Kaljulaid: tipp-poliitikute poolt valeuudiste levitamine on ohuks demokraatiale

Raimond Kaljulaid
Keskerakonna juhatuse liige Raimond Kaljulaid mõistab hukka valeuudiste levitamise valimiskampaanias. Reformierakonna kui ka Vabaerakonna poliitikud on täna alusetult seostanud haridusminister Mailis Repsi külaskäiku Kohtla-Järvele naaberriigi delegatsiooniga visiidiga.
Kaljulaidi sõnul on mitmed reformierakondlased ja teisedki parempoolsed poliitikud levitanud täna sotsiaalmeedias pilti Kohtla-Järve linnavalitsuse ees olevatest lippudest, millest üks on Venemaa Föderatsiooni lipp ning seostanud seda haridusministri külaskäiguga. „Nähes neid lipupostitusi uurisin, millega on tegelikult tegemist. Tuleb välja, et Kohtla-Järve linna külastab Novgorodi linna delegatsioon, mida juhib linnavolikogu esimees. Olen 100% kindel, et reformierakondlased ja teiste erakondade poliitikud teavad, et lippudel Kohtla-Järvel ei ole muud seost kui välisdelegatsiooni külaskäik. Tegemist on valeuudiste teadliku levitamisega juhtivate poliitikute poolt,“ ütles Kaljulaid.
Keskerakondlane lisas, et mitmetel maailmas toimunud valimistel on räägitud libauudiste levitamisest ja läbi nende valimiste mõjutamisest ning valijatega manipuleerimisest. Kaljulaidi sõnul ei tohi Eesti poliitikud selliseid võtteid valimiskampaanias kasutada, sest see on ebaeetiline ja ohuks demokraatiale. „Olen hämmingus, et veel hiljuti valitsusvastutust kandnud erakonna liidrid on meeleheites laskunud nii madalale, et käituvad, nagu mõne trollivabriku usinad kaastöötajad. Ma ei imestaks kui Kristen Michal veedab vaba aega erinevate kontode alt internetis päevauudiseid kommenteerides ning meeme valmistades,“ tõdes Kaljulaid.

Ta sõnas, et reformierakondlased on mõjutustegevusest rääkides näidanud näpuga Venemaa suunas. „Märke venemaa sekkumises valimistesse ei ole, alatuid ja ebaausaid võtteid kasutab hoopis kunagine peaministripartei,“ leidis Kaljulaid. „Keskerakond ei lähe kindlasti sellise mustamiskampaaniaga kaasa. Me ei hakka looma valeuudiseid ega valijatega manipuleerima. Selline tegevus pole kooskõlas liberaalsete, demokraatlike väärtustega,“ kinnitas ta.

7 kommentaari
 1. Jane 5 aastat ago
  Reply

  Küll on ikka õudne, et meil on selline erakond nagu Reformierakond. Ilma temata oleks meie elu palju paren ja rahulikum. Nad valetavad, vassivad, laimavad, mõtlevad välja valesüüdistusi, koostavad valestsenaariunme tublide inimeste kohta, õhutavad vihavaenu. Sedasi nad mõjutavad inimesi end valima ilma töötulemusteta. Mis töötulemustest saab üldse rääkida kui nende valitsuse ajal vaesus aina kasvas.Neil pole aimugi demokraatlikest väärtustest. Aga näe imet nii saab ka hääli sedavõrd on meie rahvas mõjutatav.Paljud loevad peavoolumeedia ajalehti, kus ajakirjanikud kirjutavad mida neile kästakse ja ikka reformikate valesid. Mõned telekanalid ka töötavad Reformierakonna kasuks. Peamiselt saavad inimesed infot sealt ja usuvad seda kallutatud infot. Keskerakondlased teevad tööd inimeste heaks, on ausad ja ei lasku reformierakondlaste tasemele. Mul on eestlasena häbi, et meil on nii alatuid poliitikuid nagu on Reformierakonna poliitikud.

