Yana Toom: Keskerakonnas on tekkinud vene tiib

Fotol: Yana Toom

Keskerakonna liige, europarlamendi saadik Yana Toom ütles, et pärast juhatust, kus hääletati EKRE ja Isamaaga koalitsioonikõneluste alustamise üle, on tekkinud Keskerakonnas vene tiib, mida varem ei olnud, kirjutab rahvusringhääling.

Yana Toom rääkis “Ringvaatele” antud intervjuus, et seoses Keskerakonna, EKRE ja Isamaa koalitsioonikõnelustega ei ole tal meeleolu jätkuvalt hea. “Ega see [EKRE] ei ole erakond, kellega mina tahaksin koalitsioonis olla. Lihtsalt nii on. Ma arvan, et valijad ei anna seda mulle andeks,” põhjendas ta.

Toom tunnistas, et tema hääletab tõenäoliselt niisuguse koalitsiooni vastu.

“Muidugi, võib-olla juhtub ime ja praegu Helme ja Seeder ütlevad, et ei tule üleminekut 100-protsendilisele eestikeelsele õppele ja homme saavad kõik hallid passid kodaniku. Siis ma ütlen endale, et okei Toom, siis ongi nagu diil vanakuradi endaga, aga vähemalt saab tehtud asjad, mille eest on võideldud kümme aastat. Kui nii läheb, siis läheb, aga ma ei usu väga ja teie ilmselt ka,” rääkis poliitik.

Toomi sõnul on Keskerakonnas teatavad vastuolud seoses EKRE-ga. “Hääletus, mis meil oli viimane kord juhatuses, oli ju etniline hääletus, mida varem pole kunagi olnud, mis tähendab seda, et ongi olemas nii-öelda vene tiib. Ma alati olen seda eitanud, et ta on olemas, sest puutepunkte oli rohkem, aga praegu tundub jah, et vene tiib on olemas,” ütles Toom.

Toomi sõnul näitab küll matemaatika, et Keskerakonna, Isamaa ja EKRE koalitsioon võib tulla, kuid see kolmik ei ole tema jaoks jätkuvalt ainus koalitsioonivariant.

BNS

22 kommentaari
  1. Kõik 5 aastat ago
    Reply

    on üks ühtne kremli tiib.

  2. Vene Asi 5 aastat ago
    Reply

    Jah, häda selles, et see vene tiib pole kunagi rääkinud muust kui venelaste õigustest-millest muidugi peabki ka rääkima.
    Aga ta pole rääkinud meie pensionäride ja vaeste vaesusest, eriarstiabi vajadusest,sest perearst pole eriarst, pole rääkinud kodutute majutamisest,eriti kui neil on lemmikloomad -teatavasti nendega öömajale ei saa, pole rääkinud koduteenindus-ja põetusküsimustest kodudes,et inimesi ei viidaks vägisi hooldusasutustesse,pole rääkinud suitsiidiabist, mida tegelt VAJATAKSE, pole kaitsnud seadust karusnahafarmide keelustamise kohta ega muid loomakaitselisi teemasid ning loomakaitseseaduste täiustamist, looduse ja metsade kaitset jne.jne.jne.
    VENE ASI ei saa olla AINUS kui tahetakse riiki juhtida.
    Sama viga kui need erakonnad,kes riigikogusse ei pääsenud, et neil 1-2 teemat, aga riigi juhtimiseks on vaja
    leida ja tahta lahendusi KÕIGILE probleemidele.
    Tegelge siis oma vene asjaga, nagu väljaspool muid probleeme elaksid venelased.

