Vitsut: Eestis elavad britid vajavad brexiti-järgselt suuremat õiguskindlust

Pildil Toomas Vitsut. FOTO: EERO VABAMÄGI/SCANPIX

Riigikogu võttis täna vastu seaduseelnõu, mille eesmärk on luua õiguslik raamistik Eestis elavatele Ühendkuningriigi kodanikele pärast Brexitit.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Toomas Vitsuti sõnul on eelmise aasta detsembris esitatud seadusmuudatustega ette nähtud kaks stsenaariumi, kuna hetkel ei ole veel päris selge, millistel tingimustel Ühendkuningriik Euroopa Liidust lahkub. „Hetkel on olukord veel ebaselge, kuid me ei saa jätta Eestis elavaid Suurbritannia kodanikke ilma õigusteta,“ ütles Toomas Vitsut.

Riigikogu liikme sõnul võeti arvesse Briti parlamendis valitsevat ebaselgust, mis puudutab Ühendkuningriigi lahkumise lõplikuid kokkuleppeid. „Kui Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust, saavad brittidest automaatselt kolmandate riikide kodanikud, seetõttu on vaja luua neile vajalik õiguslik raamistik. Kui Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust vastavalt lepingu tingimustele, saavad meie riigis elavad britid taotleda uut isikut tõendavat dokumenti 31. märtsiks 2020. See ei ole kohustuslik nõue, kuid tuleb märkida, et muidu võib Briti kodanikel reisimise ajal probleeme tekkida, sest pärast 2020. aasta märtsi ei saa nad piiri ületada ainult ID-kaardiga, ”selgitas Vitsut.

Riigikogu Euroopa Liidu  asjade komisjoni esimehe sõnul jääb nüüd üle oodata brittide lõplikku otsust, kas 29. märtsil lahkutakse lepinguga või lepinguta. „Kui Briti parlament teeb siiski otsuse lahkuda ilma lepinguta, ei muutu Ühendkuningriigi kodanike jaoks midagi. Kui neist saavadki meie jaoks nii-öelda kolmandate riikide kodanikud, siis neile tehakse pehmemad nõuded,” lisas Vitsut, märkides, et sellisel juhul kantakse britid üle õigusruumi, mis kehtib kolmandate riikide kodanike suhtes ilma eranditeta.

4 kommentaari
 1. Andkem 2 aastat ago
  Reply

  inglismannidele Eesti kodakondsus ja mõlemad pooled on rahul. Tereesa Mei oleks siis vaid ühe omavalitsuse ninapliks.

 2. Ah soo 2 aastat ago
  Reply

  Mitmesugusetd nõudmisi tuli ja tuleb täita, et saada EL-u. Need mõjutasid väga rahva elu halvemuse poole. Ukraina ei saa siiani sellega hakkama ehkki verine ja ebaseaduslik võimuvahetus viidi just läbi selleks, et sinna saada. Eelmine seaduslik president leidis õigusega, et Ukraina pole valmis sinna astuma veel ja õigusega. Aga paistab, et EL-ust välja saada on veelgi raskem.Tegelikult ei ole meil EL-us olles elu paremaks läinud, vaesus aina kasvas, Muidugi oli see reformistliku valitsuse süü kuid Brüsselist keegi neid korrale ka ei kutsunud. Mulle tundub, et Brüsselis istub terve saalitäis rahvast ja peateemaks on vene-vastane tegevus, neile sanktsioonide väljamõtlemine ja veel midagi. Ma olen keskerakonna pooldaja ja valin alati keskerakondlasi kuid EL-us olemise poolt ma pole.

 3. Jane 2 aastat ago
  Reply

  Kõigil Eestis elavatel inimestel peaksid olema ühesugused õigused Väikeses ja armsas Eestis elab palju rahvusi ja teise rahvuse halvustamine on kuritegu.

 4. uskmatu toomas 2 aastat ago
  Reply

  Välisasjadega tegutsevad meil suured asjatundjad Mikser,Mihkelson jne. aga geopoliitiliselt orienteeruda ainult jänkidele on vale.Me peaksime ühte jalga astuma Austria,Ungari,Poola ja teatud asjades Saksamaaga aga kus sa saad sest vaja seebita pugeda !
  Vitsut muretseb inglaste pärast aga inglaste jäoks oleme me tegelikult nagu pärapõrgu esindajad st.rohkem venemaa kui venemaa ise !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.