Ratas: valitsus tegeleb Ida-Virumaa probleemidele lahenduse leidmisega

FOTO: MIHKEL MARIPUU/SCANPIX

Peaminister Jüri Ratase sõnul töötab valitsus Ida-Virumaa tööturuprobleemidele nii lühiajalise kui pikema lahenduse leidmise nimel, samas tõdes peaminister, et põlevkivist elektritootmise konkurentsivõime on vähenemas.

Ratase sõnul on sõnumid, mis Eesti Energiast on ühiskonda jõudnud, väga murettekitavad. “Kuid ma kinnitan teile, et valitsus töötab täie tõsidusega lahenduste leidmise osas. Ma soovin seda öelda nii teile kui ka teistele Ida-Virumaa inimestele, et valitsus seisab selle eest, et kedagi ei jäeta üle öö tööta, ei saadeta tänavale ning ei jäeta iseenda ja saatuse hooleks,” ütles Ratas riigikogu infotunnis.

Ta lisas, et rahandusminister Martin Helme oli eile Ida-Virumaal selle küsimusega tegelemas, ja ka riigihalduse minister Jaak Aab oli eile Ida-Virumaal tööstusparkide inimestega kohtumas.

Ratase sõnul on valitsus välja töötamas lahendusi nii lühemaks kui pikemaks perspektiiviks ning ka sotsiaal- ja tööturupoliitikat. “Täna me vajame ühelt poolt minu meelest kiiret tegutsemist, et ära hoida kõige keerulisemad, kõige hullemad stsenaariumid, aga võtta kasutusele ka meetmeid, mis siis tegelikult nendele inimestele kindlustunnet annaks nii lühikeses kui pikas perspektiivis.”

Ratase sõnul konkurentsivõime põlevkivist elektrit toota pikemas perspektiivis kindlasti väheneb. “Neid kõiki tegureid tuleb koos arvestada,” märkis ta.

Ratase sõnul on lühemas perspektiivis võimalik meie energeetikapoliitikas ja põlevkivienergias leida mitmeid lahendusi rahvusvahelise koostöö kaudu. Samuti võiks asendada põlevkivist elektri tootmise vähemalt osaliselt riikliku toetuse abil biomassi kasutamisega, mis eeldab seadusemuudatust, aga leevendaks osaliselt koondamisi Ida-Virumaal.

Veidi pikemas perspektiivis on võimalik elektritootmise strateegilise reservi moodustamine ja reservvõimsuse eest tasu maksmine.

“Kui me liigume energiaturust edasi, siis me peaksime pikemas perspektiivis üle vaatama, kuidas elavdada Ida-Virumaa ettevõtlust ning vähendada piirkonna mahajäämust teistest Eesti piirkondadest,” ütles Ratas.

Ta märkis, et töös on Ida-Virumaa programm, mida rahastatakse 14,7 miljoni euroga aastani 2023. “Siia alla kuulub ka Ida-Virumaa tööstusparkide rajamise programm, millega aktiivselt tegeleb riigihalduse minister. Loomulikult on oluline sotsiaal- ja tööturupoliitika ja sellega tuleb tegeleda pidevalt,” ütles Ratas.

BNS

3 kommentaari
 1. Ei 3 aastat ago
  Reply

  maksa pükstest välja karata. Kui töötud tulevad, on nad paratamatud. Nad tuleb vaid uutele töödele rakendada. Näiteks Kirde-eesti loodushoiuks. Sirgala ja Viivikonna majad tuleb remontida, elekter sisse panna, sinna lähevad ju riigikogu ja valitsus, samuti paljud ärikad ja välisesindused. See kant tuleb lüüa õitsele! Meie aga otsime rahatükikesi, millega auke kinni toppida.

 2. Nojah 3 aastat ago
  Reply

  Küsimus on vaid selles miks Ansipi ja Rõivase valitsused sellega ei tegelenud ja jätsid kõik praeguse valitsuse kaela. Aga ma ei tea ühtegi positiivset asja millega oleks eelmised valitsused tegelenud ja vaesus aina kasvas kuni olme jõudnud elatustaseme poolest viimaste hulka. Koomilisena tundus Ansipi jutt enne valimisi et meie teeksime nii aga Keskerakond e tee. Nüüd lubas ta teha kõik et praegune koalitsioon laiali ajada aga meie riik ega rahvas ei suudaks veel ühte reformistlikku valitsust taluda. Siis oleks täielik allakäik ja krahh.

 3. Elmer Hill 3 aastat ago
  Reply

  Ärge muretsege, küll kadrioru seeneline asja ära lahendab Tema just ütles, et põlevkivi energeetika aeg on läbi.Eks ta hakkab nüüd elektrit oma kassi karvadest tootma.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.