  3. heh 5 aastat ago
    Reply

    Y.Toom teeb EP valimiskampaaniat ja EKRE ning Isamaa survestamist ühe korraga. Seni nähtud koalitsiooni teemadest pole küll midagi ette heita või radikaalset. Näha on, et kõigi ettepanekutega on arvestatud. Küllap suudetakse need teravad nurgad maha viilida ja tuleb täiesti normaalne lepe. Need hallid passid tuleb üldse ära kaotada, sest kõigepealt peavad venelased ise hakkama tahtma EV passe. See hall pass on nii mugav variant neile, et neil puudub huvi eesti passi järele. Vähemalt hallide passide väljaandmise lõpetamine ehk ikka leppesse jõuab ja usun et nii rumalad pole ei Seeder ega ka Helme, et läheks kirvega vene inimest vihale ajama. See saadaks nad otsemaid teed opositsiooni. Ja Helme ütles viimaseski teledebatis, et tema saab aru, et kohe ei saa nagunii üle minna eestikeelsele õppele kui õpetajaid ei ole. Arvan et nad jätkavad nii nagu praegu, aga määratlevad aja, mille jooksul ikkagi tuleks jõuda selleni, et kõik koolid on eestikeelsed. Omaette teema on see Narva, kus Kesk on kaotanud igasuguse kontrolli, aga eks siin peavad ka seal kandideerinud inimesed peeglisse vaatama. See oli ju teada et tuleb hakata vene kogukonnale neid asju lahti rääkima, et Savisaare aeg on nüüd möödas kus võis eestlastele rääkida üht ja venelastele teist juttu. Kõik peavad panustama sh ka Toom. Kui muretsed EP häälte pärast, siis olen nõus ühe sulle andma kui sa ei hakka Kaljulaidi kombel oma erakonda lõhkuma ja mustama. Ja reform ei ole kindlasti parketikõlblikum kui EKRE. Mulle ei mahu pähe isegi jutt sellel teemal, et eelistatakse reformierakonda. Seekord oli turult võtta just selline pakkumine ja enne kui selle pakkumise sisuga pole tutvunud, pole mõtet ka oravate hüsteeriaga kaasa minna.Täiesti vale signaal saadetakse välja.

  4. Maali Maalt 5 aastat ago
    Reply

    Omal ajal Savisaar ja Keskerakond moodustasid erakonna eestlastest ja venelastest ja sugugi mitte suurest armastusest venelaste vastu, vaid, et ajaloo paradoksi tagajärjel oleks eestlastel kergem elada. Nüüd, kus meedia viskab üha tihedamini hagu lõkkesse, et eestlasi omavahel riidu ajada, on Ratase püüe eestlasi konsolideerida teretulnud. On tunda taas värsket tuulepuhangud eestlaste seas.

  5. Ott 5 aastat ago
    Reply

    Oleme kõik eestimaalased ja kõigil peavad olema ühesugused õigused. Paljud vene rahvusest inimesed on siin sündinud ja kasvanud ja peavad Eestimaad oma kodumaaks. Ainult alaväärtuslikud inimesed suhtuvad neisse halvasti. Nii mõnigi erakond on saanud hääli halvustades venelasi Aga see on alatu. Venemaal suhtutakse kõikidesse rahvustesse hästi ja paljudes teistes riikides ka. Eesti keele õpetajad vene koolides teevad suurepärast tööd õpetades eesti keelt ja armastust Eestimaa vastu. Nii mõnedki õppeained on juba eestikeelsed. Aga raskemaid õppeaineid peavad nad saama õppida emakeeles ja kes selle vastu on siis on see lihtsalt kius ja vihavaenu õhutamine.

    • Otuke 5 aastat ago

      eksib kodumaa määratluses. Meil on KODUMAA, neil on ROODINA. See ongi see piir, mis meid eristab.

  6. See kõik 5 aastat ago
    Reply

    Võiks midagi asjalikku kirjutada kui viinauimast jagu saab.

    • Ja 5 aastat ago

      sina olid enne kella 5 kaine?

  7. Enn 5 aastat ago
    Reply

    Reformierakond on veel hullem kui EKRE. vähemalt ekrelased pole keskerakondlasi laimanud ega Savisaare tervist rikkunud. Küll nad Keskerakonna kõrval muutuvad ka sallivamaks. Arvan et see venevastane tegevus oli rohkem häälte saamiseks. ja inimeste mõjutamiseks.

