Digimigri

FOTO:SANDER ILVEST/SCANPIX

Riigiisad lubavad kogu meie maa katta valguspaelte tiheda võrguga, tagamaks ärimeestele ülikiire internet igas laanesopis. Samal ajal leidub meie tillukesel kodumaal hulgaliselt leviauke, kus maamees oma nuputelefoni pihku võttes peab lootma tabada levi või otsima sobivat kohta vestlemiseks. Kunagise EMT kõrval tundus Elisa pakkuvat paremat levi. Praegu on Telia ja Elisa võrdväärselt nigelad. Vähemalt minu suhtluskohtades Lääne-Virus ning Rapla- ja Läänemaal.

Kujutlege kõnet mingi teenindajaga, kui oled ootejärjekorra-helisid „nautinud“ mitu minutit ning järjekordne leviauk ootamise katkestab! See võib veel korduda. Eakate kasutatavad nuputelefonidki kipuvad iganema enne nende kasutajaid. Pika vahe järgi pakub nüüd Elisa mõnda nupukat mudelit.

Nutitelefonid muutuvad järjest nutikamateks ja kallimateks, taskukohaseks on läinud mõni aegunud mudel. Neid telefone ja tahvleid pressitakse peale, kasutama aga ei õpeta keegi. Küsige raamatupoodidest kirjavara näiteks Androidi või Windows-10 kohta! Viimase saabumisel pakuti vaid venekeelseid. Omavalitsuste väljaannetes ei märka midagi kursuste või nõustamise vallast. Ainult mõned nutikad noored pakuvad tasulist koduteenust.

Kunagine Tiigrihüpe oli stardiks hea; nüüd on kaotatud aja tagasitegemiseks vähemalt Pantrihüpet vaja!

Harjumispärast Windows-7 ei pea arendajad enam turvaliseks – varem või hiljem peab sellest loobuma. Praegugi hoiatatakse vahest: “Pole turvaline!”. Arvutiga paralleelselt tahvli kasutamine ei meeldi Google’ile; vahest blokeerib, vahest saadab kriitilise turvahoiatuse. Igasuguse digimigri oskuslikuks kasutamiseks jääb paljudel teadmisi vajaka.

Nutitelefonid on põrutusõrnad. Eaka inimese sõrmede kuiv libe nahk nõuab sileda eseme hoidmiseks suuremat survet, kui elujõuline peab rakendama. Oli minulgi lühikest aega nutikas. Ehitatava kiriku pildistamisel pudenes asfaldile, ja läkski Looja karja! Remont polevat mõttekas, ostke uus! Panin kaardi tagasi vanasse nupukasse, ja kui aku vastu peab, harjutan selle pillamist kuni veel rääkija olen. Sobivaid varujuppe meile kummalegi enam pole.

Tuleb loota praeguse daamist digijuhi, minister Kert Kingo suurt sotsiaaltundlikkust digitehnoloogia ja -teadmiste arendamisel.

Einar Lepp

2 kommentaari
  1. Lihtsaks 5 aastat ago
    Reply

    asjaks kõlbab ka XP hästi. See on mul 7-le varuks.
    Kuid nutikate ja moblade peapuudus on tõesti see, et neil pole kuskil nurgas väikest auku, kust saaks tugeva nööri läbi panna ja siis kindlalt ümber käe hoida. Pildikaga on see võimalus olemas ja ükski pole mul veel maha kukkunud.
    Side on nagu on. 17km Valgjärvest pean samuti minema teisele poole kööki, siis on side püsiv, varjus poolel aga sageli katkeb või ei saagi algul ühendust. Lähima moblamastini on seejuures ainult 3km. Ei eita, side on sitt!

    • Mets 5 aastat ago

      Kaantel on nööri kinnituskoht olemas.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.