Peavoolumeedia imeline muutumine

Priit Pullerits kukkus Tartu Rattarallil. Pildil lavastus. Foto KRISTJAN TEEDEMA/SCANPIX

„Postimees“ kajastas Priit Pulleritsu artiklis üsna mahlakalt: „Kui ühel pool lauda istub agressiivse arsenaliga, ülekuulajaks kehastunud ajakirjanik, antud juhul pealtnäha viks ja viisakas Johannes Tralla, ning teisel pool ülekuulatav, kes hoolimata sellest, et tal püütakse järjekindlalt sõrmi sahtli vahele lüüa, jääb kannatlikuks ja väärikaks, on loogiline, et iga veidigi südamega vaataja poolehoid kaldus nädalataguses „Esimeses stuudios“ rünnatava poole.

Küll tahaks teada, kust on osasse intervjueerijatesse siginenud ennenägematult hagijalik agressiivsus, isegi kurjus. Asi on ennekõike selles, et osa uudisteajakirjanikke – kelle hulka kuulub ka suurem jagu intervjueerijaid – on hüljanud oma töös igipõlise vundamendi – objektiivsuse, ning hakanud ideoloogilisteks sõdalasteks.”

Teatavasti korraldas ERR-i ajakirjandusnõunik Tarmu Tammerk oma maja ajakirjanikele koolituse, kuidas koalitsioonikõnelusi kajastada. Tammerk olevat väidetavalt noominud ERR-i ajakirjanikke, kes liiga agressiivselt väljendavad, et nad on Isamaa, Keskerakonna ja EKRE loodava koalitsiooni vastu.

Siiamaani pole kahjuks saanud hinnangut Vikerraadios kiiruga salvestatud tööta jäänud NO99 näitlejate poolne halvustav kuuldemäng meie peaministri ja valitsuskoalitsiooni moodustamise teemadel. Otsestest isikute solvangutest rääkimata. Huvitav, kas ka sellele pöörab ERR-i juhtkond tähelepanu?

Kogu hüsteeria on tingitud EKRE kaasamisest valitsuse moodustamise kõnelustesse. Aga ometi põhjustas selle just Kaja Kallas, kes, end õhku täis tõmbununa, asus koheselt oma punaseid jämejooni seadma juba esimestes kõnelustes teiste erakondadega. Tema pakkumine seepärast ka nurjus.

Nähes ette kriitilist olukorda, võttis Jüri Ratas vastu otsuse läbi rääkida Isamaa ja EKRE esindusega. Me võime pahandada EKRE paljude n-ö reljeefsete väljenduste üle, kuid ei saa kõrvale jätta selle erakonna suurt valijaskonda. EKRE valimiseelse retoorika tasandumist võivad tähelepanelikud lugejad-kuulajad täheldada juba nüüd. Samuti on märgata esimesi paindlikkuse märke, sest nii mõnestki oma valimisprogrammi suurvaalast on nad loobunud.
Nüüd jääb veel loota, et ka mitmed teravad ütlused leiavad viisaka vabandamise, sest juhul, kui teravütlejad valitsusse pääsevad, peavad nad jätkama palju soliidsemalt ja  korrektsemalt.

Tegelikult on koalitsioonikõnelused alles algfaasis ja palju on veel selgeks rääkida. Need ja ka eelmised valimised võitis Reformierakond suuremalt jaolt e-häälte toel. Samas juhtus arusaamatuid katkestusi e-valimise tulemuste teatamisel ja kõik kordus ka seekord elektrooniliste hääletustulemuste avaldamisel.

Tekkis mitmeid kahtlusi ja üsna selgelt kirjutas kogu elektroonilise valimisprotsessi lahti Virkko Lepassalu ajalehes Pealinn. „Mitmete IT-spetside arvates poleks mingi raketiteadus e-valimisi läbipaistvamaks muuta, et sealtkaudu kriitikutelt argumente ära võtta. Samas väidavad e-valimiste vaatlejad, et seda ei taheta teha, sest praegune kontrollimatu e-valimiste süsteem teenib vigade, et mitte öelda e-manipulatsioonide varjamise huve. E-häälte kokkulugemisel vaatlejana osalenud Heldur-Valdek Seeder väidab, et e-hääletussüsteem on täiesti vaadeldamatu. “Hääle liikumise jälgitavuse asemel pakuti arvutiekraanile süsteemi poolt kuvatavaid teateid,” ütleb ta. “Enamasti ütlevad need, et kõik on õige ja et süsteem ise tõendab süsteemi töötulemuse õigsust.”

