Tuleb tuttav ette: 2007-2015, rahapesu, Reformierakonna võim

Jürgen Ligi

Järjekordne meedias lahvatanud rahapesu-süüdistus Eestis tegutseva Skandinaavia panga, seekord Rootsi Swedbanki suhtes tekitab deja vu-tunde. Nii tuttav tuleb see ette. Nii tuttavad aastad jälle… 2007–2015.

2007. aastal võitis valimised Reformierakond, ning valitsuse moodustas Andrus Ansip. Kui esialgu sai paar aastat rahandusminister olla Ivari Padar koalitsioonipartnerist sotside leerist, siis alates 2009. aastast haarasid reformierakondlased rahandusministri ning ka finantsjärelevalve nõukogu juhi koha endale. Esialgu Jürgen Ligi ning seejärel Maris Lauri, ning nii aastani 2015. Taavi Rõivas vedas Riigikogu rahanduskomisjoni ning 2014–2016 ka valitsust. Euroopa Komisjonis juhtis aastail 2004–2009 korruptsioonivastast võitlust Siim Kallas… Kah endine rahandus- ja peaminister!

Kuidagi kahtlaselt mittejuhuslikena klapivad mastaapsemad rahapesu-aastad Skandinaavia pankade Eesti filiaalides Reformierakonna võimuloleku ning riigi rahakoti suunamise ja kontrollimise aastatega. Praegu on toonased rahakoti-kontrollijad muidugi kõik unustanud või keelduvad rääkimast. Nüüdne Siim Kallase järelkäija Euroopa Komisjonis – Andrus Ansip – saatis mäletatavasti suvel Kuu peale Riigikogu õiguskomisjoni, kes kutsus teda Danske rahapesu asjus seletusi andma. „Mul pole midagi teie komisjoni jaoks väärtuslikku lisada,“ teatas siis Ansip, soovitades Riigikogul mitte tegelda rahapesu uurimisega.

Siim Kallas soovitas sügisel, Danske-skandaali tippajal aga meedial ning poliitikutel mitte otsida süüdlasi, ning eriti Jürgen Ligi, vaid vaadata selle valitsuse otsa, mida praegu juhib Keskerakond. Jürgen Ligist endast aga ei maksa rääkidagi. Temast õigemat ning süüdimatumat meest rahapesu hiilgeajal, kui just tema oli valdkonna ministriks, ei ole olemas. Vastupidi, tema juhtinud puudustele tähelepanu. Ometi rahapesu õitses, ning pealekauba mitme siinse panga vahelisena.

Kuidas ka ei vaataks Reformierakonna rohkem kui tosina aasta pikkust valitsusaega, ikka paistavad sealt välja mastaapse rahapesu pikaksvenivad kõrvad.

7 kommentaari
 1. Miks 2 aastat ago
  Reply

  tänane valitsus rahapesu ei avastanud? Miks Jurka valitsus pole teinud katsetki, et avalikustada rahavood, mis liiguvad siinvõimutsevates välispankades? Huvitav, palju Jurkale sellise salastamise eest maksti? Ja kas äkki SULAS?

  • no sina vaeseke 2 aastat ago

   ei tea ju sedagi et rahapesu jäi siiski perioodi 2007-2015 Arenguruumi sul veel küllaga.

 2. Jeruusalemma_troll 2 aastat ago
  Reply

  Nüüd kena kraaksuda, et teised pole teinud seda, mis on keskbande töö.

 3. Jane 2 aastat ago
  Reply

  Kuidas ka ei vaataks reformierakonna valitsust paistavad sealt välja valed, vassimised, laim, vihavaenu õhutamised, vaesuse kasv jne. Mitte ühtegi normaalset tegevust ei paista sealt. Varem ma arvasin, et S.Kallas on oma pooldajatega parem osa sellest erakonnast nüüd ma enam nii ei arva, samasugune laimaja ja reformi tagatoa tegelaste alatu tegevuse heakskiitja. Tema valimiseelne tegevus oli labane, keskerakonda halvustades püüdis hääli kergeusklikelt inimestelt. Peale inimeste mõjutamise mitmel moel on ka neil see trump, et peavoolumeedia teenendab neid, aga vaesuse kasv kestis kogu nende valitsemise ajal.

 4. noh 2 aastat ago
  Reply

  kui siia lisada veel tänase päeva tähtsündmused selle kohta, et reformierakondlane Mati Alaver oli sunnitud lõpuks tunnistama seda, et vahendas sportlastele dopinguarsti kontakte…..ehk siis, viis sportlase kokku dopinguga. Ja on seda tõenäoliselt teinud kogu oma tegevusaja jooksul. Tänastes lehtedes ei näe ma suuri pealkirju sellest, et Reformierakonna liige Mati Alaver…… Ka Kiku leidis oma pesa just nende juures. Miskipärast on nii, et ükskõik mis oravate pesakonnast või valitsemisajast välja ujub, haiseb kuidagi rõvedamalt kui kõik muu kokku. Dopingu teemal on tugevaid seoseid reformierakonnaga, nimetagem veel Toomas Savi nime. Kas nüüd hakkavad lõpuks valijad aru saama et RE ei tohi veel võimule lasta, sest see kõik on alles jäämäe tipp. Me ei saa iial teada mida kõike veel tehtud on kui nad nüüd ennast Stenbokis sisse seavad. Sel korral hakkavad nad eelkõige mõtlema sellele kuidas tsementeerida oma võimu nii, et seda pole enam üldse võimalik muuta.

 5. ja veel 2 aastat ago
  Reply

  see-eest avastati suuremahuline ID kaartide jama, mida ei pistetud kalevi alla nagu seda varem oravad tegid.Avastatud on veel nii mõndagi ja ilmselt veel rohkem avastada, aga paraku on juba palju asju 75 aastaks salastatud. Ehk õnnestub neilt asjadelt see salastatus maha võtta ja aeg oleks K.Tammjärve teha ja lõpuks ära lõigata need valed mis meid saadavad. Me ei saa paremaks minna enne kui oleme valed ja pettused avalikustanud, neid tunnistanud, hukka mõistnud ja alles siis saame edasi liikuda. Refitrollile on muidugi seda raske selgeks teha, aga ma vähemalt üritasin.

 6. aaaa 2 aastat ago
  Reply

  Reformierakondlane ja Ansipi-päti sõber Mai Alver tegeles aastaid suurejoonelise, jultunud pettusega!

  Kuidas saab veel usaldada Reformierakonda????!!!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.