Jüri Ratas riigipreemiate üleandmisel: Eesti vaimse rikkuse määravad meie keele, kultuuri, teaduse, spordi ja hariduse elujõud

Foto: Annika Haas

Teaduste Akadeemia, Tallinn, 24. veebruar 2019 –  Peaminister Jüri Ratas, haridus- ja teadusminister Mailis Reps ning kultuuriminister Indrek Saar andsid täna Teaduste Akadeemia saalis üle riigi teaduspreemiad, F. J. Wiedemanni keeleauhinna ning spordi- ja kultuuripreemiad.

Jüri Ratase sõnul on Eesti suurimad saavutused kindlasti ka maailma tippsaavutused. „Eesti riigi sünnipäeval võime tõdeda, et meie vaimse rikkuse ja järgmised sajandid määravad just meie keele, kultuuri, teaduse, spordi ja hariduse elujõud. Kui me suudame seda, mis meil on, alal hoida ning ka lakkamatult edasi arendada, siis pole kahtlust, et meie Eesti Vabariigi järgmised sajandid on rohked ja väärikad,“ ütles peaminister.

Eraldi rõhutas ta eesti keele tähendust võõrsil elavate eestlaste jaoks, lisades, et võimalus rääkida emakeeles oma kodumaal pole samuti kaugeltki iseenesest mõistetav. „Me räägime seda ilusat keelt iga päev ning loendamatutes olukordades. Me ka mõtleme eesti keeles. Seepärast ei mõista me sugugi iga päev, kui erakordne see on. Meil on tarvis väärikat eesti keele aastat, millega mõtleme muuhulgas tagasi sajandi taha, kui eesti keelest sai meie riigikeel. Pärast pikki ja keerulisi aastaid kinnitasime sedasama üle 30 aasta eest vastu võetud keeleseadusega,“ lausus ta.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps avaldas austust laureaatidele, kes on oma töö, pühendumise ja saavutustega jätnud sügava jälje Eesti elu edendamisse ning toonud Eestile au ja kuulsust ka kaugemalt. „Tänan ja tunnustan kõiki värskeid laureaate Eesti riigi ja ühiskonna heaks antud panuse eest. Teadlastel ja teadusel on kindlasti silmapaistev roll muutuste eestvedamisel Eestis ka saja aasta pärast,“ ütles Reps.

„Eesti inimesed oskavad tänu oma ajaloolisele kogemusele hinnata vabade kunstnike vabalt loodut. Suhtumine kultuuri, mille osaks võime kahtluseta pidada ka sporti, peegeldab suhtumist sellesse, mille nimel me üldse koos oleme – meie kõik, riigina. Suur tänu, lugupeetud laureaadid, selle eest, et te pole selle eeldust, piiramatut ja võõrandamatut vabadust, iial käest laskunud,“ lisas kultuuriminister Indrek Saar.

 

6 kommentaari
 1. Kui 5 aastat ago
  Reply

  loen, et kuskil on midagi öelnud või teinud Jurka, Mailis või Ints, siis lööb kohe vererõhu üles – jälle on nad Eesti omakasu huvides ohverdanud.

 2. Jeruusalemma_troll 5 aastat ago
  Reply

  Mind ajas vihale Jurka kiidulaul eesti keele austamise kohta. Vaadake tema “kõnesid”, iga 3. sõna on solksõna ja asjast endast mitte ivagi. Miss kuradi eesti keel se onn?

  • ja nüüd 5 aastat ago

   loe oma kommentaar üle ja katsu aru saada, et kui võtad nõuks kedagi keele solkimises süüdistada, siis peaksid ise vähemalt pingutama selle nimel et sinu öeldu ka korrektne välja näeks.

  • Su 5 aastat ago

   enda märkuses on 2 solksõna: kommentaar ja korrektne. Miks sa eesti keelt ei austa?

 3. nülitud loom 5 aastat ago
  Reply

  KÕIGEPEALT IKKA EETILINE TASAND …
  OLi neid keskisid riigikogus 7 ? KES HÄÄLETASID KARUSNAHAFARMIDE POOLT !!!?
  Rauad pannakse suhu ja pärasoolde korraga, et moodustuks vooluring, kogu elu traadi peal, teada ja näha -las arvate,et loomad ei suhtle? Telepaadid on nad ! Kas arvate et loomad ei TUNNE??? AHASTA,NUTA,PIINLE,DEPRESSIVSED,ÄREVUSES PIDEVAS. KANAD KA…
  Ei noormees, EETIKA MÄÄRAB KÕIK !

 4. ? 5 aastat ago
  Reply

  Ega ma taha öelda, et reformarid või ekristid teisiti mõtlevad -EETILISEMALT. Oi ei! Või karusnahanduse ,kanapuurid keelavad -kindlasti mitte !
  Ja pisikestel pole programmegi. Kui tahetakse riiki valitseda,peab parteil olema programm IGAS KÕSIMUSES,PROBLEEMIS,mida Elurikkusel ja rohelistel ja 200-l jälle pole,nagu pensionid näit.
  Nii,et, keda siis valida …?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.