E-valimiste kriitikutega liitus tänavu ka tuntud arvamusavaldaja Ahto Lobjakas. Kaja Kallasest kujunes e-hääletusel konkurentsitult populaarseim 12 843 häälega kandidaat. Lobjakas nimetas nähtust “Reformierakonna anomaaliaks, mis kordub valimistelt valimistele”.

Seega on meie IT-tuntusega riigi esmane kohustus teha valimised järelkontrollitavaiks. Miks mitte avaldada kõigi valijate tulemid, et igaüks saaks oma hääle liikumist kontrollida? Niimoodi taastaksime täieliku usalduse selle valimisvormi suhtes. Samuti pole loogiline, et e-hääletuse aegu jätkub aktiivne valimiskampaania!

Heameel on tõdeda, et peavoolumeedias on hakanud siiski ilmuma positiivsemaid kirjutisi.

Mari Järvelaid, ERR.ee: „Praegu ja juba tükk aega manipuleerib meie põhiväärtuste ja uskumistega meedia, mis mängib meie aju nõrkadele kohtadele, kasutades ära primitiivset vastandamist “meie ja nemad”.

postimees.ee, 17. märts 2019: „Kui meenutada näiteks sotside üleskutset võitlusele (lehepealkirjades muutus see vihast tiines ühiskonnas kutseks barrikaadidele), tuleb paratamatult meelde Interrinne 30 aasta tagant.”

delfi.ee, 15. märts 2019: Euroopa Parlamendi liige Igor Gräzin ütles intervjuus Delfile, et Keskerakonna, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja Isamaa koalitsioonikõneluste nurjamine on Reformierakonda kuuluva Euroopa Komisjoni voliniku Andrus Ansipi isiklik huvi. Gräzini sõnul on EKRE normaalne erakond ja sugugi mitte fašistlik.

ohtuleht.ee, 17. märts 2019: „Tegelikult Keskerakond, nagu iga teinegi, ei esinda ühtegi homogeenset gruppi. Ta esindab nii venelaste kui ka eestlaste huve. Aga kuna venelastel on üks eestlastest erinev valuküsimus – vene hariduse ja kultuuri säilitamine Eestis, siis Keskerakond on ainuke partei, kes oma programmi kirjutas demokraatliku valiku võimaluse kooli valikul. Siiss võib ju öelda, et nad seisavad ka venelaste huvide eest.“

Lagle Parek, epl.delfi.ee: „Sõbrad, seda olukorda, kus kolme erakonna poolt ühisosa otsitakse, ei peaks nii tuliselt ja vihaselt vastu võtma ega inimesi barrikaadidele kutsuma. Need erakonnad said sadade tuhandete Eesti inimeste toetuse osaliseks, koalitsiooniläbirääkimised on loogiline tagajärg valimistele ja kolme erakonna läbirääkimistesse astumine kõige selle tulemus. Viimaste päevade arengud on olnud aga murettekitavad, sest ühe erakonna ja tema toetajate sobimatuks kuulutamisega tegeletakse juba talumatult palju. Kes iganes peaministrikandidaatidest oleks EKRE valitsusse kutsunud, on see minu hinnangul tark käik. Nendega arvestamine toob kaasa selle, et arvestame nende 100 000 inimesega, kes moodustavad ligi 20% Eesti valijatest. Sildistamise ja hukkamõistu asemel peaksime andma Isamaale, Keskerakonnale ja EKRE-le võimaluse ühisosa leidmiseks.”

Peavoolumeedia on muutumas. Tahaks loota, et objektiivsust jätkub veel kauemaks.

Lembe Hendla

 

27 kommentaari
  1. Max 5 aastat ago
    Reply

    Milline nutulaul nüüd lahti läinud.
    Ratas on kõige ehedam näide kuidas poliitik küsimusele “vastates” ajab ainult ümmargust õhku täis jama millel puudu igasugune sisu ja kui ajakirjanik siis üritab saada küsimusele ka sisulist vastust on ta ” agressiivne”.

