Jüri Ratase uus valitsus astus ametisse

Peaminister Jüri Ratase valitsus astus esmaspäeval ametisse Riigikogu ees ametivannet andes. Keskerakonna juhitaval valitsusel on viis prioriteeti: peresõbralik Eesti, sidus ühiskond, teadmistepõhine majandus, tõhus valitsemine, vaba ja kaitstud riik.

Ratase sõnul soovib valitsus seista sidusa ja kõiki inimesi väärtustava riigi eest. „Eesti tuleviku vundament on ühtehoidev ja tark ühiskond, kus iga inimene on hinnatud. Samuti peab riik tervikuna tagama oma teenuste ja tegevuse peresõbralikkuse ning pöörama rohkem tähelepanu neile, kes enim abi vajavad. Neis põhimõtetes – et me toetume sellele, mis Eestimaa inimesi ühendab – leppisid koalitsioonipartnerid ka selgelt kokku,“ ütles Ratas. Tema sõnul on meie julgeoleku ja edukuse aluseks ka kuulumine Euroopa Liitu ning NATO-sse. „Väikeriigina on meile väga oluline tihe ja rahvusvahelisi reegleid austav koostöö rahvusvahelistes organisatsioonides ning teiste riikidega,“ lausus Ratas.

Lisaks Keskerakonna esimehest peaministrile kuuluvad uue valitsuse koosseisu haridus- ja teadusminister Mailis Reps (Keskerakond), justiitsminister Raivo Aeg, kaitseminister Jüri Luik, keskkonnaminister Rene Kokk, kultuuriminister Tõnis Lukas, maaeluminister Mart Järvik, majandus- ja taristuminister Taavi Aas (Keskerakond), rahandusminister Martin Helme, rahvastikuminister Riina Solman, riigihalduse minister Jaak Aab (Keskerakond), siseminister Mart Helme, sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond), väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Marti Kuusik ning välisminister Urmas Reinsalu.

Võrreldes eelmise valitsusega kaotati tervise- ja tööministri ning sotsiaalkaitseministri ametikoht, mille asemele loodi taas sotsiaalministri positsioon. Juurde loodi rahvastikuministri koht. Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri asemel on uues valitsuses väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister.

Vandeandmine Riigikogus

Esmaspäevasel Riigikogu istungil luges uue valitsuse peaminister Jüri Ratas kõigepealt ette ametivande ja kirjutas esimesena alla vandetekstile. Seejärel kutsus ta ametinimetuste järgi kõik ministrid ametivannet allkirjastama. Pärast ministrite ametivande andmist kirjutas kohalviibinud president Kersti Kaljulaid lahkuva valitsuse ametist vabastamise otsusele alla.

Meedia suurt tähelepanu pälvis president aga sellega, et oli uue valitsuse ametisse astumise puhul saabunud parlamenti valges dressipluusis, mille rinnal kiri „Sõna on vaba“. Eelmisel nädalal põhjustas Eesti avalikkuses rohkelt arutelusid sõnavabaduse üle ajakirjanike Vilja Kiisleri ja Ahto Lobjaka lahkumine oma seniselt töökohalt.

Samas astus president uute ministrite ametivande andmise ajal veel ühe tavatu sammu. Kui järg oli jõudnud väliskaubandus- ja IT-ministri Marti Kuusiku vandeandmiseni, lahkus Kaljulaid kiiresti presidendiloožist, ning Kuusikul tuli vandeandmisel teha kummardus tühjale kohale. Järgmise ministri vandeandmise ajaks naases president oma kohale. Presidendi niisugune samm on seostatav sellega, et Kuusik sattus just samal päeval meedia süüdistuste alla perevägivallaga seoses.

Jüri Ratase järjekorras teine valitsus on Eesti taasiseseisvusaja 16. valitsus. Oma esimesele istungile koguneb valitsus sel neljapäeval.

