Leht: Ain Seppikuga seotud firmad on kandnud miljoneid varifirmadele

Ain Seppik Edgar Savisaare kohtuistungil. Foto: TAIRO LUTTER/SCANPIX

Endise siseministri Ain Seppiku ja tema poegade firmad on kandnud miljoneid dollareid varifirmadele, millel on seosed Swedbanki ja Danske rahapesukahtlustustega, kirjutab Postimees.

“Võin kinnitada, et kõik meie poolt teostatud tehingud on tegelikud. Täpsemalt kommenteerida ei saa, sest rikuksime konfidentsiaalsuspõhimõtet,” vastas Sulev Seppik Postimehe küsimustele.

Ain Seppikule ning tema poegadele Sulevile ja Siimule kuulub külmutatud kala hulgimüügiga tegelev OÜ Vertimex, mis teenis tunamullu üle 20 miljoni euro kasumit.

Lehe käsutuses olevad Swedbanki tehingute andmed näitavad, et Vertimex kandis 2014. aastal mõne kuu vältel 1,55 miljonit dollarit Ühendkuningriigi firma Credojet Alliance LLP Danske kontole. Viimane varifirma on kirjutatud sisse Londoni äärelinna ärihoone laoruumi, kuhu on registreeritud veel sadu fiktiivseid ettevõtteid.

Credojeti asutajateks on Dominica firmad Alitemx Ltd ja Crestberg Ltd. Äripäev on kirjutanud, et neid ettevõtteid kasutati Aserbaidžaani võimuladvikuga seostatava hämarate miljardite pesumasinas, allkirjad pani dokumentidele Brüsselis elav hambaarst Ali Moulaye.

Buzzfeedi andmetel on Moulaye identiteeti kasutatud tema enese teadmata. Loodi varifirmade võrgustik, mida on kasutatud näiteks Moldova rahapesuafääris ja Deutsche Banki skeemides, kus kahtlased firmad tegid panga sees miljardite eurode väärtuses peegeltehinguid ning panka trahviti lõpuks 500 miljoni dollariga.

Skeemidega pole seotud vaid Credojeti asutajafirmad. Credojeti enda leiame Moldiconbankist lekkinud pangaväljavõttest. Nimelt liikus läbi Moldova panga 2011.–2014. aastani 1,1 miljardit eurot hämarat raha ja sellest 6,5 miljonit laekus 2014. aasta algul Credojeti Danske kontole. Kuigi kandjad olid erinevad, oli ülekannete põhjendus alati “ehitustehnika eest”.

Credojet on ka omakorda Swedbanki raha saatnud. Enne ülalkirjeldatud tehinguid laekus Ühendkuningriigi varifirmalt Tallinnas turbokompressorite müügiga tegeleva firma kontole 1,19 miljonit dollarit väga ümmarguste summadena. Neist tehingutest näib, et Credojet kaubitseb nii ehitustehnika, autoosade kui ka mereandidega.

19. detsembril 2014 saatis OÜ Vertimex Credojetile 144 000 dollarit selgitusega “20141219”. Samal päeval saatis Credojetile sama selgitusega 145 000 dollarit teine Eesti firma, Multiforce.

Multiforce on samuti külmutatud kalade müügi ja ostuga tegelev ning korralike majandustulemustega ettevõte, milles praegu on võrdne osalus Ain, Sulev ja Siim Seppikul.

Huvitavaid kattuvusi leiab veel. Nii Multiforce kui ka Vertimex on kandnud Credojetile ja veel ühele Ühendkuningriigi varifirmale Midex Sales LTD eri aegadel eri põhjendusega täpselt sama summa: 148 148 eurot. Kokku seitse makset.

Midex Sales, Credojet ja veel üks Suurbritannia varifirma Euro Project LP on eri aegadel eri lepingute alusel saanud nii Multiforce’ilt kui ka Vertimexilt täpselt 149 206 dollarit. Selliseid makseid on kuus. Niisiis näitavad andmed, et summad korduvad hoolimata sellest, kes saadab ja kellele saadetakse.