  2. Pole parata 5 aastat ago
    Reply

    On käes aeg.
    Aeg hakata teravusi shlihvima!
    Nii ka ekre teeb ja läbi oma ajalehtede palub jumala keeli andeks.

    • terav üteldu läheb käiku 5 aastat ago

      Nad saavad asja juurde. Siis viivad ellu uuue elu porgrammi.

  3. ajalehed hääbuvad 5 aastat ago
    Reply

    Lehti loeb üha vähem inimesi. Loetakse läbi nuti.
    Nüüd ongi vaja sõimata tugevat ekret ja siis saab veel klikikesi.
    Telkus on ülbed ja näljased norlgid ametis.
    Kardavad Reformierakonna toiduahelast väljavoskamist!

    • tõde 5 aastat ago

      Miks Keskerakonna venelased EKRE vastu mässama ei hakanud
      Keskerakonna venelastel on kergem oma valijatele EKRE-t maha müüa kui erakonna juhtkonnale vastu hakata.

  4. lagle pareku tõde 5 aastat ago
    Reply

    Kui vana revolutsionäär ja vangis istunu saab sõna, ütleb ta alati riiklikult korrektse sõnumi laiadele sotsialistlikele massidele.
    Massid otsustavad kõik!
    Nii läks ta vangi, nii sai ministriks. Milles on Ekre viletsam?
    Nii siis kallid maakaasalised…

    • ilus eeskuju 5 aastat ago

      Kui vana revolutsionäär räägib, tõuse püsti Emamaa!

    • Laglel 5 aastat ago

      loputati laagris aju ära.

  5. Kas 5 aastat ago
    Reply

    mitte Lagle ise polnud see NUNN, kes hakkas äkki teiste mõjul teisitimõtlejate pihta nõukogulikku viha valama?

    • lagle pole vihane 5 aastat ago

      Lagle suhtub armastusega igasse eksijasse.

  6. kui juba lagle, siis 5 aastat ago
    Reply

    Lagle korrastass ridu nii enne kui pärast.
    Oli sagedane teadja ja avaldaja.
    Nõõd on asunud õigele teele ja kuulub ekre mõttevalda.
    Pole paha.

  7. ratast peab toetama! 5 aastat ago
    Reply

    Ratase koalitsioon on ainuõige!
    Toetagem seda.
    Kallas on lapsuke kalisevast lasteaiast.
    Tema tase on NUBLU oma.

  8. trallaon ülbe mats 5 aastat ago
    Reply

    See oli jube, kuda tralla tallas peaministrit.
    Ei austust, ei viisakust.
    Jõri jäi rahulikuks.

    • ka kõvart kannatas 5 aastat ago

      Kõlvart kannatas ka ja jäi üliviisakaks.
      Milleks selline ebaviisakus?
      Riigiteles!?!

  9. E -hääletus on võlts 5 aastat ago
    Reply

    Ke, EKRE, I koalitsioon on ainuõige. Reformierakonna ja reffe toetava peavoolumeedia agressiivsus on Reffide mainet paljude silmis veel allapoole viinud. Kindlasti ei soovi enamus Reffe valitsusse! Ja eks see e-hääletus olnud kah üks susser-vusser, teadagi kelle kasuks – teame seda ju küll.

  10. Johannes Tralla ERRist .minema ! 5 aastat ago
    Reply

    Tralla tuleks ERRist kiiresti minema kupatada. Mingu Reformierakonna lehe toimetajaks vms!

  11. Jah 5 aastat ago
    Reply

    See e-hääletus kummitab meid juba ammu.Miks siis seda ära ei kaotata või ei tehta läbipaistvaks.Pole ju võimalik et meil on nii palju selliseid inimesi kes hääletavad vihavaenu õhutamise, laimu ja vassimise järgi. Kas neid siis tõesti ei huvita töötulemused. No mis töötulemusi oli Reformierakonnal kuna vaesus aina kasvas. Keskerakonda valitakse tublide inimeste poolt kes tahavad et kõik eestimaalased elaksid inimväärselt. Väga sümpaatse mulje jätsid sotsid. Arvan, et ekrelaste halvad sõnad olid trikk hääli saada ja neil läks see läbi. Arvan et ka Kross sai hääli tänu e-valimistele. No kes teda valiks , samuti oma eksmeest laimanud labase käitumisega endine proua Savisaar. Ääretult labane inimene on Randpere. Neid on teisigi.