Aivar Jarne

10 kommentaari
  1. Ka 5 aastat ago
    Reply

    Marti on üheks pildistamiseks pildile jäänud.
    Kuid seda sopapildumist jälgides on jäänud mulje, et salateidpidi on Kerstile teatatud rohkemat kui avalikkusele. Muidu ta poleks käinud välja vekslit, et ta on kohe valmis vabandama, kui Marti osutub puhtaks poisiks. Just salateabe tõttu võis Kersti nii laiutada ja laiata. Süvariik toimib.
    Teisest küljest aga tundub küll nii, et peretuttavad teavad asja lähemalt ning naisepeks ikkagi on aset leidnud. Kus, millal ja mitu korda, polegi oluline. Vabalt saab aga seda krimimenetluse käigus nullida, sest kui naine ikka tunnistab, et midagi pole olnud või mees tõstis jalga ja tema lõi käega vastu seda ja luu läks porõksti katski, siis on JOKK.
    Kolmandast küljest näib, et EKRE pole õppinud varasematest valedest, kuigi neid on ministritel olnud kuhjaga. Mart jauras oma, et seadusi võibki rikkuda ning see ei saa segavaks ministriametis. Ometi oleks ta pidanud teadma nagu Edgargi, et iga ta sammu jälgitakse ja viga ära kasutatakse. Sellise vastupõtkimisega tõmbas just Mart omale sopa kaela. Imelik on ka see, et Mart ei viitsinud varem oma ministrikandidaatide elulugu ja kuritegusid uurida, kas see ikka on puhas poiss? Kui oli teada kiiruseületamisest ja purjuspäi autojuhtimisest, siis sellest oleks pidanud piisama. Aga ei, jotad ja ohutekitajad kõlbavad küll.
    Kas aga Mart ja Jurka juhtunust ka õppust võtavad, pole sugugi kindel. Võimujanu ja rahaahnus on sedavõrd pimestavad, et aju ei tööta.

  2. maali maalt 5 aastat ago
    Reply

    M.Kuusikule sai saatuslikuks väljaöeldud lause, et ta IT ministrina hakkab testima e-valimisi. Sellest lausest piisas, et oravatel läks kõht lahti. Alates 2005a. on meil olnud valitsuses mittelegitiimne valitsus tänu e-valimiste suurpettusele. Reformierakond on ju samuti moodustatud S.Kallase suurvarguste rahadega. Terve oma eksistentsi aja jooksul on seda maffia ühendust toetanud president Meri, Ilves ja nüüd ka mittelegitiimne president Kaljulaid. Rüütel eemaldati oravate poolt samuti nn. Kadriorgia provokatsiooni abil. Ei maksa naiivne olla ja mõelda, et nüüd on rahu majas. Küll see maffia punt koos Presidendi ja Prokuratuuriga leiab, kuidas valitsusest lahti saada, jälgides igat nende sammu. President oma avaldusega rikkus räigelt Põhiseaduse 22-st paragrahvi. Viimastel valimistel oli e-valimiste võltsimine eriti räige . Inimesed, kes neid logifaile jälgisid, kuidas anti hääli oravate poolt, olid lausa sõnatud sellest suurpettusest. Näide:E-valimiste viimasel ööl ühe tunni jooksul kella 3-4 anti korraga U.Paetile 4000 häält, igaüks kulutas umbes 50 sek. hääletamisele. Imede ime! Kella 3 ja 4 vahel tõusid kõik 4000 valijat üles ja kõik andsid hääled U.Paetile. Muide, see mäng kestis kõik e- valimiste ööd. Ühel öösel olid kõik vanurid andnud oravatele 9000, teisel ööl jälle 13000 häält. Üks 104 aastane olevat hääletanud oravate poolt 35 sekundit. See näitas, et elavate ja surnud nimed olid kõik pulga peale salvestatud ja öösel patsiga poiss pani miljoni eest nad serverisse, kuna päeval hääletasid ausad kodanikud ja nii suur hulk võis serveri ära ummistada. Maffia suurpettus kestab siiani. Aga ükskord me võidame selle maffia!

    • Maffiat 5 aastat ago

      ei võideta kunagi. Ajutiselt saaks seda teha rahvas, kuid maffia hampelmannid Toompeal ise ei lase sel sündida. Vaata või mõne rahvahääletuse või -algatuse pakkumist, ikka on keskbande selle vastu olnud. Tegelikult ongi meil maffia võimul, hetkeks vaid üks põlatu koos isamaareeturite ja konservantidega. Kuna isamaaretturid teevad koostööd kellega tahes, siis on vaja kodustada vaid konservandid. Eriti kaugel see aeg pole, sest helmed on juba eos valmis muutuma keskmisteks väikekodanlasteks. Siis on 3 maffiabande (keskbande, rehvibande, pedebande) ja ühe poliitilise litsi (isamaareeturid) juures veel üks väikekodanlik maffiarühmitis (EKRE). Pole loota ka uutele, sest Эстония99 on juba loomult pedebande.
      Seega, isegi kui rahvas saaks võimule, tehtaks seadused ruttu ümber nii, et võim kanduks rahvalt üle maffiale.

