Keskerakond soovib muuta valimisringkondi

Valimisjaoskond Viljandis Sakala keskuses. ELMO RIIG/SCANPIX

Keskerakonna täna kogunenud volikogu võttis vastu avalduse, milles toetab seniste valimisringkondade muutmist, et iga Eestimaalase hääl oleks riigikogus senisest võrdsemalt esindatud.

Keskerakonna volikogu avaldus „Eestimaa inimeste hääl peab kõlama võrdselt“

Keskerakond on panustanud peaministriparteina, aga ka opositsioonis igapäevaselt sellesse, et kõikjal Eestis oleks võimalik hästi elada. Tasakaaluka regionaalpoliitikaga liigume kahtlemata õiges suunas, et ka suurlinnadest väljaspool oleksid töökohad, kättesaadavad avalikud teenused ning seega ka võimalus luua oma pere. Aastate jooksul on demograafiline seis paratamatult Eestimaal aga muutunud ning peame sellest lähtuma nii tänast kui ka homset arvestades.

Eesti Keskerakonna volikogu hinnangul on praegu, mil arutatakse poliitilist välireklaami ning aktiivse valimisagitatsiooni keelu tühistamise üle, õige hetk muuta ka valimisringkondi, et iga  eestimaalase hääl oleks riigikogus senisest võrdsemalt esindatud. Kui 1995. aastal oli ringkondade suurused vahemikus 8-11 mandaati, siis täna on see vahemik 5-15. Suurima ja väikseima ringkonna vahe on seega kolmekordne. Olukorrale on tähelepanu osutanud ka õiguskantsler, kelle hinnangul tuleb kaaluda valimisringkondade võrdsustamist.

Valimisringkondade muutmine on vajadus, millest on räägitud pikalt. Paraku on poliitiline tahe, suutmatus kokku leppida ning kartus ühe või teise erakonna soodustamise ees lükanud probleemide lahendamise alatasa kaugemale. Järgmised riigikogu valimised on aastal 2023. On õige aeg alustada vajalikku diskussiooni juba praegu, et tänane Riigikogu koosseis saaks panna aastate jooksul edasi lükatud teemale punkti.

Keskerakonna  volikogu pakub ühiskondlikku arutelu alustamiseks välja, et Eestis  oleks järgmistel Riigikogu valimistel 12 valimisringkonda, millest neli oleksid Tallinnas. Järgmistel valimistel võiksid uued valimisringkonnad olla Harjumaa; Hiiu-, Saare-,  Lääne- ja Raplamaa ning Ida- ja Lääne-Virumaa moodustaksid ühe ringkonna. Eestimaa pealinnas Tallinnas oleksid valimisringkonnad Haabersti ja Põhja-Tallinn; Kristiine, pirita ja Kesklinn; Mustamäe ja Nõmme ning Lasnamäe.

Selline muudatus ei annaks eelist ühelegi poliitilisele jõule ning valimissüsteem ei muutuks liialt. Küll aga oleksid valimisringkonnad proportsionaalsemad, annaksid võrdsema võimaluse kandidaatidele ja tugevama hääle eri piirkondade valijatele Eesti Vabariigi parlamendis. Keskerakonna volikogu teeb ettepaneku poliitilistele jõududele leida valimisringkondade muutmiseks üksmeel ning teha otsused enne eelseisvaid Riigikogu valimisi.

1 Kommentaar
  1. See 5 aastat ago
    Reply

    on JÄLK VALE! Ärge uskuge keskbande valet, et häälte kaal on siis võrdne.
    Viimasel valimisel moonutati häälte kaalu 64,64%! Harjumaal+Raplamaal said valitavad kasu 16,14%, Ida-Virumaal aga kahju 41,76%. KaKa sai tänu ebavõrdsusele kasu 2790 häält, JüRa 1349. Kahju sai JaTo 2587 ja MiSt 1107 häält. Kas uue sahkerdamisega loodetakse oma hääli kasvatada?
    Seni oli petmisrekord 1999.a 62,4%, nüüd löödi see üle. Ja palju uus keskbande petukava loodab saada, veel ei tea, see sõltub alles 4 aasta pärast, kui saame võrdluseks kindlad arvud. Kuid nii mingeid võimalusi ei võrdsustata.
    Arvutasin välja 4 erinevat kohajaotusviisi ja kõigi järgi oleks riigikogusse oääsenud 74 isikut, 27 oleks mõnel juhul välja jäänud. Teeb see kindluseks 73,27%, muu on pettus.
    .
    Ei käsitle siin põhimõttelisi vigu, toon kokkuhoiu mõttes vaid 3 mõtet, kui jätta üldised vead samaks.
    1) Eestis on 1 ringkond, iga hääletaja paneb järjestusse 5 eelistatumat (1. Juku, 2. Möku, 3. Kaku, 4. Läku, 5. Suku). Nii saab teada ka järgnevad eelistamised. Inimene üle 5…6 nagunii haarata ei suuda, seega 5-st peaks piisama. Ainuhääle viga on selles, et eelistatuim saab 100%, 2. ja edasi aga 0%. Kokkuvõttes aga saab kohapunktide alusel kõik täpselt järjestada, ka asendusliikmed oleks teada ega sõltuks bandesisestest ahkerdamistest.
    2) Eestis on 101 ringkonda, parim osutub valituks. Selle väljakukkumisel asendab teda sama ringkonna järgmine. Ka siis peaks hääletaja järjestama 5 isikut. Kui võtta hääleõiguslike atvuks 700000, oleks ringkonnas ligi 7000 hääletajat, hääletaks ehk 4000. Ning siis peaks olema ka tingimus, et ringkonna skandideerija peaks seal olema elanud ja makse maksnud vähemalt viimased 5 aastat. Ning ELAMA, mitte olema nimekirjas. Selline võte välistaks petiste turismi ringkondade vahel. Ning siis oleks ka iga valitu vastutav oma ringkonna elanike ees.
    .
    Aga seda on keskbande tainapeadele võimatu selgeks teha. Neid huvitab ainult sahkerdamine, paistku see kui LOLL tahes.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.