Poliithüsteeria loojaks on olnud ajakirjandus

Marika Tuus-Laul

Marika Tuus-Laul, Riigikogu  liige

Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) eetikanõunikul Tarmu Tammerkil on olnud tagumine aeg tuletada saatetegijatele meelde ERR-i „Hea Tava“ põhimõtteid ja ajakirjanduseetika reegleid selle kohta, et ajakirjanik peab olema oma töös erapooletu, sõltumatu ja tasakaalustatud ega tohi saadetes välja näidata oma isiklikke hoiakuid ja suhtumisi.

ERR pole neid reegleid igal juhul järginud. Uudistetoimetus ja „Esimene Stuudio“ on igati püüdnud takistada ja halvustada uue võimuliidu sünni läbirääkimisi. AK uudisteankru Priit Kuuse intervjuu peaminister Jüri Ratasega läinud nädalal on näide sellest, kuidas ei tohi intervjueerida. Klähviv, pealehüppav ja hüsteeriline väljendumine tegi olukorra lausa piinlikuks. Meenutan, et see pole Kuuse- esimene kord, kus ta peaministrit sel toonil intervjueerib.

Reporter Johannes Tralla intervjuu Tallinna linnavolikogu esimehe Mihhail Kõlvartiga oli ebasoliidses toonis. Kohati oli häbi vaadata, kuivõrd suure põlgusega ajakirjanik suhtus intervjueeritavasse. Olen nõus, et reporter peabki teravalt küsima, kuid n-ö peale hüpata, mitte lasta vastata, korduvalt vahele segada – sellised ebaprofessionaalsused ei sobi avalik-õiguslikku ERR-i.

„AK Nädala“ lugu noorte kirjadest peaministrile oli jällegi emotsioonide üleskütmiseks. Miks hakkas ERR ise poliitikat tegema ja rahva poolt takistama poliitiliste jõudude tegevust? Kuidas tohib ERR öelda, kellega on valitsust õige ja kellega vale moodustada?

Kui küsime, miks olukord Eestis on praegu hüsteeriline, siis tuleb järeldada, et põhiliselt ongi selle hüsteeria loojaks ja võimendajaks olnud ajakirjandus, ja sealhulgas suuresti ka ERR.

Aastaid oli ründeobjektiks Keskerakond. Teda võis tümitada vahendeid valimata. Nüüd on see asendunud EKRE-ga. Mäng käib küll EKRE vastu, kuid tegelik võitlus toimub ikka Reformierakonna eest ja poolt! EKRE on vaid vahend Reformierakonna toetamiseks. See hakkab silma.

Täiesti arusaamatud olid 15. märtsi „Aktuaalses kaameras“ nähtud verivärskelt, üleöö kokku klopsitud poliitkuuldemängu osatäitjate intervjuud. See oli otseselt ellu kutsutud selleks, et lõhestada uue valitsuse loomist. Kust leidis pingelise eelarvega ERR hetkega raha ja eetriaega selleks, et kuulajani kiirkorras tuua selline poliitiline kuuldemäng? Miks varjusid näitlejad „kodanike reaktsioonide“ taha, kui oli näha, et need seisukohad olid selgelt välja öeldud endise NO-teatri näitlejate poolt, keda varasemast tunneme poliitilise survegrupina, kui vaja vahetult enne valimisi rahvast mõjutada ja valijatele kätte näidata, keda tohib valida ja keda mitte ei tohi. „Antiikset“ tragöödiat „ Savisaar“ etendati ju omal ajal just mõni päev enne valimisi ja ka seekord korrati seda lavastust just päev enne valimisi. Eks ikka väga kindla eesmärgiga Keskerakonnale ära panna.

Kui erameedia teeb mis tahab, siis Eesti meedia lipulaeval, avalik-õiguslikul ringhäälingul, ei sobiks seda teha.