    • EKREl 5 aastat ago

      pole üldse midagi viga. Kui kustutada Luige Hansu ja Linnamäe Marguse palgaliste solgipritside vihakõned, siis ei erine EKRE millegi poolest teistest. Kogu see viha EKRE vastu on tehislik, sest mõnele juhtivale tegelinskile ei meeldi, et ei seadustata pederastide persenikkumist ja vitulakkumist kui riiklikku elunormi, samuti piiratakse igasuguste mutukatest parasiitide sissemeelitamist, lisaks veel tagada eestlasele peremehetunne Eestis. Need on need tühised põhjused, mida Luige Hans ja Linnamäe Margus oma ajusolkijatega on rahvale kaela valanud. Osalt isegi õnnestunult, sest vähesed eestlased tänases manduva harituse tingimuses suudavad ise erapooletult mõelda.

  8. JT 5 aastat ago
    Reply

    Toom on UNUSTANUD omaenese kunagise vaesuse.

    • Mis 5 aastat ago

      vaesust sa meenutad? Baaba-Jaana ei mahu enam tuppagi, igal pool papihunnikud.

  9. Kai 5 aastat ago
    Reply

    See vene õppekeelega koolide sulgemise jutt ei kõlba kuhugi. Poliitikud räägivad seda häälte püüdmiseks labaste ja alatute inimeste käest kellel tegelikult pole mingit pistmist koolidega vaid teevad seda vihavaenust lähtuvalt. Mul elavad tuttavad eestlased USA linnas Miamis ja seal on ka palju venelasi kuid nendesse suhtutakse hästi ja mingit vahet ei tehta. Sedasi on ka Venemaal ja paljudes teistes riikides.Meie vene rahvusest inimesed pole meile midagi halba teinud ja nende halvustamine ei kõlba kuskile. Enamus räägib eesti keelt ja nemad pole hädaohuls eestlusele vaid on hoopis meie väljarändajad paremate elutingimuste otsijad. Meie arstid peaksid ravima oma maa haigeid aga mitte raha pärast ära minema. Nende pärast ongi meil arstide puudus.Pole mõtet neil arstiks õppida kellel pole tahtmist oma maa rahvast ravida.

  10. Jaan 5 aastat ago
    Reply

    Miks mõned kirjutavad roppusi. Õiglase ja ausa ajalehe Kesknädal kommentaarideks nad ei sobi. Labased ja valelikud kommentaarid sobivad peavoolumeedia kommentaariumidele kus võib kirjutada kõike ka vigadega peaasi kui saab laimata keskerakondlasi või sotse või vihast punetavate nägudega sõimata vene rahvusest inimesi.. Meil elab palju rahvusi ja enamus nendest räägib emakeelena vene keelt ka ukrainlased.Vene koolides õpivad ka mitmest rahvusest õpilased nagu grusiinlased, armeenlased ja teised.

    • Ehk 5 aastat ago

      sa siis selgitad, miks need teised rahvused peavad õppima venekeelsetes koolides, mitte oma emakeelsetes? Meil on parajalt palju ahholle, pulbašše, tatareid ja teisigi, kes suudaks oma kooli ülal pidada. Miks me soodustame nende venestamist? Sellele Jansa vastata ei taha, poeb pigem rukkisse.

