Avalik kiri Ajakirjanduse Avaliku Sõna Nõukogu esimehele

Taavi Rõivas saates Otse Postimehest. Foto: Erik Prozes/Scanpix

Professor Epp Lauk! Milles on valijad süüdi, kui me ei ole viie kõige rikkama riigi hulgas?

Kuna Eesti meedia suhtumine demokraatlikult valitud erakondade koalitsioonileppe moodustamisse on tekitanud rea eetilisi küsitavusi, siis palun olukorrale Teie avalikku arvamust ja eetilist hinnangut ajakirjandusliku hea tava valguses.

Praeguses hüsteerilises olukorras tundub, et Eesti rahva poolt mandaadi saanud erakonnad on justkui midagi väga valesti tegemas. Valdavalt on püütud Eesti rahvale ja maailmale täiesti absurdsete väidetega kujundada pilti meie peaminister Jüri Ratas’est kui võimuahnest tegelasest. Jättes kõrvale võimaluse, et ta võis teha oma valiku hoopis valijate tahet austades, selle asemel, et minna kellegi puudliks.

Arvan, et kohapeal saab enamus aru, et see viimane tundub palju tõenäolisema variandina, kuid kuvand Eestist väljapoole on kõver. Vaevalt see meie reputatsioonile kasuks tuleb.

Pole vist eestlast, kes ei teaks meie Reformierakonna lubadust: viia Eesti viie jõukama riigi hulka.

Mulle vähemalt tundub, et seesama erakond on endast nii väljas, et ei saa enam aru lihtsast tõsiasjast, et valimislubadus on krediit ette. Nüüd on kätte jõudnud viljade aeg, mil maitseelamus sõltub panustatud tulemustest. Kõigi mustamise asemel võiks maha istuda ja mõelda pisut. Miks nii?

Seda enam, kui sellesama erakonna endine peaminister Taavi Rõivas leiab, et EKRE kõnetab neid inimesi, kes on millegipärast õnnetud. Mulle ütleb see seda, et ju siis nende õnnetute inimeste arv on järjest suurenenud; vastupidiselt tema erakonna valimislubadustele.

Pealegi, kui Taavi Rõivase jaoks on see valijaskond „mitteparketikõlbulik“, siis kelle poole neil enam pöörduda oleks, kui see keegi, kes vähemalt lubab ka nende eest hoolt kanda.

Samas teame, et veel suurem osa on n-ö jalgadega hääletanud ja hoopis minema läinud. See on ka sõnum.

Kui eeltoodu ei ole ühiskonna lõhestamine kõlbulikeks ja mittekõlbulikeks, siis jääb mul siin täiesti arusaamatuks ajakirjanduse roll, kes millegipärast on selgelt kaldunud „kõlbulike“ poole peale. Rääkimata ALDE fraktsiooni juhi Guy Verhofstadt’i nõudest Jüri Ratasele, et demokraatlikult valitud erakonnaga koostööd mitte teha. See on näide ühest meedia negatiivsest mõjust, sest vaevalt tal oma hinnangu andmiseks oli mingit muud alust, kui meie oma meedia kujundatud arvamus.

Seoses Euroopa juhtiva tegelase kummalise nõudega, meenub paratamatult vestlus ühe afgaaniga, rääkides nende maal toimuvatest demokraatlikest valimistest, kus inimesed panevad oma elud ohtu „valede“ valikute tegemisel. Seepärast ei saa jätta küsimata, et kas me kuulume nüüd liitu, kus on samasugused „demokraatia“ põhimõtted?

Paistab, et meedia „mõõdukus“ on läinud juba üle igasuguste piiride ja olukord on muutunud piinlikuks sellise lahmiva suhtumise pärast, kus täiesti vastutustundetult püütakse meie ühiskonnast kujundada ebameeldivat ja moonutatud pilti maailma avalikkuse ees (näen seda väljaspool Eestit elades).

Seepärast palun Teie kui oma ala professionaali avalikku seisukohta ja vastust kolmele küsimusele.

  1. Kas sellel valijaskonnal, kes ei valinud Reformierakonda, on õigus eeldada meedialt mittehalvustavat suhtumist, kuna see on sõnum ka nendele?
  2. Kas meedia poolt solvavate akronüümide kleepimine demokraatlikult valitud erakondade koalitsioonikoostööühendusele on sildistamine ja vihakõne?
  3. Kui eetiline on meedia, kes pahatahtlikult halvustab demokraatlikult valitud erakonda oma valikute tegemises?

