Juhtkiri: Keskerakond peaministriparteina on olnud edukas

Enn Eesmaa

Enn Eesmaa, Riigikogu I aseesimees

Veidi üle kahe aasta tagasi alustas Jüri Ratase valitsus. Riigijuhtimise mõttes on tegemist lühikese perioodiga, kuid selle sisse mahub palju: Euroopa Liidu edukas eesistumine, tugev majandusareng, omavalitsuste tulubaasi jõuline tõus, tasuta maakonnaliinid, haridussektori areng ja eriti õpetajate palkade tõus, maksureform, lastetoetuste tõus ning palju muid olulisi otsuseid.

Siinkohal oleks paslik välja tuua ning paari lausega selgitada nelja kõige põhimõttelisemat muudatust:

Tulumaksureform – varasem maksuvaba tulu oli 180 eurot kuus, praegune valitsus tõstis selle ühekorraga 500 euroni. Kuni 1200 eurot palka teenivad inimesed võidavad seeläbi iga kuu ligikaudu 64 eurot ning varasemast enam teenivad kuni 1776-eurose palga saajad – see on põhimõtteline otsus vähendada palgalõhet Eestis!

Tasuta maakonnaliinid – Kadri Simsoni eestvedamisel käivitunud tasuta maakonnaliinide süsteem on tõestanud end. Mitmetes piirkondades üle Eesti on sõitjate arv peaaegu kahekordistunud.

Omavalitsuste tulubaasi tõus – julgen väita, et riik ja omavalitsused pole kunagi varem olnud omavahel nii tugevalt seotud kui tänasel päeval. Selle kinnituseks on viimasel kahel aastal tuntavalt tõstetud kohalike omavalitsuste tulubaasi ning antud võimalus pakkuda elanikele kvaliteetsemaid ning efektiivsemaid teenuseid ja võimalusi.

Haridussektori areng, eriti õpetajate palkade tõus – õpetajate palgad ning seeläbi ka ühiskondlik maine on viimase kümne aasta jooksul kannatajarollis olnud. Nii 2018. kui ka 2019. aasta riigieelarves on leitud lisavahendeid ning õpetajate keskmine palk on saavutanud 1500 euro taseme. See annab kindlustunnet tervele haridussüsteemile ja ühiskonnale, et õpetajaamet on väärtustatud.

Keskmõte: Sageli on valitsuserakondade poliitiline vereringe ju ootamatult erinev.

Kõik need ja paljud muud head ideed kajastuvad ka 2019. aasta riigieelarves, mis ühtpidi keskendub jõukuse juurdetoomisele, kuid teisalt pöörab oma näo veel enam inimeste poole, aidates kaasa solidaarsema ühiskonna loomisel.

Keskerakonna 2019. aasta 3. märtsi valimisplatvormi peamised prioriteedid on järgmised:

Erakorraline pensionitõus, mille toel tõuseb 2020. aasta kevadel keskmine vanaduspension 100 euro võrra.

Esimese ja teise lapse toetuse tõus 100 euroni

Kütuse- ja elektriaktsiisi langetamine ning maksurahu alkoholiaktsiisi osas.

Põhimaanteede neljarealiseks ehitamine laenuraha toel.

Presidendi otsevalimised.

Solidaarse tervishoiumudeli säilitamine ja arendamine, sh ravijärjekordade vähendamine.

Õpetajate, politsei- ja piirivalveametnike ning päästjate palgatõusude jätkamine.

Koduhoolduse toetamine või hooldekodus koha tagamine.

Pensionide tasuta kojukande taastamine.

Erakonna valimisplatvormi tutvustades olen rahvakohtumistel vastanud kümnetele küsimustele meie lubaduste kohta. Ennekõike, kas nad on ka reaalselt täidetavad? On ju neid, mis üsna kiiresti ja suhteliselt kergesti ellu viidavad. Mõned teemad on aga teostatavad tulevikus juhul, kui Keskerakond valitsusparteina jätkab. Palju oleneb koalitsioonipartnereist. Sageli on valitsuserakondade poliitiline vereringe ju ootamatult erinev.

Tänane valitsuskoalitsioon töötab konsensuspõhimõttel. Seega peavad kõik osapooled olema valikuid tehes sama meelt. Pikematagi on selge, et otsused on sageli pigem kompromissid, kui oma erakonna tegelikust tahtest sündinud.

Kokkuvõttes võib öelda, et Keskerakond peaministriparteina on olnud edukas ja lühikese aja jooksul palju positiivseid muutusi Eestis suutnud ellu kutsuda. 3. märtsil selgub, kas kurss sotsiaalsema ja hoolivama riigi suunas jätkub.

4 kommentaari
  1. Järjekordne 5 aastat ago
    Reply

    kaerajaan Eesti varemetel.

  2. Jeruusalemma troll 5 aastat ago
    Reply

    Vast ainus edukas tegevus, mis keskbandel on olnud, on sotsialismi ehitamine.

  3. Aivar 5 aastat ago
    Reply

    Edukas pask?

  4. Vaagija 5 aastat ago
    Reply

    “Tulumaksureform – varasem maksuvaba tulu oli 180 eurot kuus, praegune valitsus tõstis selle ühekorraga 500 euroni. Kuni 1200 eurot palka teenivad inimesed võidavad seeläbi iga kuu ligikaudu 64 eurot ning varasemast enam teenivad kuni 1776-eurose palga saajad – see on põhimõtteline otsus vähendada palgalõhet Eestis!”

    Üks positiivne näide paljudest!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.