Ratas: Eesti ja Hiina majanduskoostöös on palju kasutamata potentsiaali

Foto: Riigikantselei

Dubrovnik, Horvaatia, 12. aprill 2019 – Peaminister Jüri Ratas rõhutas tänasel kohtumisel Hiina peaministri Li Keqiangiga, et mõlema riigi majandussuhetes on palju kasutamata võimalusi. „Meie kohtumise üks olulisemaid teemasid oli kahe riigi koostöövõimalused e-kaubanduse alal ning Hiinast tulevate kaupade Euroopasse vahendamisel. Samuti on Eesti väga huvitatud, et meie ettevõtetele avaneksid uued turud ning ka Hiina soovib kvaliteetseid Euroopa Liidu tooteid ja teenuseid,“ lausus Ratas.

„Hiina on Eesti suurim kaubanduspartner Aasias ning meie kasvavatele ettevõtetele väga oluline sihtturg. Meie toiduainetööstusele on uksed Hiina turul juba mitmes sektoris lahti, sealhulgas näiteks piimatoodetele, kanalihale, kilule, räimele ja täna allkirjastatud kokkuleppega ka lõhelistele. Hiina on huvitatud kvaliteetsete toiduainete hankimisest Euroopa Liidust,“ ütles peaminister Ratas.

“Tihenevaid suhteid aitaksid hoogustada paremad lennu– ja raudteeühendused Hiinaga, millel oleks soodne mõju nii Eesti ja Hiina vahelisele kaubavahetusele, kultuuri- ning hariduskoostööle kui ka turismile,“ sõnas peaminister.

„Veerand Eestit külastavatest Aasia turistidest on pärit just Hiinast ning nende arv on viimase viie aasta jooksul kasvanud kolm korda. Samas on ka selles vallas selgelt arenguruumi nii neile pakutavate teenuste kui ka sealsete külastajate Eestis viibimise kestvuse osas. Usun, et senine positiivne areng lähiaastatel jätkub,“ rääkis Ratas.

Ratas esitas Hiina peaministrile küllakutse Tallinnasse.

Ratas ja Li kohtusid pärast Hiina ning 16 Kesk- ja Ida-Euroopa riigi tippkohtumist Dubrovnikus. Kohtumise raames toimub ka ärifoorum, kus on esindatud Eesti ettevõtetest PRFoods, Sillamäe Sadam ja Eesti Energia.

Eesti ja Hiina peaminister kõnelesid veel mõlema riigi kandidatuuridest rahvusvahelistes organisatsioonides. Ratas tutvustas peaminister Lile Eesti kandidatuuri ÜRO Julgeolekunõukogusse aastateks 2020-2021.

Hiina eksport Eestisse oli möödunud aastal 185 miljonit eurot ehk 1,3 protsenti kogu Eesti ekspordist. Eesti impordib aastas Hiinast kaupu ja teenuseid umbes 600 miljoni euro eest.

2 kommentaari
 1. ! 2 aastat ago
  Reply

  Oh Yessss! Eelkõige TRIAADIDELE . Kui USA võib endale, kas ka tegelt tahab, lubada koostöömänge , tänu oma tugevale luurele, aga ka seal on triaadid end tugevalt sisse seadnud ,pealegi nad töötavad ka oma valitsusele.ja peavad käpa all kogu hiinlaste kogukonda mistahes maal. Vene maffia on poisike triaadidega võrreldes. Nad tulevad siis kui tekib hiina kogukond kuid imbuvad ka kaubanduse ja tööstuse kaudu .Vaat selliste suhetega ja potentsiaaliga oleksin äärmiselt ettevaatlik.
  Maffia siin, maffia seal, mis siis ikka – tänapäevane tava. Aga vaat ida pragmatismiga ei ole miski võrreldav ja see hirmutab maffiast rohkem. On maffiagi rahvusliku pragmatismi kontsentraat ja tulem.. Pragmatism on see, mis Euroopa sisemiselt lagunema, eetika seiskum pannud, rikut juba isegi, kui seda suunda veel ida rikkuma tuleb, siis on lõpp nn.valgete eetikaraasudel täiesti. Piibel ütleb -kollane rass võidab- no töötage siis selle heaks jah ja sõimake Venemaad, ainsat puhverala meie ja Hiina vahel. Aga seda pole vajagi enam, nüüd saab ju lennukiga ka tulla.

 2. ? 2 aastat ago
  Reply

  Mdas eestlased sööma hakkavad ?

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.