Ratas: rahvusvahelised õppused näitavad Eesti kaitsevõime ja rahvusvahelise koostöö tõsiseltvõetavust

Foto: Riigikantselei

Valkla, Kuusalu vald, 4. juuli 2019 – Peaminister Jüri Ratas külastas täna mereõppust Baltic Protector, mis tema sõnul näitab nii liitlaste ja partnerite pühendumust kui ka seda, et üheskoos ollakse valmis ohtudele reageerima.

Maikuus Taanist alanud ning läbi kogu Läänemere kulgev õppus kulmineerub meredessandiga Valkla-Salmistu piirkonnas. Ühendkuningriigi juhitava ühendekspeditsiooniväe Joint Expeditionary Force (JEF) õppusest võtavad osa Eesti, Läti, Leedu, Hollandi, Norra, Taani, Rootsi ja Soome sõjaväelased, kokku ligi 3000 sõdurit ja 20 sõjalaeva. Õppuse eesmärgiks on kontrollida riikidevahelist kaitsevägede koostöövõimet ning harjutada mereväe manöövreid, rünnakuid merelt ja meredessanti.

Peaministri sõnul on tegemist selle aasta ühe suurima rahvusvahelise õppusega Eestis, mis on oluline mitmeti. „Eesti kaitsmist saab koos liitlastega kõige paremini harjutada just Eestis. Tõenäoliselt kasutataks meie regiooni puudutava kriisi korral esimese abiväena just ühendekspeditsiooniväe üksuseid. Seega aitavad need õppused Eesti jaoks eelkõige rahu tagamist kindlustada. Teisalt kehastavad need aga liitlaste ühtsust, tugevust ja meelekindlust ning on selge kinnitus liitlasvägede koostöövõimest,“ rõhutas Ratas.

Samuti näitab peaministri sõnul õppus Eesti riigikaitse arengut. „Täna nähtu põhjal võin kindlalt öelda, et meie kaitsevõime on tegelik ja tõsiseltvõetav. Soovin tänada kõiki kaitseliidu, mereväe ning politsei ja piirivalve üksuseid, kes on õppuse õnnestumisele kaasa aidanud,“ lausus peaminister.

Briti mereväelastega kohtunud Ratase sõnul Suurbritannia panus Balti regiooni julgeoleku tagamisse muljetavaldav. Ühendkuningriigi väed on õppuse Baltic Protector ajal Eestis esindatud nii õhus, maal kui merel ning brittide kohalolek Läänemerel suurim alates Vabadussõjast.

8 kommentaari
  1. Ah nii 5 aastat ago
    Reply

    Kui siin mõeldakse kaitsevõimet Venemaa suhtes sii kõige parem kaitse on heanaaberlik suhtumine sest Venemaa ei kavatse meid rünnata ja tahab vaid hästi läbi saada. Aga kui olekski mingi oht siis võib teha ükskõik milliseid sõjalisi õppusi ikka Venemaa vastu ei saa. Ohu korral ei läheks ükski riik Venemaa vastu sõtta. Praegune Venemaa pole meile midagi halba teinud. varsti hakkavad kõik riigid Venemaaga sõbralikult suhtlema.

  2. Sedasi 5 aastat ago
    Reply

    Ma olen pettunud meie peaministris kes laseb suuri kulutusi teha sõjamängudeks ehkki keegi ei kavatse meid rünnata ja kui kavatseksi siis võib nii palju neid sõjalisi õppusi teha kui tahes need ei aita . See Venemaa-vastane tegevus on alatu ja mõttetu.