Julgen loota, et Teie eetiliste põhimõtete käsitlus ja meeldetuletus osutatud protsessis annab meie ühiskonnas tõuke ka kaalukama osa esiletulekuks, mis võiks meedia kaudu kajastust leida.

Austuse ja lugupidamisega

Enn Veesalu

11 kommentaari
  1. Kahjuks 5 aastat ago
    Reply

    pole meil see võltsriigikogu “valitud” sugugi demokraatlikult. Juba sel lihtsal põhjusel, et meil ei kuulu võim rahvale ning valimisseadust pole samuti rahvas vastu võtnud. tegu on poliitbandede kokkuleppemänguga, kuidas võimalikult ohutult rahvast petta ja varastada.
    Et mõnel kaotanul aeg-ajalt närv üle viskab, on loomulik. Samamoodi on irisenud, inisenud, mölisenud ka keskbande ja teised, kui nad on kaotanud. Ja kui nad siis nutavadki, siis võimule saades jätkavad TÄPSELT samu võtteid rahva röövimiseks. Keskbande oli võimul samasuguste petistega üle 2 aasta, kas ta tühistas põhiseadusevastase valimisseaduse? EI! Kas ta tühistas e-hääletamis esalastatuse? EI! Kas ta tühistas koostöölepingu selle riigi juhtbandega, mis tänaseni okupeerib 4,7% meie alasid? EI! Kas keskbande tühistas ülimalt totra ja majanduslikult mõttetu Reilpeldiku ehitamiskava? EI! Kas keskbande andis vabaks taastuvenergia allikad ning hakkas põlevkivi raiskavat põletamist vähendama? EI! Kas keskbande tühistas mõttetud liigpalgad riigiametnikele, ehkki nood ei teinud midagi, et rahva ssaaks elektrit ofavamalt? EI!
    Seda loetelu võiks jätkata, kuid kui mingi bande ninamehed on SÜNNILT lurjused, siis neilt ei saagi midagi oodata.

    • Guy 5 aastat ago

      Igor Gräzin ütles oma viimases Tallinna TV saates, et see Guy Verhofstadt on jõhker kõigi peale karjuja ning et seal EU komisjonis ongi selline stiil.meelde tuleb Reformi valitsemisaeg.
      Muide, enne valimisi olin siinsamas paar korda sõna võttes ülekohtune KE ja J.Ratase vastu.Enam ei ole, kuid tingimusel, kui Ratas paneb selle koalitsiooni kokku ja ei kuula kisajaid.Kui ta läheb kokku Reformiga, on tema ja KE lõpp.

  2. Keegi lihtsalt valetab! 5 aastat ago
    Reply

    EL ALDE fraktsiooni juht Guy Verhofstadt’i olevat soovitanud Jüri Ratasel demokraatlikult valitud erakonnaga koostööd mitte teha.Tore!
    E Liidus on üle 500 miljoni elaniku. Eestis 1,4 ehk ligi 400 korda vähem. Kuidagi ei usu, et selline kõrge ametnik võiks tunda huvi meie koalisatsiooni läbirääkimiste vastu. Veelgi enam- suudaks süveneda ja oma arvamust kujundada? Ei ole võimalik! Tal on muudki asjalikumat teha ja kui ta sellise pudiga tegeleks, siis sellisele ametikohale ei mingil juhul ei jõuaks. Ainuke järeldus: keegi meie EL saadikutest kirjutas pöördumise valmis ja palus allkirja.
    Aastaid tagasi olevat keegi EL kõrge ametnik pöördunud Ilvese poole ja nõudnud aru: “Mis teil seal Tallinnas toimub?” Parajasti ole tegemist vist Savisaare linnapeaks valimisega. Ka siis suutis EL väga kõrge ametnik olla kursis ühe tillukese linna tegemistega mille rahvaarv moodustas kõigest tuhandiku tema hallatavate inimeste arvust. Ajalugu kordub,aga seekord armetu farsina.

    • See 5 aastat ago

      uss Jurka rinnal on Jaana. See ju ammu selge. Kuid oma osa annavad ajuti ka Tunne, Urmas, Indrek, Andrus ja Kaja.

