Juhtkiri: Eurovalimised võitis peavoolumeedia

Mart Ummelas. Foto: Facebook

Mart Ummelas, ajakirjanik

Euroopa Liidu parlamendi valimistulemused tekitavad hämmeldust. Ainus seletus neile on laviinina toiminud reklaam, ja mitte ainult ajalehtedes või telekanaleis, vaid ka sotsiaalmeedias. Taaskord leidis kinnitust tõsiasi, et võid olla kõige targem, kaugelenägelikum ja ausam poliitik, aga kui su selja taha ei asu „neljas võim“, siis jääd näppu imema.

Kui ikka Marina Kaljuranna lopsakad kujutised ilmuvad päevade kaupa ajalehtede esikülgedel ja Andrus Ansip häbematult valetab, et uus valitsus sündis valega, siis lülitab nii mõnigi valija oma terve mõistuse välja ja e-hääletab klahvidele vaatamata. Kindlasti teenib Kantar Emor ka võitnud erakondadelt kiituse ja ehk meeleheadki selle eest, et jätkuv ajupesu läbis ka kõige kivinenumaid pealuid ning sel meetodil saadud küsitlustulemused realiseerusid kümnete tuhandete häältena neile, kellele vaja.

Veidi narr on siiski nüüd veenduda, et sotsiaaldemokraatide suure häältesaagi taga on praktiliselt vaid üks võimukas naiskandidaat, pronksimässu kangelane. Et Indrek Tarand oma viskumisega EKRE meeleavaldajate jalge ette sai nüüd 31 häälega peksa Sven Mikserilt, kelle tulemus on iseenesest nutune. Andrus Ansipi ja Urmas Paeti võit tuletab mulle meelde aga Vladimir Putini ja Dmitri Medvedevi dueti lõpmatut edu Venemaal. Ilmselt on fooliummütsid läinud taas moodi.

Keskmõte: Kui ikka Marina Kaljuranna lopsakad kujutised ilmuvad päevade kaupa ajalehtede esikülgedel ja Andrus Ansip häbematult valetab, et uus valitsus sündis valega, siis lülitab nii mõnigi valija oma terve mõistuse välja ja e-hääletab klahvidele vaatamata.

Omamoodi arusaamatus on Raimond Kaljulaidi enam kui 20 000 häält. Kuid sellelegi on olemas seletus. Keskerakond on selliseid reetmisi üle elanud korduvalt varemgi, kuid jäädes siiski lõpuks rahva lemmikuks.  Keskerakonna lõpptulemusele aga mõjus selline häältevargus kõvasti. Hea veel, et Yana Toom suutis mobiliseerida oma valijate hääled. Kahju siiski, et Keskerakonna uue suuna esindajal Igor Gräzinil jäi 10 tuhandest häälest hoolimata seekord künnis ületamata.

Mida öelda EKRE kohta? Võttis, mida praegu võtta andis ehk võrreldes eelmiste eurovalimistega kolmekordistas häältesaaki ja võitis sellega koha mehele, kes sellest seltskonnast ilmselt sinna enim sobibki – Jaak Madisonile.

Europarlamendis tekib rahvuslik ühendus, millele annavad oma panuse Prantsusmaa, Itaalia ja Saksamaa valimistel edukad olnud rahvaerakonnad ning seega ka Eesti esindaja. Isamaa tulemus jäi alla ootuste, ehkki Riho Terrase esinumbriks panemine polnud vist kõige parem otsus. Nimekirjas olnuks paremaidki kandidaate. Nüüd jääb Terras ootama ja lootma, et Ühendkuningriik siiski Euroopa Liidust välja astub, ehkki see pole kaugeltki veel otsustatud pärast seda, kui  Londonis asub ametisse uus peaminister.

Kui algul jagasin „kiitust“ Kantar Emorile, siis väikeerakondade toetuse ülehindamisega pani see firma küll kõvasti mööda. Erakond võib ju meie turbulentses tänapäevas leida ajutist toetust, aga neil valimistel otsustasid siiski isikud või õieti nende reklaamiraha ning peavoolumeedia äge kampaania nende poolt ja teiste vastu. Andrus Ansipi valimisööl välja käidud ähvardus kukutada praegune valitsus kõneleb aga sellest, et Eesti demokraatia on endiselt ohus, kui isegi president salatseb valitsuse selja taga opositsiooni juhtidega.  Ehk peaks valitsus võimu tugevamalt enda kätte võtma ning andma valijaile ja kogu rahvale signaali, et igal juhul jätkatakse muutuste kursil?