16 kommentaari
  1. Pean 5 aastat ago
    Reply

    selle kena tibi kirjutatuga nõustuma. Oleks isegi huvitav, palju meil oleks ajakirjanikke, kui lähtuda nende määramisel karmist alusest. Ning kas ajakirjanikul on õigust mingit uudist moonutada oma suva järgi, või oma peremehe käsu järgi.
    Ehk peaks tegelik uudis ja selle moonutamine eraldada? Et suurelt kõigepealt uudis kui tõsiasi ise ja siis väiksemas trükis eri märkusega JUTLUSTAJA OMALOOMING juba selle või teise moonutaja umbluu.

  2. Jane 5 aastat ago
    Reply

    Eesti peavoolumeedia valetab, vassib, tõeline Reformierakonna häälekandaja. Ega paljud inimesed kes peavoolumeedia ajalehti loevad ei teagi mis tegelikult toimub.Ajakirjanikele öeldakse ette millest nad peavad kirjutama ja keda laimama.Reformierakonna valduses on peavoolumeedia ja varem oli neil ka oma president härra Ilves. EKRE peab lõpetama vene rahvusest inimeste mõnitamise ja andeks paluma, samuti aafriklaste halvustamise, kuid reformierakondlastel on palju rohkem pahategusid hingel ja kui valida siis on EKRE parem kaaslane. Ekrelased pole keskerakondlasi laimanud ja neile valesüüdistusi otsinud.

    • Kõige 5 aastat ago

      lihtsam on tegelikkusest aru saada nii, et kõik kirjeldatud ja kirjutatu tuleb lugeda vastupidiselt. Kui Luiga Hans käsib oma sopaloopijatel kedagi seaks sõimata, siis tead kohe, et siga ta tegelikult pole. Ja kui õilistab kedagi taevani, siis tead, et kukub hüpates alla nagu hunnik sitta. meil on PÖÖRDVÕRDELINE ajakirjandus.
      Huvitav, et mitte kedagi tõestamatute kirjutiste eest kinni ei panda. Nagu vale oleks au sees.

  3. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Paistab et meil on kõik lubatud, moonutada fakte, laimata kirjutada tõestamata tegudest jne. Sedasi käitub peavoolumeedia. Reformierakondlased koos oma saatjaskonnaga võivad kõike teha ka kõige alatumaid tegusid ja õigusmõistmine ei sekku. Kui reformierakondlased hakkavad kellelegi valesüüdistusi esitama siis leitakse et inimene ongi süüdi.Tegelikult tuleks süüdlasi otsida Reformierakonna tagatoast aga sinna õigusmõistmine ega kapo oma nina ei topi. Kuidas võib küll vaadata pealt kuidas leitakse kunstlikult süüdistusi järjekorras paljudele keskerakondlastele kes on tegelikult tublid ja ausad lihtsalt et neid laimata inimeste silmis ja ajakirjandus aitab kaasa.

  4. Nii on 5 aastat ago
    Reply

    Alatud võtted tulevad reformierakondlaste poolt kui kedagi tahetakse poliitikast kõrvaldada.heakskiidu osaliseks saab selline tegevus peavoolumeedia ajakirjanike poolt.Keskerakondlased pole kunagi laskunud laimajate tasemele. Tagakiusamine, hirmutamine, alandamine ja solvamine ei kuulu sõnavabaduse alla. Need pole demokraatia ilmingud. Kahju, et reformierakondlased ei tea, et kui ära hoida kõik see mis on suunatud inimese vastu ja rakendada tõelise demokraatia võimalusi rahva heaolu parandamiseks poleks Eesti olnud heade näitajate poolest üks viimastest ja halbade poolest esimeste seas.