  12. Lõpplahendus on väga hea! 5 aastat ago
    Reply

    Eesti saab lõpuks endale konservatiivse näoga valitsuse. Eesti rahvas on ka valdavalt konservatiivne. Uus valitsus on rahvuslik, konservatiivne ja stabiilne. Mitte elust enesest ette tormav, vaid rahulik. EKRE ei too kaasa midagi hirmsat.
    Paljud probleemid Eesti ühiskonnas tulenevad sellest, et Eesti rahvale on püütud ennaktempos maha müüa kõikvõimalikke Euroopast tulevaid liberaalseid väärtusi. On püütud meie inimeste väärtusruumi jõuga nihutada, aga seda ei tohi teha. Ühiskond peab arenema rahulikult.

    • olen poolt 5 aastat ago

      Uus Jüri Ratase valitsus loob korra majja!
      Sotsid kaovad igavikuks oma Lenini rüppe.

    • Juba 5 aastat ago

      on EKRE taltsutatud. Ja Kõlvart sammub mööda veripunast vaipa linnapeaks. Taavi saadetakse mugavuskohale mäeotsa puhkama. Jaana saadetakse aupaukudega Brüsselisse. Eestlased saadetakse pagendusse kuhu iganes.

    • mmm 5 aastat ago

      Selle valitsusel pole konservatiivsusega midagi pistmist. Keski ja EKRE majanduspoliitika on ühine – riigieelarve võimalikult miinusesse lasta. tulemas on hüsteerikute, tühikargajate ja populistide valitsus.

  13. pulleritz on õppejõud 5 aastat ago
    Reply

    Erinesesti kommunist Lauristini tüdrest on Pulleritz arvestatav õppejõud ülikoolis.
    Tema näeb selgelt seda toiduahelat, millest nüüd rehwid ilma jäevad.
    Teda tuleb usaldada.
    Uus Koalitsioon saab olema teovõimekas.

  14. No on ikka totu küll 5 aastat ago
    Reply

    „Ma ei arva, et mu tolmuimeja peaks saama inimõigused,” andis digivolinik Andrus Ansip ajakirjanikele kommentaari endale iseloomulikult patroniseerival viisil.

  15. ongi paras aeg 5 aastat ago
    Reply

    Aeg õnnitleda Ekret, kes tõusis presidendi asetäitjaks!
    Nii on, et kui häält ei tee, kasu ei lõika!
    Edasine on juba täielik Reformi langus igaveseks ja Aamen.

    • Ei 5 aastat ago

      use me midagi.

  16. Nüüd usun Jüri võitu 5 aastat ago
    Reply

    Nüüd on asi teada.
    Jüri Ratas tegi targa otsuse ja lahend ongi käes.
    Pirtsakas Katja läks fraktsiooni ja sai aru, et ministrid on ikka mehed!
    Peaminister lisaks kõigele.
    Nüüd ootame vaid pisut veel ja hakkame klaase kokku lööma!
    Proosit!

  17. uskmatu toomas 5 aastat ago
    Reply

    Tähtis pole see kuidas Tralla käitus vaid see kes tegelikult juhib ERR`i kuna järjest on saadetes faktivigu,püütakse omapoolset arvamust peale suruda,saatejuhtidele sobimatute vastuste puhul viskavad neil närvid lihtsalt üle jne.
    Kelle asja ajavad J.Tralla,A.Kuusk,P.Kuusk jne.või hr.Saare öeldu “Lääne sõjalise aktsiooni käigus sai Kadaffi surma”.Ei saanud surma vaid mõrvati ja tagajärgi helbib nii lääs kui Liibüa elanikkond tänaseni !
    Oli meil suur sisevaenlane keskerakond koos oma juhiga,nüüd leidsime uue EKRE näol.Kogu aeg on paisutatud sõjahüsteeriat.Alles see oli kui kindral Laaneots väitis isegi teadvat venemaa rünnaku kuupäeva,kaitseuuringute instituut valab samuti õli tulle rääkimata meie igasugustest ekspertidest.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.