Kõlvart: nädalavahetusele langev riigipüha võiks tuua vaba esmaspäeva

Tallinna linnavolikogu. Mihhail Kõlvart Foto Tairo Lutter/Scanpix

Tallinna linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart pöördus neljapäeval volikogu istungil linnavolinike poole ettepanekuga, et uus riigikogu koosseis võiks jõuda kokkuleppele, et nädalavahetusele langev riigipüha lükkaks kaasneva vaba päeva esmaspäevale.

“Kuna siin saalis on mitmeid praeguseid aga kindlasti ka mitmeid tulevasi Riigikogu liikmeid, siis nendele see ettepanek suunatud ongi. Eesti riik tähistab sel nädalal sünnipäeva, aga pidupäev on pühapäeval. On aeg muuta seadust, et nädalavahetusele langev püha lükkaks sellega kaasneva vaba päeva edasi esmaspäevale,” ütles Kõlvart.

Kõlvarti sõnul on riigi- ja rahvuspühadel loomulikult oluliselt sügavam sisu kui vaid vaba päev, kuid samas on selge, et puhkepäev annab pühale päevale kaalu juurde.

“Nii mõneski riigis nii tehakse ja lükatakse nädalavahetusele langenud riigipüha edasi, mis tähendab, et tööinimene saab esmaspäeva vabaks. Neid riike on siinsamas Euroopaski –näiteks Suurbritannia ja Luksemburg. Eestis see kahjuks nii ei ole, kuigi riigikogus on see teema mitmel korral arutlusele tulnud,” märkis ta.

Kehtivas pühade ja tähtpäevade seaduses on Eestis ettenähtud 11 riigipüha ja üks rahvuspüha, sel aastal langeb nädalavahetusele neli püha, sealhulgas kaks sellist püha, mis ongi kogu aeg pühapäeviti ning mida muudatus ei peakski puudutama.

“Seega tuleks käesoleval aastal vaba päevaga nn kompenseerida vaid kaks püha, tuleval aastal 1, ületuleval 3…. Pole just väga suur koormus riigile? Erasektori ettevõtetest rääkimata,” tõdes ta.

“Maailma rikkaimate riikide liidu OECD andmetel töötas Eestis 2017. aastal üks töötaja aastas keskmiselt 1813 tundi, 69 tundi rohkem kui OECD riikides keskmiselt. Samal aastal oli keskmine töötundide Saksamaal aga vaid 1356 tundi! Ka soomlased töötavad aastas 35 tööpäeva jagu tunde vähem kui meie,” ütles ta.

“Seega, minu meelest on Eestis võimalik anda inimestele täiendavaid puhkepäevi, ilma et elu seiskuks või keskmine töönädal OECD keskmisest lühemaks väheneks. Tegelikult võiks uus riigikogu koosseis arutada sedagi, miks meil, erinevalt teistest Euroopa Liidu liikmesriikidest, ei ole ülestõusmispühade 2. püha riigipüha ning puhkepäev,” märkis Kõlvart.

1 Kommentaar
  1. Jeruusalemma_troll 5 aastat ago
    Reply

    Nn riigipühad tuleb viia laupäevale ja siis piisab pea kaineksmagamiseks ka pühapäevast. Kuupäevalisi pühi tuleks pidada vaid 01.01. ja 24.02., teisi saab vabalt päeva võrra nihutada. Pole vaja nn kimmilikke viinapühi!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.