Peaminister Ratas: Eesti tahab Araabia Liiga riikidega tihedamat digikoostööd

Kohtumine Kuveidi emiir Sabah IV Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabahiga. Foto: Jürgen Randma (Riigikantselei)

Sharm el Sheikh, Egiptus, 25. veebruar 2019 – Peaminister Jüri Ratas rõhutas esimest korda toimuval Euroopa Liidu ja Araabia Riikide Liiga riigipeade ning valitsusjuhtide tippkohtumisel vajadust süvendada Euroopa-Araabia partnerlust.

Peaminister Jüri Ratas tõi sõnavõtus esile, et Euroopa Liidu ja Araabia Liiga riikide tihedamat koostööd on vaja piirkondade stabiilsuse ja inimeste heaolu suurendamiseks. „Regionaalne partnerlus on vastastikku kasulik ning aitab edendada majanduslikku, sotsiaalset ja tehnoloogilist arengut, sealhulgas ka IKT vallas,“ märkis peaminister.

Ratas rõhutas IT-alase koostöö kasvavat olulisust Euroopa ja Araabia maade partnerluses. Peaministri sõnul on Eesti kui ühe edukama digitaalse ühiskonna üles ehitanud riik huvitatud Araabia riikidega tihedamast koostööst e-valitsemise ala ja digivaldkonnas. „Oleme juba aidanud kaasa infoühiskonna ja e-teenuste arendamisele Araabia maades, näiteks Tuneesias, Omaanis ja Palestiinas. Möödunud nädalal külastas Eestit seni suurim Liibanoni delegatsioon, et õppida meie kogemustest e-valitsemise alal,“ tõi peaminister Ratas esile.

Peaministri sõnul on ka ELi ja Araabia Liiga digikoostöös palju potentsiaali. „Loodan, et kolme aasta pärast toimuval järgmisel tippkohtumisel saame juba näha tulemusi ning positiivset mõju ka ettevõtlusele,“ sõnas Ratas.

Riigipead ja valitsusjuhid võtsid tippkohtumisel vastu ühisavalduse, milles märgivad vajadust tugevdada Euroopa Liidu ja Araabia Riikide Liiga partnerlust. Riikide liidrid rõhutavad avalduses koostöö tähtsust üleilmsete probleemide lahendamisel, sealjuures üheskoos ÜRO ja Aafrika Liiduga. Nad avaldavad soovi ühiselt võidelda kliimamuutustega, inim- ja relvakaubandusega, terrorismi, radikaliseerumise, ekstremismi, ebaseadusliku rände ning teiste ebastabiilsust tekitavate tegevustega. Riikide juhid kinnitavad vajadust arendada ühistegevust majandus-, kaubandus-, energia-, teadus-, tehnoloogia-, turismi-, põllumajandus- ja kalandusvaldkonnas, mille kaudu edendada majanduskasvu ja vähendada tööpuudust. Ühisavalduses korratakse vajadust saavutada piirkonna konfliktidele poliitiline lahendus kooskõlas rahvusvahelise õigusega.

Peaminister Jüri Ratasel olid täna Sharm el Sheikhis tippkohtumise raames ka kahepoolsed kohtumised Egiptuse presidendi Abdel Fattah el-Sisi, Kuveidi emiiri šeik Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabahi, Djibouti presidendi Ismail Omar Guellehi, Omaani asepeaministri Sayyid Asaad bin Tariq bin Taimur Al Saidi, Jordaania välisministri Ayman Al Safadi ja Komooride välisministri Mohamed El Amine Souefiga.

Kohtumistel arutati riikidevaheliste suhete tihendamist, sealhulgas Eesti digiühiskonna arendamise ja e-valitsemise kogemuste jagamist. Samuti räägiti Eesti kandidatuurist ÜRO Julgeolekunõukogu mittealalise liikme kohale aastateks 2020-2021.

2 kommentaari
 1. Nagu 2 aastat ago
  Reply

  võib aru saada, hakkavad varsti muslimite karjad siia voolama. Nii-öelda kogemusi jagama ja ka vastu saama. Mida nemad meile jagavad, me teame, mida meie neile, kurat seda teab.

 2. Digi 2 aastat ago
  Reply

  Kena kõik -aga meil , “arenenud” riigil ei ole isegi holtereid, isegi suurtel haiglatel,mis vastaks kosmoseajastu nõuetele.
  Kotike kellegi tõbise küljest riputatakse sulle õõpäevaks kaela ja ümber kere,et mõõta 24 t jooksul rõhku või rütmi. 24 t!!! Rütmihäired ja muud südamrkorratused ilmnevad algul periooditi, vägagi lühikese aja jooksul, haktes haiguste düvenedes tihenema ja korduma. Eriti ohtlikke vibreerivaid südamelaperdusi, mis põhjust.enamiku infarkte insulte ei suudeta üldse diagnoosida enne viimast staadiumi selliste keskaegsete rakenditega.
  KUS on käel,kaelas või südamel kantavad kerged võrud, mis mõõdavad inimest kogu aeg, kasvõi pool aastat järjest,kasvõi kogu elu ja teatavad, kui ja kuhu vaja? Miks need keskaegsed pisikukastid maksavad nii suuri summasid et haiglatel on neid nii vähe.ELU ei maksa mitte midagi.
  Kus on adekvaatsed arstid, viisakad, südamlikud, hoolivad. Tänu sissetulekute vahele on neist saanud Olümpose jumalad ,kes ärritatult elavad end välja või põgusega või kõrkusega suhtuvad maistesse lojustesse.
  MIKS ei toodeta meil vajalikku robootikat, miks ei suuda iga pensionär osta elektri vm. toolsõidukit, et näit. kohvikusse või seenele võristada, kui ta nii pikki maid enam häti ei jaksa. ELEMENTAARSED asjad ju…
  Araabid ehk õpetavad, kuidas Allah käsib hoida vanu inimesi, nõrku ja ka loomi. Seda on ta õpetanud oma rahvastele. Õppige neilt.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.