  11. Eve 5 aastat ago
    Reply

    See kõlab küll veidi pessimistlikult mida ma nüüd kirjutan, aga tõetera on sees. Kujutage ette kui oleksid ühinenud Reformierakond, EKRE ja Isamaa. Reformistliku valitsuse ajal vaesus aina kasvas, laimati paremaid inimesi, segati nende tööd, anti välja valesid otsuseid mis viisid meie elatustaseme viimaste hulka ja ega meie kaasmaalastest venelased polnud ka nende lemmikud. See viimane on mis neid kolme ühendab. Isamaa on palju rahulikumaks jäänud, laimamine on lõpetatud aga eks neil on tähtsam kaitseks ettevalmistamine kuigi keegi ei kavatse meid rünnata. Koos Keskerakonnaga nad muidugi püüavad ka meie elu paremaks muuta. Ehk siis eestlus säilib paremini ja inimesed ei hakka välja rändama parema elu otsingul. Ehk tekib neil ka arusaam, et meie vene rahvusest kaasmaalased ei aeglusta eestluse kasvu. See käib ka EKRE kohta.Selles et geid ei peaks abielluma omavahel on EkREl õigus. See pole perekond kui lapsel pole ema ja hiljem saab ta teiste laste naerualuseks. Me kõik teame et on olemas koolivägivald.Ma ei ole ka vaimustuses EL-us olemisest. Ei ole meie vaesus kadunud selle tõttu et oleme seal. Muidugi see on rohkem eelmiste valitsuste süü. Aga ega Brüssel pole sekkunud ka kuigi oli teada mis meil toimub, alles nüüd hakkas oma nina toppima meie riigi siseasjadesse kui enam vaja pole. Muidugi on ekrelased kasutanud venelaste kohta õudseid väljendusi aga loodan, et nad tänu keskerakondlastele taltuvad ja veel arvan et see äärmuslik jutt oli vaid selleks et hääli saada. Soovin sellele kolmikule edu meie elu paremaks ja õiglasemaks muutmisel.

  12. võiks.... 5 aastat ago
    Reply

    …tekkida kohe kaks tiiba, siis hea nendega lehvitada ja armsasse putinoidi lennata. Ega see tekkiv “tiib” (ah, et siis ei tekiks, kui oravatega oleks ühte voodisse heita saanud? Nemad ei pidanud teid 17 aastat “parketikõlbulikuks”) meid rohkem masenda kui juba on masendanud, kus inimesed, kes tulid siia Stalini “juhiseid” ellu viima, siin uue põlvkonna sünnitasid, kuid jätkavad endist stalinistide joont, tirides ühelt väikerahvalt tema viimast pelgupaika, endal maalahmakas Peipsist—Vaikse ookeanina laiutamas. EKRE lihsalt ütleb selle julgelt välja, mida enamus allasurutud eestlastest ei julge öelda. Nii sügaval istub neil sees hirm, mille on külvanud neisse okupatsioon ja võõras vene keeles räuskav mass linnatänavatel.

  13. keskerakond, palun ärge lõhenege! 5 aastat ago
    Reply

    Ma usun, et EKRE taltub valitsusse jõudes ąra.Sama juhtus ju nn põlissoomlastega Soomes.Usun, eg EKRE venevastane retoorika oli valimiseelne asi, häälte püüdmiseks.Eesti ja ka teiste rahvaste õelaim vaenlane on ülbe ja küüniline, rikkureid ja väliskapitali kummardav Reformierakond.

  14. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Muidugi on EKRE oravate silmis negatiivsed ja mässulised et ei poolda geisid ja EL-u. Aga mina leian et need argumendid pole valed ja igaühel on õigus oma arvamust avaldada. Aga ütelused meie kaasmaalastest venelaste kohta on alatud kuid see küll reformierakondlasi ei häiri.

  15. See 5 aastat ago
    Reply

    punapäine Baaba-Jaana juba ähvardab, et tema narvakad avaldavad peagi kirja ähvardusega, et kui Jurka lepib kokku pedevastastega, siis nemad Narvas astuvad sellest vastikust Estonijast välja kremli ehk Baaba-Jaana tiiva alla.

  16. Feja Räim 5 aastat ago
    Reply

    Yana ajab jälle intriige. Venelased on märksa konservatiivsemad, kui eestlased ja enamuses rajud pedevastased. Miks ma ei näe venelasi ise EKRE vastu välja astumas? Ikka mingid isehakanud esindajad. Lõpetage teise rahva nimel intriigitsemine!

    • Vankad 5 aastat ago

      pole konservantide vastu sellepärast, et Puutin ja bande on ju samuti pederastia vastased. Puutin on ju konservantide parem käsi!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.