9. mai kui Euroopa päev Eestis

Sel aastal tähistatakse Eestis Euroopa päeva 1.–12. maini. Üle Eesti toimub kümmekond üritust, neist suurimad 9. mail Tartus ja Tallinnas.

Euroopa päeva peetakse erinevates Eesti linnades koos populaarse ETV saate „Reis ümber Eesti“ programmiga, mida juhib Ivo Linna. Euroopa Liidu telgis toimuva programmi külalisteks on kõikides ürituskohtades Euroopa Parlamendi valimistel kandideerijad. Muusikalisi vahepalu ning lõpukontserti pakuvad Antti Kammiste ja Ivo Linna koos bändiga Supernova.

9. mail algusega kell 15 tähistatakse Euroopa päeva Tallinnas Vabaduse väljakul. Laval saab näha „Reis ümber Eesti“ programmi koos Euroopa Parlamendi valimistel kandideerijatega. Muusikalisi vahepalu pakuvad tuntud Rumeenia bänd Mr. Jurjak, Sissi Nylia Benita, Uku Suviste, Antti Kammiste ja Ivo Linna. Päeva juhivad Piret Järvis-Milder ja Nikolai Bentsler. Samas toimub ka traditsiooniline „Passimäng“ – Euroopa päeva orienteerimisretk, mille käigus läbitakse erinevaid EL-i riikide esindusi ning Eesti riigiasutusi ja kogutakse küsimustele vastates passi templeid.

Tartu kesklinn on 9. mail „Tartu noorte Euroopa päeva“ päralt. Kavas on EL-i õppimis-ja töötamisvõimalusi tutvustav mess, debatid, Cajoni töötuba ning erinevate noorteansamblite ülesastumised. Lisaks saab terve päeva jooksul mängida Euroopa Liidu teemalist viktoriini, mille parimaid tunnustatakse auhindadega!

Mis on Euroopa päev?

Euroopa päeva tähistatakse 9. mail. Sel päeval 1950. aastal pidas Prantsusmaa välisminister Robert Schuman Pariisis kõne, kus esitas idee asuda Euroopas tegema uut liiki poliitilist koostööd, mis muudaks sõja Euroopa rahvaste vahel mõeldamatuks. Ta nägi ette institutsiooni loomist, mis ühendaks ning juhiks söe- ja terasetootmist Euroopas. Vähem kui aasta pärast kirjutatigi alla sellise organisatsiooni asutamise lepingule ning algas Euroopa riikide majanduslik ja poliitiline lõimumine. Schumani ettepanekut peetakse praeguse Euroopa Liidu alguseks.

 

Aivar Jarne

3 kommentaari
 1. See 3 aastat ago
  Reply

  on Eesti ajaloos kurb päev. 15 aastat tagasi otsustas 2/3 hääleõiguslikest, et me ise ennast korraldada ei oska ehk me oleme üdini orjameelsed ning meile on vaja mingit võõrast peremeest. Nüüd küll kohati põtkime lollustele vastu, kuid alla jääme ikkagi. Meid päästab ainult rahvusliku enesetunnetuse taassünd või peremeeste omavaheline kisklemine ja kogu selle tobeda liidu lagunemine.

 2. maali maalt 3 aastat ago
  Reply

  9.mai on ka sõja lõpu päev.Seda päeva ei julge meil Eestis enam keegi meelde tuletada. Kui venelased mälestavad oma esivanemaid, kes said selles maailma kõige ohvriterohkemas (venelastel mitu miljonit)sõjas surma, siis meie oma surmasaanud sõdureid ei mälesta. Seda sõda ei alustanud ju venelased, aga meie ilgume nende kallal, kes lähevad oma langenud omakste haudadele ja mälestusmärkidele lilli viima. Siis, kui meie ei hinda teiste väärtusi, ei suuda me ka oma väärtusi hinnata. Süüdi ei ole ju lihtsõdurid, kes on saadetud surma, et riikide valitsejate egosid ja rikkuse ihalusi täita. Nad täidavad ainult nende käskusid, vastasel juhul lastakse sind omade poolt maha. Mälestades oma surnuid lapsi ja omakseid, peame alati paluma, et kunagi enam nii verist sõda ei tuleks.

  • Mis 3 aastat ago

   ajaarvamise järgi on 09.05. sõja lõpupäev? 2MS algas 01.09.1939. Saksamaa sissetungiga Poolasse ja lõppes 02.09.1945. Jaapani alistumisega USA-le.
   Eestis algas 2MS NSVL-i kallaletungiga 17.06.1940. ning kestab seniajani, sest okupant pole lahkunud Petserimaalt ja Narvataguselt ehk okupeerib seniajani 4,7% eesti vabariigist. Ka on neil aladel okupandi väeüksused sees, samuti täies relvis ning valmis esimese haige käsu peale taas ENSV alale tungima.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.