saadakse rohkem raha korraga tagasi.

Reformierakonnal on raske leida n.ö oma valdkonna teemasid, millega valitsust rünnata. Ka alkoholiaktsiisiga ei jõua enam kaugemale kui vaid Läti piirini.

Aivar Jarne

 

 

3 kommentaari
 1. Kui 3 aastat ago
  Reply

  maksundus on sisult SITT, siis ei aita siin Jurka ega Kaja iluravi mis tahes loosungite all. Käis ja käib tõeline rahva üle irvitamine – algul röövime rahvalt raha kokku ja siis tilgutame altkäemaksudena tagasi – VALIGE MEID! meie röövimine on ÕIGLANE!
  Alustada tuleb siiski 0-st. Kogu see röövmaksundus TÜHISTADA ja asemele ühtse määraga tarbimismaks. Ning kogu palk tervikuna otse kätte/arvele. Arvelekanne palgast maksu maha ei võta, kuid iga järgmine ülekanne kellelegi juba küll. Ning nii et ostja tasub poole ja müüja poole ning need maksud lähevad kummagi poole omavalitsuse arvele. Meil on ju kõik arvitis, las kannavad oma arha üle palju tahavad, iga ülekanne maksab. Selline maksundus teeb mõttetuks ka mitmekordsed sahkerdamised, sest iga korraga muutub kaup kallimaks, kuni see hind muutub mõttetuks.

 2. olen täheldanud 3 aastat ago
  Reply

  et juba kasutab reformierakond järgmist hirmutamise taktikat. Nüüd siis räägitakse hirmujutte sellest kuidas inimesed ei tea kõike ja riik annab neile vähem tagasi kui peaks, jne, jne. Mind ajab see oravate retoorika ikka väga muigama. Kelleks küll inimesi peetakse…..tühjadeks kottideks, kes ei oska ise üldse arvutada. Mina teadsin täpselt kui palju mul tagasi saada on, kuidas küll keskmine reformierakondlane nii juhm on ja mitte millestki kunagi aru ei saa. Eriti kõvade peadega ja sellised tuleb võimult nii kaugel hoida kui võimalik. Ega seda valijat polegi nii lihtne orgi otsa ajada kui esmapilgul tundub. Kindel on aga see, et oravad kindlasti arvestasid sellega et nüüd vahetult enne valimisi lamenti lüüa, aga võta näpust, isegi deklaratsiooni esitamine käis seekord kiiremini kui eales varem. Loodan väga et KE ei tee nende tolvanitega koalitsiooni, sest nemad teiega ei tee kindlasti kui peaksid võitma. Seega, kõik valima ja RE välistama.

 3. Nojah 3 aastat ago
  Reply

  Reformistidel pole inimesi millegagi üllatada ja taiplik inimene ei usugi nende lubadusi. Nende pika valitsemise tulemusena on vaid elu halvemaks läinud meie maal.Vaesus aina kasvas. Nad saavad hääli vaid inimesi mõjutades laimu ja teiste halvustamise teel.Neil on suur trump käes peavoolumeedia toetuse näol. Paljud inimesed ei teagi mis tegelikult toimub ja usuvad nende valesid ja vassimisi. Selliste ebameeldivate poliitikute nagu on Ligi, Michal, Kross ja mõned teised jutu ma lasen kõrvadest mööda, sest nad on vaid halba teinud. Aga imestama paneb S.Kallas kes labaselt teatab mida Keskerakond ei tee ja nemad teevad. Olen temas pettunud kuna alati arvasin, et reformistidel on ka parem pool olemas ja need on S.Kallas ja tema pooldajad.Reformistide halvem pool on teinud omale tagatoa kus mõtlevad süüdistusi ja laimu välja tublide inimeste suhtes, et nii inimesi mõjutades hääli saada. Minu meelest seekord on S,Kallas oma selle valimiseelse lubadusega langenud nende tasemele. On ka neid reformiste kes ujuvad välja enne valimisi, et laimata muidu magavad oma urus talveund aga raha saab ikka. Töötegijaid reformistide seas eriti pole, vähemalt neid kes tõstaksid meie rahva elatustaset mille nad ise viisid viimaste hulka.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.