Valijad eelistavad peaministrina Ratast ja Kallast

Valijad peavad sobivaimateks peaministrikandidaatideks Jüri Ratast ja Kaja Kallast, kirjutab Eesti Päevaleht.

Turu-uuringute AS-i korraldatud küsitluses on alates 2018. aasta veebruarist palutud inimestel parlamendierakondade esimeeste seast välja valida sobivaim peaministrikandidaat.

Kui eelmisel kevadel oli kõige populaarsem värskelt Reformierakonna juhiks valitud Kaja Kallas, siis valimiste lähenedes kasvas Keskerakonna esimehe Jüri Ratase toetus ja enne valimisi oli tal toetajaid poole rohkem kui Kallasel.

Pärast valimisi kaldus aga paljude valijate poolehoid Kallase poole. Aprilli küsitluses kogusid Kallas ja Ratas valimisealiste kodanike seas võrdse toetuse. Mais saavutas Ratas Kallase ees taas selge edumaa, kui Ratast pidas mais sobivaimaks peaministriks 34, Kallast aga 25 protsenti valimisealistest kodanikest.

Juunis on Ratase edu Kallase ees taas kahanenud ja valimisealiste kodanike seas on nende reitingud peaaegu võrdsed – Ratast toetab 29 ja Kallast 27 protsenti.

EKRE juhti Mart Helmet toetab kaheksa, sotsiaaldemokraatide eelmist juhti Jevgeni Ossinovskit ja Isamaa esimeest Helir-Valdor Seederit neli protsenti valimisealistest kodanikest.

Kui alla 50-aastased soovivad näha peaministrina rohkem Kallast, siis 50. eluaastast alates kaldub ülekaal üha enam Ratase poole. 75-aastastest ja vanematest kodanikest peavad rohkem kui pooled Ratast sobivaimaks peaministriks, Kallast toetab neist vaid 16 protsenti. Seevastu üle kolmandiku 25–34-aastastest kodanikest eelistab Kallast, sellal kui Ratase poolt on vaid 16 protsenti.

Kui eestlastest vastajate seas on soosituim Kallas, siis muust rahvusest kodanikud eelistavad ülekaalukalt Ratast.

Keskhariduseta kodanikest toetavad Ratast peaaegu pooled, kõrgharidusega kodanikest Kallast 41 protsenti. Kesk ja kesk-eriharidusega vastajate seas on Ratase ja Kallase toetusprotsendid üsna lähedased.

Ratas on eelistatum kodanike seas, kelle keskmine kuusissetulek ühe pereliikme kohta on kuni 650 eurot. Vahemikus 651–1000 eurot on Ratase ja Kallase toetus võrdne. Kõige jõukamad kodanikud, kelle sissetulek on 1001 eurot ja rohkem pereliikme kohta kuus, toetavad ülekaalukalt Kaja Kallast.

Üldiselt soovivad valijad peaministri toolil näha kõige rohkem ikkagi selle erakonna esimeest, kelle poolt nad hääletaksid järgmistel riigikogu valimistel. Keskerakonna ja Reformierakonna valijad toetavad ülekaalukalt peaministrina just oma erakonna esimeest. Ka EKRE ja Isamaa panustavad oma erakonna esimeestele, kuid paljud toetavad ka praegust peaministrit, kellega koos koalitsiooni kuulutakse. Nii on poolte EKRE valijate eelistuseks Mart Helme, kolmandik toetab Ratast. Isamaa valijatest toetab praegust valitsusjuhti 22 protsenti valijatest, Seederit sooviks aga peaministrina näha 36 protsenti.

Opositsioonis oleva Sotsiaaldemokraatliku erakonna valijad eelistavad pigem Kallast kui Ossinovskit. Vaid natuke jääb viimase toetusest maha Ratase toetus sotside valijate seas. Riigikokku mitte kuuluva Eesti 200 valijatest 44 protsenti eelistaks peaministrina näha Kaja Kallast.

BNS

3 kommentaari
  1. Ehe 5 aastat ago
    Reply

    näide liiduvabariiklikust ajuloputuslikust valest. Seda oleks lihtne tõestada kui esitada küsitletavatele elukorralduslikud küsimused ja siis samad pakutud kandidaatitele. Alles siis oleks näha, palju kellelgi rahva suhtumisega kokkulangevusi on. Seni aga on küsitletavad sundvaliku ees, kusjuures 999 1000-st neid pakutud kandidaate isiklikult ei tunne. Nii tekivadki kokkuvõtlikud valed, et miljoni seast kõlbaks peaministriks ainult need 2, ülejäänud on puhas rämps.

  2. Elmer Hill 5 aastat ago
    Reply

    Igasugused turuuurimised ja emorid on naiivsetele.Ratast veel mõni mutikene toetab, aga KaKa-t kes?

  3. Ott 5 aastat ago
    Reply

    Kaja Kallas ei sobi üldse peaministriks. Kunagi enne Ansipi ja Rõivase valitsusi oli peaminister Siim Kallas kes kutsus valitsusse Edgar Savisaare ja tänu parimast parima poliitikule E.Savisaarele tõsteti pensione isegi 30 protsenti muidu ta oleks praegu veel väiksem olnud. Elu läks paremals kõigis valdkondades. Kaks tarka meest suudavad palju aga siis hakkas veerema kõik allamäge kui Ansip sai peaministriks. S.Kallasele võib praegu ette heita seda, et ta vaatab rahulikult pealt kuidas Reformierakond seadis sisse tagatoa kus ollakse varjul seadusesilma eest ja kus rahva raha raisates sepitsetakse laimu ja valesüüdistusi parimate inimeste suhtes. Kuigi Keskerakond pole enam see mis oli Savisaare valitsemise ajal on ta ikka parim erakond ja Reformierakond halvim. Ratas ei tee ka alati õigeid otsuseid kuid on alati rahulik ja viisakas ja õigusega on tema peamine eesmärk meie kõigi inimeste heaolu saavutamine. Reformierakonna poliitikutel seevastu on kõige tähtsam võim ja oma rahakott ja selle nimel on nad võimelised kõige alatumateks tegudeks.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.