Veel ühed valimised – Europarlamenti

Euroopa Parlamendi istung. Foto AIVAR AOTÄHT/SCANPIX

Eelmisel nädalal kuulutas Vabariigi President välja valimised Euroopa Parlamenti, mis leiavad aset 26. mail. Kuigi Riigikogu valimised on alles täies hoos, kohustab seadus kolm kuud enne Europarlamendi valimiste kuupäeva need välja kuulutama.

Niisugune olukord, kus Riigikogu ja Europarlamendi valimised kevadel kattuvad, tekib kord 20 aasta jooksul – järgmine kord seega alles 2039. aastal. Riigikogu valimistsükkel toimub iga nelja aasta, Europarlamendil iga viie aasta tagant.

Õnneks jõutakse Riigikogu valimised rahulikult ära pidada enne kui üle-euroopalisteks valimisteks lahti läheb. Kandidaatide esitamine rahvaesindajate kohtadele Brüsselis algab alles 27. märtsil, ning selleks ajaks on ehk ka Eesti valitsuskoalitsiooni piirjooned juba selged.

Aktiivse valimisagitatsiooni aeg hakkab peale 17. aprillil, mis tähendab, et poliitiline välireklaam on kuni valimispäevani keelatud. Selleks ajaks on kindlasti kokku tulnud ka Riigikogu ning uus valitsuski ehk pidanud juba esimese istungi.

Europarlamendi valimistel kestab eelhääletamine 16.–22. maini ning sama aja jooksul saab hääletada ka elektrooniliselt. Eesti saadab seekord Brüsselisse seitse saadikut – ühe võrra rohkem kui varem.

Aivar Jarne

2 kommentaari
  1. Kui 4 aastat ago
    Reply

    keskbande saab 2 kohtagi, siis on hästi. Rehvibande saab 3 ja konservandid 2. Sotsid ei vea õnneks välja. Ja Ints on ennast täielikult täis sittunud.

  2. Nojah 4 aastat ago
    Reply

    See, et keskerakond sai vähem hääli kui oli arvata seostub E.Savisaare lahkumisega tipp-poliitikast või äraajamisega sealt. Siiani on Savisaarel palju poolehoidjaid kes ei usu tema süüd. Reformikad tahtsid temast lahti saada suure häältesaagi pärast valimistel ja nagu näha see õnnestus neil kuid teise inimese tervise hinnaga. Omad ei keitsenud teda. No ega keegi ei julgenudki seda teha sest siis võib ise sattuda löögi alla. Mis puutub Euroopa Parlameti minekut siis arvan. et läheb Ratas ise. Minule isiklikult ei meeldi mingis liidus olla aga Ratas arvab teisiti kahjuks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.