Volikogu toetas üksmeelselt koalitsioonilepet

Laupäeval Tallinnas Salme kultuurikeskuses koos olnud Keskerakonna volikogu toetas üksmeelselt väljapakutud koalitsioonilepingut EKRE ja Isamaaga. Volikogu soovis edu ka erakonna ministrikandidaatidele Jüri Ratasele (peaminister), Jaak Aabile, Taavi Aasale, Tanel Kiigele ja Mailis Repsile.

Volikogu ees peetud kõnes peatus Keskerakonna esimees Jüri Ratas nii  koalitsioonikõnelustel ja sõlmitaval koalitsioonilepingul kui ka tulevase valitsuse kokkupanekul. Ratas ütles, et koalitsioonile on antud hävitavaid hinnanguid juba enne koalitsioonileppe valmimist, kuid loodav liit seisab kõigi Eesti inimeste heaolu eest, sealhulgas ka nende jaoks, kes tulevast valitsust veel ei toeta.

Ratas märkis, et kolme erakonna roll ja kohustus on inimeste kartusi maandada ning ühiskonda rahustada. „Tõestame oma tegevusega, et Keskerakonna, EKRE ja Isamaa valitsus seisab Eesti tervikliku arengu, iga inimese heaolu ning Keskerakonnale oluliste väärtuste ja põhimõtete eest,“ sõnas Ratas.

Erakonna esimees tutvustas ka olulisemaid punkte loodava valitsusliidu 15 peatükist koosnevast ning ligi 40-leheküljelisest dokumendist. Valitsusliit pole kokku leppinud ühtegi maksutõusu, vaid otsitakse võimalusi aktsiiside langetamiseks, oluliseks eesmärgiks seadis kolmikliit Ratase sõnul pensionitõusu.

Samuti jätkub tasuta ühistranspordi võimaldamine, kaasatakse senisest enam Eesti inimesi otsustusprotsessidesse, vähendatakse bürokraatiat, tugevdatakse solidaarset tervishoidu ning panustatakse senisest enam eesti keele õppesse, luues sealjuures Riigikogu juurde eesti keele õppe probleemkomisjoni. Ratase sõnul saavutati ka mitu olulist kokkulepet, mis muudavad Eesti elanikele kodakondsuse saamise lihtsamaks. Koalitsioonileppes on rõhutatud ka eraldi, et edendada tuleb sidusat, sallivat ja turvalist ühiskonda, kus rahvustevahelise vaenu ilmingutel, antisemitismil ning ühiskonda lõhestaval retoorikal pole kohta.

Ratas ütles, et ühiselt tuleb tasandada kahetsusväärselt suureks paisunud lõhesid siinsete kogukondade vahel – jõukamate ja vaesemate vahel, maapiirkondade ja linnade vahel, liberaalse ja konservatiivse maailmavaatega inimeste vahel. „Meil on ainult üks Eesti, ja see on loomulikult meie kõigi Eesti. Ma ei kujuta ette, et see saaks olla kuidagi teisiti,“ sõnas ta.

Enne lepingu heakskiitmist arutas volikogu ka selle sisupunktide üle. Räägiti haridusest, välistööjõust, kodakondsusest, rahvastiku kasvust ning tasuta ühistranspordist. Läbirääkimiste järel hääletas volikogu üksmeelselt koalitsioonilepingu poolt.

Ratas kinnitas kõigile kriitikutele, et Keskerakond ei lõhene ega murene, vaid läheb edasi veel tugevamana. „Lõplikke otsuseid ei ole kunagi mõistlik teha esmaste emotsioonide ja hirmude pinnalt. Lähtuda tasub siiski reaalsetest faktidest,“ sõnas ta ja avaldas kahetsust, et Riigikogu Keskerakonna fraktsioonist lahkus erakonna toel parlamenti valitud Raimond Kaljulaid. Ta lisas, et erakond taotleb eelolevatel Euroopa Parlamendi valimistel tugevat tulemust ning peab realistlikuks kuni kahte kohta Europarlamendis. Esikolmikus kandideerivad Yana Toom, Enn Eesmaa ja Aadu Must.

Tänud ka partneritele

Keskerakonna esimees tänas ka koalitsioonipartnerite volikogusid koalitsioonileppe heakskiitmise eest ning avaldas tunnustust delegatsioonidele, kes nelja nädala jooksul aktiivselt otsisid ühisosa ning võimalusi, kuidas Eesti elu järgmisel neljal aastal edasi viia.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimehe Mart Helme sõnul on sündiv kolmikliit kõige laiapõhjalisem koalitsioon, mida pärast Riigikogu valimisi oli võimalik moodustada. “Asume ehitama jõukamat, turvalisemat, demokraatlikumat ja õiglasemat Eestit,” ütles Helme.

Isamaa erakonna esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul austab tulevane valitsus inimeste vabadust ja õigust oma elu üle ise otsustada ning seisab meie ühiskonna alustala – perekonna eest. Ta lisas, et heakskiidetud koalitsioonilepe lähtub samadest väärtustest ja põhimõtetest, mis on kujundanud Eesti senise välis- ja julgeolekupoliitika.

Kõigi koalitsioonipartnerite parlamendiliikmete allkirjad sai lepe esmaspäeval Riigikogus.

Aivar Jarne

 

 

 

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.