Sotsiaalkomisjon ei pea õigeks toitjakaotuspensioni maksustamist

Tõnis Mölder FOTO: EERO VABAMÄGI/SCANPIX

Riigikogu sotsiaalkomisjon leidis teisipäevasel istungil, et lastele makstava toitjakaotuspensioni tulumaksuga maksustamine seab nad ebavõrdsesse olukorda.

Sotsiaalkomisjon arutas õiguskantsleri märgukirja lastele makstavast toitjakaotuspensionist ja selle maksustamisest. Õiguskantsleri poole pöördus kaht last üksi kasvatav lapsevanem, kes juhtis tähelepanu sellele, et kuna riik maksab tema lastele toitjakaotuspensioni, ei saa ta täiel määral kasutada laste eest ettenähtud täiendava maksuvaba tulu mahaarvamise võimalust. Toitjakaotuspension arvestatakse erinevalt näiteks elatisest lapse maksustatava tulu hulka, see omakorda vähendab vanemale ettenähtud maksusoodustust.

Sotsiaalkomisjoni esimees Tõnis Mölder ütles, et praegune olukord seab vanema kaotanud pered majanduslikult halvemasse olukorda võrreldes nende peredega, kus mõlemad lapsevanemad on elus. “On oluline, et niigi emotsionaalselt raskes olukorras perede puhul oleks seadus võrdne. Ka nendel peab olema õigus rakendada täiendavat maksuvaba tulu suurust. Loodan, et Rahandusministeerium algatab lähiajal tulumaksuseaduse muudatuse, mis olukorda võrdsustab,” märkis Mölder.

Sotsiaalkomisjoni aseesimees Helmen Kütt sõnas, et kindlasti ei ole põhjust arvata, et pered, kus mõlemad vanemad on elus, vajavad maksusoodustusena riigilt rohkem toetust kui vanema kaotanud lastega pered. “Sotsiaalkomisjoni istungil oli hea meel tõdeda, et Rahandusministeerium on ette valmistamas seadusemuudatust, mis kaotab sellise ebaõiglase olukorra, millele ka õiguskantsler tähelepanu juhtis,” ütles Kütt.

Keskmine toitjakaotuspension oli eelmisel aastal pereliikme kohta 154 eurot kuus ja pere kohta 200 eurot kuus. Mullu sai toitjakaotuspensioni 6939 last ja õppurit.

BNS

2 kommentaari
 1. Taolised 4 aastat ago
  Reply

  jupimaksud ja altkäemaksud on sisimas mõttetud. vaja on maksta lastele elatisraha vastavalt ealistele vajadustele. Kui abirahadeks eraldada 40% eelarvest, saame kokku üle 4,4 miljardi €. See kogus tuleb kokku, kui liita kõikide ministeeriumide toetusrahad. Vabalt saaks siis ka täiselatisrahaks määrata 660€ kuus. Väikelaps vanuses 0…5 saaks 55% täiselatisrahast ehk 363€ kuus. Samuti saaks elatisraha õppivad noored, kuid seda ühekordselt ehk ainult esimese kooli eest. Kui juba vahetad kutseainet, siis on see juba su enda mure. kes aga läheb kohe tööle, see elatab ennast ise.
  Nii kaoks kõik totrad toetused ja altkäemaksud. Ning loomulikult ka alimendid, sest iga laps saaks ise elatisraha. Iga laps oleks siis võrdselt käsitletud ega sõltuks vanemate majanduslikust seisust.
  Meil aga on eesotsas jobud ja kadedad ahnurid, sest kindel kord kaotaks ka võimaluse enne järjekordset valimist rahvast altkäemaksude lubamisega petta. Täna on neid petiseid 101, vaadake ainult riigikogu koosseisu.

 2. maali maalt 4 aastat ago
  Reply

  Mingi % siiski võiks saada toitja kaotanud perekond koos lastega. Sama lugu on ka vanaduspensinäridega, kel pole lapsi, kes neid toetaks, kui üks kõrvalt kaob. Elamiskorterite maksed on üüratud ja üks pension läheb sellele. Teine pension läheb söögile, sest toiduainete hinnad on meil kohutavalt kasvanud. Mu sugulased USA-st ka imestavad, et nende toiduainete hinnad on palju odavamad, kui meil. Isegi soomlased ei osta meilt toiduaineid kaasa, kuna neil on nad odavamad. Selge on ka see, et sellise sanktsioonide poliitikaga Venemaa suhtes, kaagutades kaasa ELiidule, me ise hävitame enda riiki ja rahva. Kõik EL riigid ja ärimehed kauplevad Venemaaga, vaatamata sanktsioonidele. Pärast ei maksa jälle minna otsima vaenlast ja süüdlast, ise oleme süüdi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.