Swedbank on liiga suur uurimiseks

Danske Banki Eesti filiaalist alanud rahapesukahtlusega klientide tehingute uurimine on jõudnud Baltikumis Swedbanki uurimiseni. Toimuvad läbiotsimised Stockholmis ja Tallinnas, ametist lahkusid tegevjuht Bonnesen ja nõukogu esimees Idermark.

Infot kuritegudest ja sellega saadud rahade liikumisest pankadesse ei ole avalikustatud, aga rahapesukahtlusega mitteresidentide ülekanded Eesti pankades lähevad järjest riskantsemaks.

Viimased kaks nädalat on toonud palju halbu uudiseid Swedbankile, mis on Eestis turuliider. Eelmise aasta juuni lõpu seisuga oli neil hoiustest 47% ja pensionifondidest 42%. See pank on liiga suur, et tehingute uurimise järel tegevusluba kaotada.

27. märtsil lekkis Swedbanki siseraport, mille kohaselt aastatel 2008–2018 oli olulisi puudusi kõrge riskiga mitteresidentidele rahapesuvastaste kohustuste rakendamisega Eestis. Peamiselt Venemaa taustaga kliendid liigutasid läbi panga 135 miljardit eurot.

Samal päeval toimus läbiotsimine panga Stockholmi peakontoris, sest uuritakse 15 suurimale aktsionärile antud eelinformatsiooni, mis puudutas rahapesukahtlusega tehinguid. Lisaks sai avalikuks USA finantsjärelevalve 20. veebruari kiri Swedbankile seoses panga seotusega mitme võimaliku rahapesujuhtumiga ja „Panama paberitest“ tuntud advokaadibürooga Mossack Fonseca.

28. märtsil toimus aktsionäride üldkoosolek, kus ametist vabastati tegevjuht Birgitte Bonnesen. Hääletusega jäeti ta vastutusest vabastamata, mis tähendab võimalust kahjutasu nõudmiseks. Panga aktsia on alates rahapesukahtluste tekkimisest kaotanud üle veerandi ehk kokku 6 miljardit eurot.

1. aprillil tuli Rootsi majanduskuritegude talituselt teade, et nad ei alusta kriminaalmenetlust investor Bill Browderi esitatud avalduse peale, sest ülekandeid tehti aastatel 2006–2012 ja suur osa 176 miljonist dollarist ei puuduta Rootsis asuvaid kontosid. Samal päeval teatas sealne finantsjärelevalve, et jälgib hoolega Swedbanki arenguid.

2. aprillil toimus Swedbanki Eesti peakontoris läbiotsimine, mille fookuse olid Rootsi, Läti, Eesti ja Leedu järelevalve leppinud kokku 21. veebruaril algatatud ühisuurimisega. Rootsi järelevalve pressiteate kohaselt uuritakse pangas riskijuhtimise nõuete täitmist.

Samal päeval esitas Hermitage Capital Management’i juht Bill Browder Eesti prokuratuurile ja rahapesu andmebüroole kuriteoteate Swedbank Eesti kohta. Selles ta palus uurida pangakontosid, kuhu tuli ülekandeid Danske filiaalist (14,2 miljonit dollarit) ja Leedu Ukio pangast (102,7 miljonit dollarit). Swedbanki klientideks olid välismaal madala maksumääraga piirkonnas registreeritud firmad: Briti Neitsisaartel, Lääne-Indias Nevise saarel, Küprosel.

5. aprillil teatas Rootsi Swedbanki nõukogu esimees Lars Idermark oma otsusest ametist lahkuda ja põhjendas seda viimasel ajal meedias avaldatud rahapesukahtlustega.

Muutusi toimus ka Eesti panganduses. 3. aprillil andis Finantsinspektsioon panga ehk krediidiasutuse tegevusloa AS Koduliisingule (uue nimega Holm Bank AS) ja tühistas OÜ Izi Credit krediidiandja tegevusloa.

Danske Eesti filiaal ja Swedbank ei jää viimasteks rahapesu uurimise juhtumiteks, sest mitteresidentidest kliente oli Nordea (Luminor) ja SEB pangal, kuid nende tehingud ei ole veel lekkinud.

Virgo Kruve

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.