  3. Ratas ei ole mees vaid jupp nööri. 5 aastat ago
    Reply

    Ratas ei suuda kaitsta oma meeskonda. Süüdistati teda ka selles, et lasi helistada “kannatanule” ja see ütles, et vägivalda ei ole olnud. Samuti seda tõendas oma lehe artiklis, et süüdistus on laim. Sellest veel vähe. Selle asemel, et oma valitsuse liikmele appi tõtata, tõmbas ta saba jalge vahele nagu peksa saanud krants. Kas see mäku väärib peaministri ametikohta. Ei vääri.
    Samas ei olnud alust alustada krim.menetlust ilma “kannatanu” avalduseta.
    Nüüd on sihikul uus EKREst ministri abiline. See sandaal puhkeb varsti. Nii lastakse kõik valitsuse liikmed rajal maha. Nüüd juba süüdistused lendavad.
    Kallas eile telerid ütles, et ega tähtis ei ole see kas Kuusik peksis naist või ei. Skandaal on olemas ja Kuusik ametist välja. Reformikad koguvad hoogu ja Ratas käpuli. Isegi reformi kaitsja prokurör tormas haiglasse asja uurima. Mingit alust selleks ei olnuud. Isegi Kuusiku abikaasalt ta ei läinud selgutust küsima. Koheselt moodustati naiste õiguste eest seisjate komisjon jne. Niisugune asi on ju võimalik ainult Eestis. Häbi. Ratas, sind peab tõesti kohalt minema ajama. Nagu ütlesin, mees või miski. Jupp nööri, see ta nimi.

  4. Rein Mark 5 aastat ago
    Reply

    Vaevalt sai uus Valitsus anda vande, kui käivitus Kaja Kallase ja Co esimene ettekavatsetud rünnak Valitsuse pihta, mis oli esimeseks avapauguks avalikusele juba varem teadvustatud Valitsuse kukutamise programmist. Võimukaotuse hüsteerias kasutati päris labaseid vahendeid anonüümsete isikute kaasamisel
    oma eesmärgi saavutamiseks , kes argpükslikult end seni varjavad -põhjenduseks et ei soovi suhteid rikkuda . Siis kellega?Minister Kuusiku hävitamse kiirus oli enneolematu, kuhu olid kaasatud eelkõige peavoolumeedia, kes oli laimukampaania alustamise stsenaariumi autor koos sellest järgnevaga. Kas ühe tegeliku tegutsemise põhjusena kardab opositsioon e-valimiste turvalisuse kontrollimist , mida vastne minister oli juba varem lubanud? Praegune Valitsus võiks samuti kasutada opositsiooni suhtes mitmeid kompromiteerivaid, seal hulgas faktipõhiseid argumente nende lähiajaloos toimepandust,kuid nad ei tee seda- pidades silmas oma väärikust. Kas eelöeldu on kujunenud Kaja Kallase esimeseks töövõiduks ja kes on järgmine?Meediat jälgides teritatakse juba küüsi järgmisele ohvrile.

    • Vaagija 5 aastat ago

      Käekiri ju möödunust ikka sama… mäletame, kuidas vahetult valimiste eelõhtul telliti peavoolumeediale Kaur Kenderilt pikem laimupaskvill Savisaare vastu – seda sellise kiirusega, et kritiseeritav ei jõuaks enam enne valimisi mingitki vastulauset esitada.

  5. maali maalt 5 aastat ago
    Reply

    Kuidas üldse Riigikogu kinnitas Kersti Kaljulaidi Presidendiks, kui tal enne seda oli Politseiga vahejuhtum -tal olid jääknähud ja oli veel ilma juhilubadeta. Teiseks oli tal samuti probleemid oma eelmise abikaasaga, kus ta jooksis teise mehe juurde ja jättis oma aastase lapse maha. Kuusik on ju oma abikaasast lahutatud ja nad koos üldse ei ela. Nüüd on sellesse skandaali tõmmatud ta eksabikaasa ja ka lapsed. Mingid nimetud heategijad valavad soppa oma endise töökaaslasele kaela meedia kaudu. Mis riik see on, kui President rikub Põhiseadust ? Miks ta üleöö muutis oma suhtumist valitsusse, millele ta ise rõõmsalt alla kirjutas? Kes teda ähvardas? Sealsamas ta andis naisepeksja Ojasoole loa korraldada ERM-is kontsert. Ojasoo peksmine oli ju lausa videole salvestatud, Kuusikul aga pole isegi keegi Politseisse pöördunud, kõik on ehku peal. Tundub, et oravatel oli ikka väga suur hirm, et valimiste suurpettus tuleb välja. See maffia bande ei kohku millegi ees, et saada võimule ja hävitada Eestimaa.

  6. Kui 5 aastat ago
    Reply

    pilti vaadata, siis on see küll Mailise valitsus.

    • Vaagija 5 aastat ago

      Pole paha, ütles Villu!

  7. Ants Rannula 5 aastat ago
    Reply

    Üllatas see,et meil pole kohtu otsust olnud aga juba süüdi! Kas see naispresident on pühak,et tema #register# jääb puutumatuks. Samuti jäid karistamata need,kes varastasid miljoneid mälulünga tõttu ja need kes kinkisid ISAMAAST lahmakaid Venemaale.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.