  3. Aivar 5 aastat ago
    Reply

    Ma ei arva, et mõne bande ninamehed sünnilt lurjused on! Sünnib inimene ikka täiesti puhtana! Kujunema hakkab ta alles ümbritseva keskkonna mõjul. Jura Ratas ja Kadri Must näiteks arenesid eesti kuulasma kanakasvataja broilerifarmis, kus neid maast madalast toideti poliitilise startersöödaga. Tulemused on nähtavad-kuuldavad. Kääbus Martin aga põeb lapsest saati seda kohutavat alaväärsuskompleksi, mille tasasilumiseks arvab nüüd ennast kujutavat maailma direktorina.( sama teema- Napoleon, Putin)
    Inimesed, 90 aastal ei pannud me suure eufoorias tähele, kuidas kavalalt ja jultunult, aga vaikselt jäid võimu juurde kõik meie bolzevikud, varastades samas meid paljaks. kuulasime suud ammuli Pauluseid, kellest said Saulused. Osa närakaid( just, neid samu, kes meid alandasid ja mõnitasid) on veel nüüdki ikka tribüünil tatti pritsimas, ainult “tuule suund on…”
    Miks me neid maname, aga ikka ja jälle valime? Ju siis on ka eesti rahvas loll. Või lurjus…

    • Nõus 5 aastat ago

      Eesti rahvas on LOLL. Ja ARG. Järelikult ka oma petiseid VÄÄRT.

  4. Maali Maalt 5 aastat ago
    Reply

    Väga õige kiri
    Ratas tegi kõik õieti, et kaasas koalitsiooni rahvuslikult mõtlevad inimesed. EKRE-l on väga õiged mõtted, kuigi vahest nad tunduvad agressiivsena. Aga ega keegi ju siis ei kuula sind, kui vaikse häälega räägid. Üks Iisraeli endine luureülem ütles, et kui Balti riigid ei hakka oma rahvuslikku poliitikat läbi viima ja tolknevad USA nööri otsas, siis 50 aasta pärast on nad Euroopa kaardilt kadunud. Praegu juba kadusid ka need kergetööstuse 2 ettevõttet, siis veel… ja veel. Lõpuks lähevad noored ja jäävad nälginud vanad ja ongi sellel riigil lõpp.

  5. Maali Maalt 5 aastat ago
    Reply

    Tundub, et reformikas Aivar on metsikus stressis, ei tea keda sõimata ja võtab kõik läbi. Selge on see, et nüüd on paras aeg võimu pööramiseks. Osa keskerakondlasi on ära ostetud, keegi maksab meediale miljoneid ja selle eest ihaldatakse Ratase pead, nagu omal ajal Savisaare oma. Kahjuks on siin elus kõik ostetav ja müüdav. Sellistes pöördelistel aegadel on näha, kes on õige inimene. Ratase soov oli ühendada eestlased, nagu kunagi RR ajal Savisaar. Paistab aga, et see ei meeldi ookeani tagusele tegelastele. Eesti müüdi venelastele Jalta konverentsil Roosweldi poolt, dokumendil seisab just USA presidendi nimi. Pärast sõda tehti uus dokument Euroopa ja Baltimaade jagamisest Potsdamis kas seekord kirjutas alla president Truman.

    • Vene kaardikene 5 aastat ago

      Aivar: Üldteadaolevalt on venemaa ainus vaenlane eestlastele ja iseseisvusele, seda jauratakse pidevalt ka Moskva telekanalites.
      Ei, Aivar, meie iseseisvuse suurim vaenlane praegusel ajal on Nõukogude Liidu kloon Euroopa Liit.Vaata, kuidas selle juhid oma raevus Ungari kallal on.Ei imestaks, kui nad Ungarit “rahustama” läheks.Ning EKRE valitsusse mineku pärast on mõned euroseltsimehed (keegi Verhoestadt näiteks) lausa arust ära, nagu ka meie oma reformsotsid.
      Aga ei ole enam aasta 1956.

  6. Aivar 5 aastat ago
    Reply

    Maali arvates Aivar ainult sõimab, on stressis ja ei tea veel mida… Kuule Seltsimees Simm, ega ikka ei ole küll. samuti ei maksa mind siduda reformierakonnaga, nagu ka EKREga sellel lihtsal põhjusel, et mille ei meeldi kommunistid-bolzevikud ja nende retoorika.
    Aga imestama paneb mind Teie endi suundumuste virr-varr: lete ennast rahvuslaseks? samas kiidate venemaa kääbust ja nõuate pidevalt “häid” suhteid venemaaga. Üldteadaolevalt on venemaa ainus vaenlane eestlastele ja iseseisvusele, seda jauratakse pidevalt ka Moskva telekanalites.
    Mis “rahvuslikku” joont siis sm. Simm esindab?

  7. Pask 5 aastat ago
    Reply

    Sm Simm esindab kretiinset maailmavaadet

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.