 

18 kommentaari
 1. Mis 3 aastat ago
  Reply

  jäi Mina Ise loost kohe silma? See, et Mart vältis sõna POPULISTLIK, temal on RAHVAerakond. Mis on ka õige. Siis tõdemus, et ainus eestluse eest seisja saab olla vaid Jaak. Ning mitte Jaana!
  Kuid küllap ujub varsti välja ka Andres (Laiapea) ja kukub kiitma ALDE võitu ja elujõudu.

 2. Mart 3 aastat ago
  Reply

  võiks otse välja öelda, et pugemise Brüsseli ametnike ees võitis Hans Luik, Margus Linnamäe ja süvariik ERR-i ja Eerik Roose ehk sopalobjakate kehastuses.

 3. rahvast peteti 3 aastat ago
  Reply

  Petei pensionidega.
  Kaks aastat jutti!
  See oli kättemaks.

  • Surma eelikud 3 aastat ago

   Tom Sawyer rääkis Finnile, et kõik kel rind karvane, saavad rikkaks.
   Finn küsis, et neeger Jim`il oli rind karvane aga ta ei saanud rikkaks?
   Ta ei jõudnud rikkaks saada, suri ära enne, vastas Tom.

 4. Mart 3 aastat ago
  Reply

  Artikli autorina on sügavas hämmelduses, et ei saa seda Facebookis jagada, sest see rikkuvat kellegi huve. Oleme jõudnud selleni, et mingi USA mühakas otsustab, mis on Eestis lubatud, mis mitte.

  • See 3 aastat ago

   mühakas ei istu Ameerikas, see on siinsamas, võibolla isegi sinu naabruses. Talle lihtsalt meeldivad laulus sõnad: … ja kolm korda KO-PU-TA …

 5. mardile 3 aastat ago
  Reply

  Alati on olemas ülemused. Nii ka siin.

 6. mnjah 3 aastat ago
  Reply

  Selle asja võiks kokku võtta palju lihtsamalt, meil on ikka uskumatult suur kogus ajupestud inimesi. Vabandust väga, aga ma ei saa teisiti kuidagi arvata nende 20 tuhande inimese kohta kes hääletasid R.Kaljulaidi poolt. Seal mütsi all peab ikka haigutama täielik tühjus kui ei suudetud aru saada, et tegemist oli ühe väga silmakirjaliku inimesega, kes sõna otseses mõttes peedistas valijad ära. Normaalne inimene pidi ju ometi nägema, et ta tegi kõiki asju valesti ja kiirustades ja muutis oma seisukohti 180 kraadi peale Riigikogu valimisi. Keskerakond võib ju vait olla, aga ma olen endiselt seisukohal, et Kaljulaid on kogu aeg EP tahtnud minna (kuigi ise väitis vastupidist)ja tülli mindi KE-ga eelkõige sellepärast, et Kaljulaid ei saanud esinumbri kohta. Nüüd paras talle, 16 tuhat pani huugama ja tühjad pihud. Oleks Keskis rahulikult kandideerinud, oleks nad mõlemad Toomiga sees olnud.Ei kannata selliseid reetureid ja silmakirjateenreid, aga valija on meil loll, vahepeal arvasin et on paranemise märke, aga kahjuks eksisin.Me väärime oma valitsejaid ja ei tasu enam kedagi teist rohkem süüdistada kui iseennast, sest oma käega oleme need valikud teinud. Juhul muidugi kui see e-valimine on ikka aus. Kui peaks kunagi ilmnema, et see on üks suur pettus, siis luban et tulen ja vabandan valijate ees, aga praegu ma oma arvamusest ei tagane, eesti valija on uksumatult loll.Ta ei ole mitte midagi vahepeal õppinud ja olgu see peavoolumeedia missugune tahes, normaalne inimene ei tohiks lasta ennast mõjutada, vaid peaks lähtuma sellest mida konkreetselt üks või teine erakond on ära teinud.Reformierakonnal ei saa siin riigis olla üle 15% toetajaid, seegi on veel tugevalt ülepaisutatud number. Ülejäänud on lihtsalt lorud ja see ongi meie ainus probleem ja kui see asi jätkub, siis lämmatatakse meid varsti ära.

