Ülle Valgemäe hakkas erivajadustega poiste tugiisikuks

Ülle Valgemäe

Jõgeva vallas Kaareperes elav Ülle Valgemäe peab oluliseks pidevat enesetäiendamist. Pärast vajalike teadmiste ja oskuste omandamist sai temast ühe erivajadustega lasteaiapoisi tugiisik. Mitmekülgne naine valmistab ka lilleseadeid ja hoolitseb kodukülas paikneva kalmistu eest.

Ülle Valgemäe on Jõgeva lasteaias „Karikakar“ töötanud erinevates ametites, sealhulgas ka majandusjuhatajana. „Siis osalesin  Jõgeval korraldatud tööpõhistel kursustel, kus valikainetena õppisime näiteks tervislikku toitumist, samuti füsioteraapiat ja käemassaaži. Siis tehti mulle  ettepanek hakata tugiisikuks ühele viieaastasele poisile. Seda last tuleb abistada mitmekülgselt – käime võimlemas ja muusikatundides. Nii on laps ka päevastel tundidel hoitud ja tema emal võimalik tööl käia. Kahjuks rääkida minu hoolealune ei mõista,“ räägib Ülle.

„Karikakrasse“ tuli Ülle tööle üle 30 aasta tagasi, pärast lasteasutuse toonase maja valmimist, kui ka tema enda lapsed siinses lasteaias käima hakkasid. Praegu saab ta aga palka Jõgeva tugikeskusest. Ülle kiidab selle asutuse korraldatud ekskursioone ja koolitusi ning omavahelisi arutelusid. „Tundsin huvi, kas Eestimaal võiks olla rohkem Maarja Külaga sarnanevaid paiku, kus hakkavad turvaliselt elama erivajadustega lapsed, kui nad saavad täiskasvanuks. Tean, et mõnedki sellised paigad on loonud lapsevanemad, kel selline laps peres,“ lausus Ülle, kellel endalgi pere noorim laps erivajadustega.

Maaülikoolis toimunud kursustel õppis Ülle lilleseadet. Nii hakkas ta mitmesugusteks sündmusteks kimpe valmistama ja pakub praegugi seda teenust. „Paljud lilled ostan ise ja paljud neist on kasvanud ka mu avaras koduaias. Lemmiklilled sõltuvad suuresti aastaajast. Kevadel meeldivad kõige rohkem tulbid.“

Kaareperes on Ülle ka kohalikul kalmistul kalmistuvahiks. „Väikesele loodussõbralikule külakalmistule maetakse tänapäevalgi, kuigi harva. Kalmistu  ümbritseb ka Eesti Apostlik-Õigeusu Vaga Suzdali  Eufimi ja Vaga Egiptuse Maria kirikut. 1943–2003 töötas siin preestrina Ermil Allik, kes 1997. aastal pälvis Eesti Vabariigi presidendilt ka Valgetähe III klassi teenetemärgi ja 2003. aasta algul Püha Piiskop Platoni ordeni. Nüüd puhkab preester Allik samuti Kaarepere kalmistul.  Tema poeg Georg Allik, kes kuni pensionilejäämiseni töötas Tartu Ülikoolis inglise keele õpetajana, on kirikus köstriks-salmilugejaks. Ermil Alliku poeg Paul Allik oli maalikunstnik ja laulja ning tütar Tiina on Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku koorijuht.

Ülle räägib, et Keskerakonda kutsus teda üks selle eestvedajaid Jõgevamaal – Vello Lukk. Lasteaia „Karikakar“ peres on teisigi keskerakondlasi. „Räägime sageli poliitikast. Praegu on üsna keeruline aeg. Tahaks juba kiiremini teada, millised erakonnad Riigikogus koalitsiooni moodustavad,“ märkis Ülle, kes kuulus Riigikogu valimiste ajal Kaareperes valimiskomisjoni. Tema meelest oli üllatav, et väga paljud tulid siiski valima põhiseadusekohasel valimispäeval – 3. märtsil.

Varem asus Kaarepere Palamuse vallas, pärast haldusreformi kuulutakse Jõgeva valda. „Igapäevaelus väga muutusi ei märkagi. Kaarepere rahvamajas käib üsna vilgas kultuurielu ja tegutsevad mitmed ringid. Viisteist aastat juhendasin ka ise lilleseaderingi. Nüüd ei jätku selleks kahjuks aega. Meie küla tõmbenumbriks on aga discgolfi-rada, kuhu tullakse sportliku elamust saama nii lähemalt kui ka kaugemalt. Autosid on raja ääres alati palju,“ märgib Ülle.

Tulevikku silmas pidades arvab Ülle Valgemäe nii: „Eestimaa elu muutuks paremaks, kui pingutaksime rohkem ühe eesmärgi nimel.“

Jaan Lukas

1 Kommentaar
  1. Aivar 5 aastat ago
    Reply

    Tubli naine. Erilist hoolt vajavad erivajadustega noored Ratas, Simson, Martin helme, aga ärme unusta ka vanemaid debiilikuid- helir- Valdor ja muu mannsaft

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.