Isamaa uurib võimalusi luua võimuliit Keskerakonna, EKRE ja SDE-ga

Pildil Helir-Valdor Seeder. ELMO RIIG/SCANPIX

Koalitsioonikõnelustest eemale jäänud erakond Isamaa uurib võimalust teha võimuliit koos Keskerakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE), vahendab ERR.

“Me oleme valmis kõigiga rääkima,” ütles Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder kolmapäeval Vikerraadio saates “Uudis+”. Ta lisas, et kuna valimised võitnud Reformierakond on oma valiku teinud ja otsustanud alustada koalitsioonikõnelusi Keskerakonnaga, siis Isamaal on omad võimalused.

“Meil on nüüd suurem vabadus moraalselt, ja ka kohustus, vaadata ka teiste partneritega ringi. Valimiste võitja on oma otsuse teinud. Meie loomulikult ootame ja vaatame, mida Keskerakond vastab, aga suhtleme kindlasti ka teiste erakondadega,” ütles Seeder.

Seeder ütles, et talle helistas kolmapäeva keskpäeva paiku Reformierakonna esimees Kaja Kallas, kes andis lühidalt Reformierakonna juhatuse otsusest teada. “Mulle helistas teel stuudiosse Kaja Kallas, õnnitles, et oleme eelläbirääkimiste voorus saanud teise koha ja nad on otsustanud alustada läbirääkimisi Keskerakonnaga,” sõnas Seeder.

Seeder märkis siiski, et kuigi Kaja Kallas teatas valimiste järel, et eelistab koalitsiooni Isamaa ja Sotsiaaldemokraatidega, alustasid nad paralleelselt läbirääkimisi Keskerakonnaga.

Pärast valimisi kohtusid Reformierakonna ja Isamaa delegatsioonid, kus Seederi sõnul kaardistasid kaks erakonda ühisosa.

“Reformierakonnaga on see meil päris suur. Kuid rääkisime ka erinevatest seisukohtadest nagu kodakondsus- ja migratsioonipoliitika. Isamaa toetab konservatiivset joont, ei toeta topeltkoda seadustamist. Samuti oleme eri meelt pensionireformi osas ehk Isamaa sooviks on teise samba vabatahtlikuks tegemine. Samuti soovib Isamaa viia sisse tulumaksuvabastuse laste arvuga ning eks meil ole ka vanad teemad nagu kooseluseadus ja rändepakett,” ütles Seeder.

Seeder nentis, et Reformierakonna ja Keskerakonna kõnelused koalitsiooni loomiseks tulevad keerulised. “Kui nad tahavad kokku leppida, peavad mõlemad pooled järeleandmisi tegema.”

BNS

4 kommentaari
  1. Eks 5 aastat ago
    Reply

    liit EKRE ja Isamaaga olegi ainus võimalus jääda peaministriks ja juhtivaks jõuks. Imelik, et selle peale alles nüüd tullakse. Kogu see lubaduste sahkermahker on ju ainult rahva petmiseks.

  2. miks arvatakse 5 aastat ago
    Reply

    et see on ainus võimalus. Ei ole, Isamaa survestab praegu RE, sest tahab millegipärast hirmsasti tagasi Valitsusse. Seeder lalin treemal et oravad oleks justkui pidanud paralleelseid läbirääkimisi on ju sulaselge vale, sest pole ju mõtet põrsast kotis osta. Ja et see tekitas Isamaa poliitikutes sellise pahameele ja pettumuste laine, paneb kukalt kratsima. kas ehk oli juba enne valimisi midagi kokku lepitud. Mina olen kogu aeg seda korrutanud, et Isamaa tegi ise oma elu keeruliseks. Esiteks kõik need koalitsioonilepete avamised, ministrite vahetused, siis viimasel aastal see Reinsalu soolotamine ja enese pidev ületähtsustamine. Päris lõpus astusite justkui mõttes Valitsusest täitsa välja et saaks oma populistlikku ibaga valijaid konksu otsa meelitada. Minul on see kõik meeles. Kui läksite KE-ga koalitsiooni siis oleks pidanud lõpuni selle tee läbi käima, täna ei taheta teid siin ega seal ja see on teie enda süü.Ja ma ei kuulnud kordagi, et te oleks oma vigu tunnistanud. Lasite oravatel Ratast sõimata ja olite vait kui kuldid rukkis. See ei jäta just kõige sümpaatsemat muljet hr.Seeder

    • Ega 5 aastat ago

      neid asjata isamaareeturiteks kutsuta.

    • Stakan K. Butõlkin 5 aastat ago

      Sama siin: Isamaa käitus koalitsioonis sõnamurdliku pätibandena ja usun, et Ratasel pole mingit tahtmist sellistele tuule purjedesse puhumise peale oma kallist aega raisata.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.