  • Loogika 3 aastat ago

   laseb järeldada ainult ühtmoodi – kes pooldab reeturit, on ka ise loomult reetur!

 7. Kolmas eesti! 3 aastat ago
  Reply

  Olen olnud siiani presidendi otsevalimiste poolt aga nähes kui mõtlemisvõimetud ja ajupestavad on eesti inimesed siis neid valimistulemusi vaadates tuleb hirm.

  • Ega 3 aastat ago

   pimesi saagi kedagi valida. Kandidaat peab ikka läbima karmi kehalise ja vaimse testi. Samuti peab tema elulugu olema puhas. Meil pole vaja loli ega santi ega võimalikku reeturit. Samuti peaks kohe olema ära määratud, et tulevane president ei tohi olla kuulunud varem ühtegi poliitilisse rühmitisse (ÜLKNÜ, NLKP, meie senised ja praegused banded).
   Nii saaks me puhta, terve ja targa inimese. Ning neidki peaks pakkumile tulema tükki 10, et siis osa väitluste abil eri valdkondades välja sõeluda. Lõpuks jääks 5…6 kandidaati, keda rahvas järjestaks eelistuse järgi. Lõpuks löödaks kohapunktid kokku ja vähim punkte kogunu ongi uus president. 7 aasta möödumisel valitaks uus. Samas oleks ka asepresident, kes valitaks poole aja järel. Nii oleks see amet pädevalt täidetud jooksvalt, mitte ei algaks iga 7a järel 0-ist.

 8. No 3 aastat ago
  Reply

  kust sa võtad 10 niisugust presidendi kandidaati, kes on ühtaegu puhas, tark ja terve? 3 tingimust korraga olla ei saa.

 9. maali maalt 3 aastat ago
  Reply

  Kõik on õige, mida Mart siin kirjutab. Ainult, kas te olete 26 aasta jooksul peavoolu meedias näinud ühtegi ausat artiklit, või siis keskerakondlase või ekrelase artiklit. Üle aastakümnete nägin, oh imet, Postimehes Indrek Schwede artiklit, mis oli nagu värske tuulepuhang. Aga teades tema eestimeelsust juba Vene ajal, ei imestanud ma sugugi (töötasin tema emaga koos Eesti Projektis). Ühte ma imestan, see on eestlaste hobuse kannatust. Kas me ootame jälle, et kas sellel või järgmisel sajandil ilmub rahva ette otsa uus Savisaare taoline mees. Savisaar oli mees, kes hästi orienteerus poliitikas ja nagu malemängija nägi mitu käiku ette, aga inimeste tundja oli ta halb. See tõigi talle praeguse olukorra tõelisuse. Kas ta hakkas tundma, et teda võidakse lihtsalt füüsiliselt hävitada, nagu hävitati L.Meri ka S.Kallase vastased. Meri sai oma palga kätte, aga Kallas ootab veel. Siin ilmas tuleb maksta kõige eest.

  • Huvitav 3 aastat ago

   kas veidi meelelt lihtsad simmi m., ummelase m. ja muud kunagised burešinlased ükskord ei lepi sellega, et pole enam nende “vabaduse toojat” poliitikas. Kas “mooses” peab tõepoolest kõrvad pea alla panema, et ullikesed ükskord maha rahuneksid?

 10. Mart Ummelas 3 aastat ago
  Reply

  Nii rõõmustav on lugeda neid kommentaare, mis paljastavad Eesti räpase tegelikkuse. 28 aastat on eesti rahvast petetud: protokommunistid, protoisamaalased, kaljulaidid ja kaljurannad, kogu see rõve maffia, mida üritas purustada vaid Edgar, kellele süstiti bakterit, mille oli siia toonud agent Skripal.

  • Mart Ummelas 3 aastat ago

   Arvatavasti? Sest enne seda siit sellist bakterit polnud leitud. Kas bakter ikka oli, me ei tea, aga USAst tulnud arst lõikas igaks juhuks jala ära. Sümboolselt!

 11. Ylo 3 aastat ago
  Reply

  Olen Mardiga yhel pulgal. Minu sönavött Postimehe veergudel on plokeeritud ja ka arvutit “raputatud”, et enam söna sekka ei saa ytelda!

  • Loobuge 3 aastat ago

   sopalehest Postimehest!

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.