  5. huvitav 5 aastat ago
    Reply

    mida sellest kõigest arvab sots ja ajakirjanduse ema Marju Lauristin? Võib-olla olen maha maganud ja ta on juba oma tauniva sõnavõtuga esinenud, aga temalt tahaks eelkõige arvamust kuulda. Mis siis, et sotsid on praegu opositsiooni kukkumas ja et ajakirjandus praegu just kahte opositsiooniparteid ka soosib, ei tohiks ju Lauristinile ometi märkamata jääda see mis toimub. Mis siis valesti läks ajakirjanike õpetamisega, et noored inimesed tegelevad päevast päeva ühiskonda lõhestavate ja alandavate pealkirjade välja mõtlemisega? Pilt on ikka väga kole ja häiriv küll, ei taha enam midagi lahti tehagi, et mitte jälle ennast solvatuna tunda. Kahjuks ajakirjanikud ei saa aru, et kui solvatakse ja mõnitatakse mõnda poliitikut, siis tahestahtmata tehakse seda ka tema valijatega.

    • Marju 5 aastat ago

      on juba ammu löödud kaart. Viimastel aastatel on ta avalikult esinenud eestluse vaenlasena ja ka Brüsselis Eestile palju kahju teinud. Ärge tehke sellest poliitlaibast väljagi. Las kaob ekraanilt nagu täpp nõukogude telekas.

  6. Maali Maalt 5 aastat ago
    Reply

    Oravad lubasid midagi korraldada, et see koalitsioon ei saaks võimule. Kas tehakse 2003 a. toimunud provokatsiooni sarnaselt, kui linnapea asetäitja Panovi käed pandi raudu ja Rüütel oli sunnitud valitsemise andma Reformierakonnale. Panovi aga lõpuks mõisteti õigeks ja kõik see oli ainult provokatsioon. Ei tea, mis nad seekord välja mõtlevad.

    • Simson ja Delilah 5 aastat ago

      Kuidas kommenteerida Kadrikese kena teepeokest reformivõimuahnuriga?Kas Kadril oli see pisikene suaree kooskõlastatud Jüri ja teiste koalitsiooni pürgijatega?Ehk on teil, keskid, veel meeles, kuidas Kadri oma papaga lõid voodis elu eest võitlevale Savisaarele noa selga ja kõrvaldasid ta KE juhi kohalt?Kuidas te sellist lobeda seelikuga daamet usaldate?

    • Eks 5 aastat ago

      Katake kerjanud omale kena ministrikohta uues võltsvalitsuses, sest praegune läheb nagunii lõhki, sest Jurka sõidab rulliga üle Mardi ja Heliri nõudmistest, ise midagi vastu andmata. Nii et Katake vaatas tulevikku, millisel kohal saaks ta ka edaspidi rahvast petta.

  7. vana 5 aastat ago
    Reply

    Poliithüsteeria loojaks olevat kõigepealt “perekond” oma piiramatu rahaliste võimalustega koos kiibitsejatega ja siis ruuporiks ajakirjandus.
    Eesmärk on koalitsioon purustada ja jälle järjekordselt panna rahavõim meie üle võimutsema ja meie arvelt ilusalt ja rikkalt elada.
    On ju ilus ja püha eesmärk!

