Väga põhimõtteline küsimus

Korteriremont. Foto URMAS LUIK/SCANPIX

Miks peab noor naine omaenda laste kasvatamise asemel ülal pidama kaht invaliidi – oma ema ja oma õde? Vastus: Sellepärast, et sedamoodi saab nende koduvald (nimi toimetusel teada!) väga mugavalt oma kohustuste täitmisest kõrvale hiilida.

Mu hea tuttav Lidia (nimi muudetud!) on täpselt sellises olukorras. Et natukenegi kergendada talle osaks saanud koormat, palus ta vallalt rahalist toetust. Vald aga keeldus toetust andmast – vallaametnike arvates suudab üksikema 4-liikmelist peret ülal pidada küll.

Lidial ei ole seadusjärgset kohustust ülal pidada oma invaliidist õde. Aga kuhu peaks minema inimene, kes täiesti iseseisvaks eluks pole võimeline? Ei saa ju teda korterist välja ajada! Just selliste inimeste ülalpidamine on seadusjärgselt omavalitsuse kohustus.

Kuidas on lood kõnealuse pere toimetulekuga? Paar aastat tagasi ostis Lidia pangalaenuga remontivajava 4-toalise korteri. Tema pere mahub sinna ära küll, aga paraku pole tal korteri remontimiseks kusagilt raha võtta, sest kogu aeg tuleb tagasi maksta pangalaenu. Remontimata korterit elamiskõlbulikuks nimetada aga ei saa mitte kuidagi.

Nüüd peabki vald hakkama täitma oma kohustusi invaliidist tüdruku ees ning muretsema temale ja tema emale (ilma ema abita tüdruk toime ei tule) elamiskõlbliku eluaseme. Vallal on vastuvaidlemiseks võimas argument – Eestis ei kehti inimõigus eluaseme suhtes –, aga samal ajal ei luba põhiseadus kedagi diskrimineerida tervisliku seisundi tõttu.

Kuidas nüüd hakatakse suhtuma ühiskonna kõige nõrgematesse, seda saame varem või hiljem teada.

Eevi Geidik, pensionär Rakverest

2 kommentaari
  1. Mitte 5 aastat ago
    Reply

    ainult see, vaid teisedki sellised juhtumid näitavad selgelt, et valitsus ei hoolitse oma elanike eest. Valitsusel on ju nagunii teada paljud vajavad hooldamist ja millist. Selle rahuldamiseks aga peaks olema lihtne ehitada sobivad hooldekodud ning palgata erirahastust hooldajad. Ei pea siin silmas vanadekodusid, kus inimesed ise suudavad enda eest seista.
    Kui palju meil neid hooldatavaid on ja kus nad paiknevad? Seda valitsus ei avalda, sest rahvas ei tohi seda teada saada. Sest siis ei saa enam surmaeelikute arvel oma auke täita, vaid peab surmaeelikuid ülal pidama. Ehkki just nemad on tänase Eesti üles ehitanud oma tervise arvel. Erandeid jotade ja kurjategijate näol muidugi on aga põhimõte jääb.
    Seega peab valitsus võtma hooldatavate hooldamise enda õlule, vallad ehk kohalikud omavalitsused vihkavad omaenese inimesi ning ootavad kannatamatult, millal nad ometi eest ära sureks, et poleks vaja raha anda, sest see läheks ka juhtide arvelt..

  2. ? 5 aastat ago
    Reply

    MILLE SUHTES TA SIIS KEHTIB ?- SEE INIMÕIGUS IKKA???

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.