 2. Nojah 5 aastat ago
  Reply

  Kas te olete märganud, et reformikad elavad ise lahedalt. Neid ei laimata, ei karistata. Nad on osanud enda poole võita peavoolumeedia ja osaliselt ka õigusmõistmine. Nad võivad rahulikult teiste inimeste tervist rikkuda, laimata, valesüüdistusi külge kleepida. Eriti alatud on nad enne valimisi. Reformierakonnas ollakse varjul, ega ilmaaaegu meie kõige suurem kurikael E.N.Kross ei läinud reformistide rüppe, kus teda keegi ei tülita ja võib nüüd juba vaikselt oma alatut elu edasi elada. Küllap ta oskab juhendada reformikate alatut tegutsemist. Ehk ei olekski reformikad nii alatud kui seal poleks selliseid inimesi nagu Kross, Michal, Ligi, Randpere jne. Neid on veel, arvan et pooled Reformierakonna liikmed pole tasemel.. Nad ei tea midagi moraalist, eetilisusest ega viisakast käitumisest. Kui labaselt Reformierakonda teenendavad ajakirjanikud vestlevad keskerakondlastega ja ainult selleks et rahvast mõjutada end valima. Kus küll on õppinud need valelikud ajakirjanikud, kes teenendavad reformierakonda või kardavad nad olla õiglased vallandamise hirmus ja kättemaks võib järgneda. Reformierakondlastel ei tee raskusi inimest süüdi mõista.

 3. u. 5 aastat ago
  Reply

  Demokraatia ja sõnavabadus tagavad vale vaba leviku. Tõde on üks aga valet (demagoogiat) selle kohta saab kuitahes palju konstrueerida ja levitada. Kui riiki juhiksid tippspetsialistid, milleks siis erinevad huvigrupid (parteid) ja mõõtmatu bürokraatide armee?

 4. Jeruusalemma troll 5 aastat ago
  Reply

  Õige, Raimondo! Puhaste kätega poliitika keskbande moodi ongi teiste ründamine.

 5. heh 5 aastat ago
  Reply

  Eilne valeuudis liputeemal oli ikka päris rõve. See, mis siin riigis toimub, ei meeldi mulle enam ammu . No ilmselt te kõik hoiate silma peal delfi, EPL, PM, EE, ERR, pluss TV kanalitel. Isegi Kanal 2 suutis eile Ida-Virumaa Kohtla-Järve gümnaasiumi teemal teha neutraalsema uudise kui näiteks ERR, mis oli üdini negatiivne. Reps seisaks nagu 2 klassi õpilaste ees ja räägib hästi aeglaselt ja kordab mitu korda üle kuidas ja miks üht või teist asja tehakse ja iga normaalne inimene peaks ju aru saama et nüüd ja kohe pole võimalik 100%-lisele õppele üle minna, aga ERR reporterid oleks nagu mingi narkolaksu all et kõige elementaarsematest asjadest aru ei saada.Kõik eelnevate Valitsuste tegemata jätmised nuheldakse nüüd Repsile. Peavoolumeedia ja kahjuks ka ERR voolib sellest kõige negatiivsema kuvandi mida üldse maalida annab. Olen mitmeid kordi mõelnud, et mis on see motivatsioon ja põhjus, miks KE nii massiivselt mustatakse ja miks just nemad ei tohi riigitüüri juures olla. Et seda kõike ainult ilusate silmade eest tehakse, seda ma ei usu, selle taga on suur raha ja huvi. Kellele on eluküsimus, et reformarid taas võimule upitada ja kõik tagasi pöörata. Juba on välja imbunud ja imbub järjest enam fakte RE valitsemise aegade räpasusest ja mida kõike veel võib välja tulla. Täna siis on juba Swedbank Danske rahapesus osaline. Mida veel oodata on? Pole midagi muud öelda kui et kindlat meelt keskerakonna valijatele ja kainet mõistust valimistel. Ma väga loodan et peale valimisi hakataks ka lõpuks ERR-is ridu puhastama. RE toiduahelast tuleb siiski vabaneda, sest ERR finatseeritakse siiski kogu riigi maksumaksjate raha eest, mitte ainult reformierakonna valijate raha eest. Kahju ja kurb on seda kõike vaadata, mida meie raha eest tehakse.

  • Kui 5 aastat ago

   mina viimati Moskvas käisin, ei näinud ma Eesti lippe mitte kusagil. Miks vankad mind ei austa?

 6. Jeruusalemma_troll 5 aastat ago
  Reply

  Kes on üldse poliitik? See, kes tunneb KOGU elukorralduse aluste kogumit. Et ta teaks, mis millestki sõltub ja mil määral saab midagi asendada. Mitte aga ühes valdkonnas pidevalt kireda nagu meil kombeks. Üks mesinik juba sumises, et tema eesmärgiks Vargamäel on seista mesilaste eest. Tegelikult ta ei seisa, vaid istub, nii on juba see eesmärk vale.
  Kes aga tervikut ei hooma, on puhas politikaan ehk juhuslikult poliitikasse sattunud lollpea. See käib ka Raimondo kohta.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.