Enamiku ülalkirjeldatud ülekannete ajal, kuni 15. aprillini 2015 juhtis Multiforce’i hoopis Kristina Zahharova ning ettevõte osanik oli Šveitsi firma Quantico GbmH. Quantico juhataja oli omakorda Saksamaa kodanik Joachim Nedela, kes on Eestis seoses Seppikutega Eestis juba varasemast tuntud.

Alles 2015. aasta kevadel asus ettevõtet juhtima Sulev Seppik ning 2017. aastal võttis perekond Multiforce’i osaluse täielikult enda kätte.

Sulev Seppiku ametisse tulekuga muutusid ka makseselgitused. Varasemate maksekuupäevade asemel kirjutati ülekannete põhjenduseks “as per agreement”. Seppiku juhtimisel jätkusid maksed Credojetile ja Midexile 979 000 dollari ulatuses.

Sulev Seppikul on ka seos Postimehe esimeses Swedbanki lekke artiklis kirjeldatud Formus Balticuga, mis sai kuue aastaga 97 miljonit dollarilt Ühendkuningiirig varifirmalt Wireberg. Nimelt juhtis Seppik kolm aastat Dmitri Novgorodtsevile kuuluvat firmat OÜ Whiteriver. Novgorodtsev oli omakorda aga pikka aega Formus Balticu osanik.

Kokku on Seppikutega seotud ettevõtted Ühendkuningriigi varifirmadele kandnud 6,7 miljonit eurot. Ent kõik see ei tähenda sugugi, et Seppikud on tegelenud rahapesuga. Saab vaid öelda, et neil on olnud rahalised suhted variettevõtete võrgustikuga, mida on varem kuritegelikes skeemides ära kasutatud ja mille majandustegevuses ei paista erilist loogikat.

Kurjategijad võivad sellist teenust kasutada, kuid võimalik on seegi, et tegemist on tavapäraste offshore-tehingutega, kus tegelikke kasusaajaid üritatakse peita või püütakse maksude pealt kokku hoida.

Omaaegne politseidirektor, siseminister ja keskerakondlane Ain Seppik, kes on nüüd reformierakondlane ja ettevõtja, ei soovinud samuti Vertimetxi ega Multiforce’i tegemisi kommenteerida. “Ma olen vaid osanik. Äritegevusega tegeleb juhatus ning mina pole erinevate tehingutega kursis,” ütles ta.

BNS

4 kommentaari
  1. Jeruusalemma_troll 5 aastat ago
    Reply

    Huvitav kuidas oleks varjatud seda lugu siis, kui Ain oleks keskbande liige? Meie ei tea midagi, meie pole kuulnudki, see pole võimalik, see pole nii jne. Aga nüüd, kus Ain on teises bandes, siis võib tõrvatuld anda et vähe pole. Vaat siis üllaid võitluskaaslasi eesti rahva vastu!

  2. eks siit 5 aastat ago
    Reply

    tuleb ka põhjuseid otsida, miks Seppik erakonda vahetas ja kus tema arvates turvalisem toimetada oli. KE vastane lauskampaania on kantud eelkõige eesmärgist, et kindlustada RE võimalikult head tulemust ja peaministri porfelli. Täna pole isegi võit neile enam nii tähtis, vaid see, et kindlasti peaministriks saaks ja seda aitavad tal saavutada EKRE ja Isamaa.

  3. Nüüd 5 aastat ago
    Reply

    on kena võimalus Sepikut peksta. Pekske Sepikut! Keskbande puhaste kätega valimiseelne suhtumine seda lausa kirjutab ette.
    Kõige parem, kui sepiku tükkideks rebite ja siin talvituvatele partidele ja luikedele söödate.

  4. Jaan Kundla 2 aastat ago
    Reply

    Ain Sepikust saia ei saanud, aga s tta küll.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.