Euroopa päeval kutsuti üles pingete vähendamisele

Mihhail Kõlvart

9. mail, Euroopa päeval kõlas Tallinnas Vabaduse väljaku kõrval asuva Jaani kiriku kellamänguna Euroopa Liidu hümn „Ood rõõmule“ ning linnapea Mihhail Kõlvart juhatas päeva sisse tervitussõnavõtuga. Keskerakonna esikandidaat Yana Toom osales laval õhtuses Euroopa Parlamendi valimiste esinumbrite debatis.

Euroopa Liitu kuulumise 15 aasta jooksul toimunud arengute üle on põhjust heameelt tunda – oleme saavutanud selle aja jooksul nii mõndagi, rõhutas linnapea. „Pärast kõigi aegade kõige verisema sõja lõppu, 74 aastat tagasi, asusid Euroopa rahvad otsima lahendusi rahuarmastava, stabiilse ja jõuka Euroopa kujundamiseks,“ sõnas ta. „9. mail 1950 tegi Prantsusmaa välisminister Robert Schuman ettepaneku luua uut tüüpi riikideülene ühendus. Ehkki dokumendi väljatöötamisel osales palju tollaseid väljapaistvaid poliitikuid, tuntakse seda Schumani deklaratsiooni nime all. Riikidevahelise koostöö vundamenti kavandati esialgu majanduskoostööna. Euroopa Söe- ja Teraseliidu loomine kandis endas just seda eesmärki. Poliitilised, kultuurilised, fiskaalsed ning paljud teised arenguaspektid lisas aeg.“

Kõlvart märkis, et Euroopa saab hakkama ja areneb tänu tervele mõistusele, lugupidamisele, austusele ja koostööle. „Mida vähem konflikte, alandust, inetuid sõnu, mida vähem pingeid inimeste vahel, seda edukam ja viljakam on iga indiviidi ja seeläbi kogu ühiskonna käekäik,“ tõdes ta.

Pärast seda, kui päeva jooksul olid noored jooksnud mööda linna nn passimängus, kus nad kogusid templeid Euroopa Liidu institutsioonidest, saatkondadest, linna- ja riigiasutustest, ning president Kersti Kaljulaid pidas päevakohase kõne, algas õhtune kandidaatide arutelu.

Euroopa Parlamendi valimistel erakondade esinumbritena kandideerijate keskustelusaadet formaadis „Reis ümber Eesti“ juhtis Ivo Linna. Yana Toom istus Reformierakonna esinumbri Andrus Ansipi kõrval; samamoodi jõudsid nad hilisõhtul debateerida ka ETV „Esimeses stuudios“. Kui Ansip pidas praegust olukorda halvaks, siis Toom kutsus üles rohkem jälgima praeguse valitsuskoalitsiooni kasulikke tegusid.

Aivar Jarne

1 Kommentaar
  1. Miks 2 aastat ago
    Reply

    ei pöödutud nende poole, kes seda pinget on kogu aeg üles kruvinud? Kes algatas rahva pedestamise? Pedesotsid! Kes on seisnud muslimite siisemeelitamise eest? Pedesotsid! Kes ässitavad Eestis viha? Pedesotsid+rehvid+Эстония99+ üksikud sopalobjakad. Vaat nende poole pöördugegi.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.