Vakra jääb endale kindlaks: ma ei kasutanud teadlikult pettust

Tallinn, 23.01.2019 Valimisreklaamid välireklaamide keelu ajal Kristiine keskuse juures ristmikul. Sotsiaaldemokraadid, Rainer Vakra. FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Riigikogu keskkonnakomisjoni sotsiaaldemokraadist esimees Rainer Vakra jääb endale kindlaks ja kinnitas ka pühapäeval sotsiaalmeedias, et pole ülikooli lõputöö tegemisel kedagi petnud.

“Ma ei ole oma õpingutes ega uurimistöödes kunagi teadlikult kasutanud pettust. Osalesin noore 21-aastase tudengina 17 aastat tagasi koos oma juhendajaga pakendijäätmete pilootprojektis. See, et üliõpilasena osaleda päris projektis, pani mul juba siis silmad särama,” märkis Vakra.

Akadeemiline komisjon, mille Tallinna Ülikooli (TLÜ) rektor kutsus kokku poliitik Rainer Vakra ülikooli lõputöö hindama, koguneb esmakordselt tõenäoliselt tuleval nädalal.

Akadeemilisse komisjoni kuuluvad Mart Abel, Tõnu Laas, Tobias Ley, Daniele Monticelli, Kristjan Port, Ellu Saar ja Merike Sisask.

TLÜ rektor kinnitas akadeemilise koosseisu jaanuaris, komisjon pole seni koos käinud.

Ajaleht Eesti Ekspress kirjutas,  et poliitik Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikme Rainer Vakra 2002. aastal Tallinna Pedagoogikaülikoolis kaitstud lõputöö „Pakendijäätmete kogumis- ja taaskasutussüsteemi ettevalmistamine Tartus“ on plagiaat, selle töö kaitsmise alusel väljastati Vakrale kõrghariduse diplom keskkonnakorralduse erialal.

Tallinna Ülikool kutsub seetõttu kokku akadeemilise komisjoni, et anda hinnang plagiaadi olemasolule ning soovitada õiglaseid lahendeid edaspidiste otsuste tegemisel. “Otsused, sealhulgas ülikooli lõpetamise ja kõrghariduse diplomi kehtetuks tunnistamise kohta, teeb ülikool haldusmenetluse seadusest lähtuvalt,” teatas ülikool.

Suuremas mahus või rängemate plagiaatide korral näeb TLÜ õppekorralduse eeskiri ette eksmatrikuleerimist. Viimasel kolmel aastal on lõputöö plagiaadiga seoses eksmatrikuleeritud kuus üliõpilast.

BNS

7 kommentaari
 1. Mets 3 aastat ago
  Reply

  Mis sa siis pabistad ja tõmbled. Kui ei siis ei ja ole rahulik. Sinu hädaldamine on isiklikult mind juba ammu ära tüüdanud..

 2. Miks 3 aastat ago
  Reply

  on sinna komisjoni nii palju võhikuid sokutatud? Kas tõesti selleks. et asjast aru ei saaks?
  Kuid mina näen juhtumit teisest vaatevinklist. Mõelge kui palju on meie ümber pettust, meie elu pettusel lausa rajanebki. Kõik riigikogudki alatest 1992.a-st on “valitud” põhiseaduse vastaselt ehk ebaseaduslikult. Samuti nende võltsriigikogude poolt moodustatud/sokutatud valitsused, presidendid, õiguskantslerid ja muu 1. ringi ametnike rämps. Ja keegi ei köhi. Mik speab mingi Vakra riiklikust elukorraldusest tähtsam olema? Jääb üle mõelda, et just selleks, et muid ebaseaduslikkusi maha salata.

 3. Kui 3 aastat ago
  Reply

  oled kogu aeg petnud, siis ei suuda pettust aususest eristadagi.

 4. Kui 3 aastat ago
  Reply

  jätta Rainer kõrvale, siis peame ikkagi tõdema, et meil on kuratlikult palju igasugu spetse ja eksperte, kes oma kohale ei kõlba ning kelle haridustunnistus tuleks tühistada. Me lihtsalt petame end. Lugesin mõne aasta eest Tallinna ülikooli kasvatusteaduskonna magistritöid ja 20-st 1 või äärmiselt 2 olid midagi pakkuvad. Ülejäänud läksid lamedat ridapidi. Tehti kuskil mingi küsitlus, seda oli siis excelis lahterdatud ja keskmisi leitud ning vägisi mingi selgitus külge liimitud. See oli kogu töö. Kokkuvõttes seega 18 tööd olid üheülbalised, vaid arvud vahetatud. Kas see pole plagiaat?
  ENSV-s soovitati jällegi igale poole susata Lenini ütlusi. Mida paksemalt ja rohkem, seda uhkem. Ja siis topiti mingi umbluu nende ütluste vahele ning pika laua taga vormistati ka kraad. Siis polnud aga kiireid tekstikontrolle, võisid võtta lõigu siit ja sealt tööst ning oma täiesti uue pähe kokku panna. Seda küll humanitaarainetes, reaalainetes tuli ka midagi valemite abil tõestada ja oli keerulisem. Mu Moskva tuttav rääkis, et tema rühmas (Baumani tehnikaülikoolis) tehti ka nii, et otsiti välisleiutiste kogumikust (sellised paksud kogumikud ilmusid, nägin neid Tartus isegi) endale sobiv (millest aru saadi) ja pisut nikerdades esitati oma nuputise pähe. Sest paljude eesmärgiks polnudki mingi tööpingi taga uut leiutada ja katsetada, vaid ruttu ülikond selga ja insenerina kuskil mugaval kohal maanduda.
  Enam ei mäleta, kas selle töö tühistati, kes ajas Martin Lutheri ja Martin Luther Kingi segi, kuid see oleks olnud ainus mõeldav lahend. meil lole niigi palju.

 5. maali maalt 3 aastat ago
  Reply

  Kuulasin eile Vakra juttu TTV-s ja mees ikka päris korralikult valetab. See, et kõik -professorid, juhendajad ja retsensendid kiitsid ta töö heaks, see on küll lapse lalin. Esiteks, ainus, kes võib-olla loeb korralikult töö läbi on inimene, kes teda ei tunne ja annab sellele hinnangu ning toob välja vead- on retsensent. Kunagi tegin ka ise TPI diplomantidele retsensioone ja tean, kuidas see käib.

 6. Ah soo 3 aastat ago
  Reply

  Reformi tagatoas sepitseti jälle valmis laim ja ajakirjanik kes on Reformierakonna teenistuses võttis Vakra vahele. Ainult et kõige suuremad kurikaelad istuvad just reformi tagatoas karistamatult, Kes neil teel ees võimule see pühitakse ära.

 7. Nii 3 aastat ago
  Reply

  Mind on ära tüüdanud need reformikate laimukampaaniad. Tegelikud petised istuvad Reformi tagatoas ja mõtlevad teistele süüdistusi välja.Vahepeal olid moes korruptsioonisüüdistused. Ega keegi eriti kaitsta ausaid inimesi ei julge sest siis satub ise süüdistuste rahe alla. Varem tegelesid ka isamaalased laimukampaaniaga, aga peale selle kui läks erakonnast ära kõige suurem kurikael E.N.Kross ja isamaalased hakkasid koostööd tegema keskerakondkĺastega muutusid nad viisakaks ja õiglasemaks. Mulle meeldivad ka sotsid, sest nende käitumine on õiglane ja tagasihoidlik ilma kisa ja laimuta. Keskerakondlased on parimad ja nad teevad tööd meie heaks ilma kisa ja laimuta.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.