  8. ISSANDA NUHTLUS 5 aastat ago
    Reply

    MIS KAEBATE – SEE JU MIL VANA TAVA JUBA NÕUKAAAST HUKKAMÕSTETULE PEALE HAUKUDA.
    ON JÄTKUNUD SIIANI, KÜLL VAESEMATE VÕI VÕIMUTA = SELJATAGUSETA NIMESTE KALLAL /VÕSA VILLU SAATED, MIS VÄGAGI POPULAARSED OLID/ V*I SIIS ETTE HUKKA MÕSTETUD_SILDISTATUD KUI EKSTREEMSETE VAADTEGA= VAADETEGA, MIS VÕIMURITELE JA RIKKURITELE EBAMUGAVAD, JA KES SUGUGI ARENEDA EGA END MUUTA EI TAHA.NÄIT.LOOMAKAITSJATE ja LOOMAÕIGUSLASTE VASTU.ISEGI KAPO VÕTTIS VAEVAKS NEID “OHTLIKEKS” PIDADA, VEEL /_( a TAGASI ! TULE TAEVAS APPI! HIINA KOPUTAB UKSELE, ON IGAL POOL EUROOPAS OMA MAFFIAGA SEES JA RAHADEGA, KEEDAVAD SEAL ELUSAID KASSE-KOERI…
    KAS SELLES OHTU EI NÄE… AINT VENES. PEAKS JUMALAT TÄNAMA, ET MEIE JA HIINA VAHEL VENEMAA SEISAB…
    KES NEED 7 KESKIT OLID, KES OLID VASTU KARUSNAHAFARMIDE KEELUSTAMISELE, MINA MÄLETAN KÜLL TEID JA HELME MARTIN OLI KA: NII LÄKSKI LÄBI LUBA EDASISEKS LOOMAPIINAMISEKS.
    SEE JUMALA KARISTUS VEEL VÄGA VÄIKE KUI NÜÜD MÕNI AJAKIRJANIK MUUDEL PÕHJUSTEL TE PEALE KLÄHVIB. SELLEGA OLETE KAOTANUD TOHUTU HULGA HARITUD, IGAL POOL MAAILMAS HAKKAMA SAAVAID, ARENENUD MÕTTEVIISIGA NOORI! KES VÕIMU IHALDAB, PEAB ARENENUD MEELT JA POSITIIVSET EESKUJU NÄITAMA, MITTE TAGURLIKKUST, RELIKTI – OMA SABAJUPPI .

  9. järg 5 aastat ago
    Reply

    OLEN SAMUTI HAKANUD EKRE JA KESKIDE POOLE VAATAMA SEST KUHUGI VAADATA JU POLE – KAHJUKS ,KUIGI PALJUS NAD ON TAGURLIKE VAADETEGA, NIIPALJU KUI NAD PENSIONÄRIDE ELU PARANDADA LUBAVAD. AGA SENI KÜLL AINULT LUBAVAD PIKKADE TÄHTAEGADEGA, KUI TEISTEL JUBA AMMU HING KINNI. VÕI ÄRA SURNUD SELLEST SUUREST OOTAMISEST. ENNAST ELIIDIKS NIMETAJATEL MUIDUGI AEGA KÜLL JA PRISKE NINAESINE.
    AGA SELLIST HINDA KUI LOODUS JA HOOLIVUS LOOMADE VASTU MA KÜLL POLE NÕUS MAKSMA.
    Mitte et reformarid paremad oleksid, lihtsalt ilusaid mullikesi ajaksid rohkem.
    EI MAKSA JUBA ETTE VÄGA HIINAMEELSEKS MUUTUDA, KÜLL TEID MUUDETAKSE NIIGI. TOOGE NÜÜD VÄLJA EUROOPALIKUD VÄÄRTUSED, KUI NEID TEIL ON, EGAS TE KOLLASE RASSI HULKA KUULU .

  10. Maali Maalt 5 aastat ago
    Reply

    Vaatasin eile Esimest stuudiot A.Kuusega, kus ta intervjueeris Mart Helmet. See oli nii jube kuulata, kuidas Kuusk rääkis, nagu koeraga. Õnneks Helme säilitas lõpuni välja oma rahu ja rahulikult vastas ning selgitas oma seisukohti. Mis reporterid ja kommentaatorid seal ERR-s on? Tundub, et nad pole haridust üldse saanud.

    • Mart 5 aastat ago

      oleks kohe pidanud alustama küsimusega: ega sa vahele sekkuda mõtle ja mulle ka vastamiseks sõna annad? Ning: lepime kokku, et sina esitad küsimuse ja mina vastan, ning kumbki vahele ei sega. Kui sina segad, siis tunnistad kohe üles, kes on sult sellise segamise tellinud ja kelle raha eest?

  11. MO 5 aastat ago
    Reply

    Keskerakond valetas valijatele! Me ei hääletanud naistevihkajatest natside poolt.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.