  3. Kas Eestist tehakse lahingute tallermaa? 5 aastat ago
    Reply

    “Õppuse eesmärgiks on kontrollida riikidevahelist … koostöövõimet ning harjutada mereväe manöövreid, rünnakuid merelt ja meredessanti.”
    Huvitav, millise riigi vastu neid rünnakuid merelt ja meredessanti plaanitsetakse? Ei maksa unustada, et NATO sõjalised kulutused ületavad juba praegu Venemaa omi ligi 20 kordselt! Samas kurdetakse, et sellest ikka ei piisa. Edukaks rünnakuks peetakse vajalikuks 3 kordset ülekaalu. Kas meie väikesest Eestist plaanitakse tõepoolest teha lahingute tallermaa, kus suurriigid saavad omavahel mõõtu võtta?

    • Loomulikult 5 aastat ago

      Ega siis jänkid oma maal sõdima hakka.

  4. Ei 5 aastat ago
    Reply

    saa ma jagada Jurka vaimistust. Sest kui siin me koos italjaanode ja fransseedega suudamegi ajada marjulistel hirmu naha vahele, siis kui vankad tulevad oma dessandiga, ei tohi need võimekad koostööväed isegi ennast kaitsta! Sest Nato väed Eestis EI ALLU meie kaitseväe juhatajale! Kui vankad võtavad Tallinna ära paari tunniga, siis millal Brüsselis alles lõunaks kindralid kokku tulevad ja sigarit keerama hakkavad, on juba lootusetult hilja. On ju nende kindralite eesmärk ära hoida igasugune oht neile endile ehk las need vankad tuustivad kuskil Estõuniäs nagu tahavad, nemad võtavad vastu hukkamõistvaid otsuseid ja boikotivad mõnd õlilaeva. Edasine käib juba kauplemislaua taga, mida vankadele Eestist annetada, et nood vähemalt Kunda-Peipsi piiri taha läheks. Küll Kersti ja Jurka siis esinevad, et NII ON VAJA! Üleilmne rahu ju esmatähtis ja nüüd oleneb see juba meie kannatlikkusest ja alaväärsushaigushoost. Ning lisaks 4,7%-le lõigatakse Eestist ära veel kümmekond %%.

  5. Ele 5 aastat ago
    Reply

    Mina ei jaga peaminister Jüri Ratase vaimustust sõjalistes küsimustes ega ka EL-u suhtes. Ta nagu lööks kaasa sõjaõhutamises ja mitte heanaaberlike suhete sisseseadmises idanaabriga mis on kindel rahu pant.Muidugi on Keskerakond muutunud kuid ta on ka parim erakond kus hoolitakse kõigist inimestest ja ei laimata teisi ega raisata aega valesüüdistuste otsimisele nagu teevad seda reformierakondlased et ilma töötulemusteta rahvast mõjutades hääli saada. See mis tehti E.Savisaarele on stalinistlik kuritegu ja Ratas ega tema kaaskond ei astunud välja Savisaare kaitseks kui teda taheti füüsiliselt ja vaimselt hävitada nagu mingit kurjategijat kuigiSavisaar on väga aus, hooliv, töökas, tark. Need valesüüdistajad peaksid hoopis karistada saama. aga Reformi tahatuppa karistused ei ulatu. Paljus on Ratase tegevus positiivne ja ei saa võrreldagi Ansipi ja Rõivase tegevusega kui nad olid peaministrid ja viisid meie elatustaseme viimaste hulka, vaesus aina kasvas. Nemad ei teinud midagi õieti. Nii et peame rahul olema millal Keskerakond parandab eelmiste poolt tehtud vigu ja meie elu hakkab minema ülesmäge ja kaob vaesus. Kõigi inimeste inimväärse elu kindlustamine peab olema peamine eesmärk igal valitsusel.

    • Kremli-Ele 5 aastat ago

      ei taha tunnistada, et 3. ilmasõda on ukse ees ning tuleb valida pool. Kuigi keskbande eelistab jääda okupant Venemaa poolele, tahavad teised jänkide manu. Muidugi loodab kumbki pool võita, et siis teisele julmalt inimlikult ära panna.
      Kuigi praegu hinnatakse jänkimankide relvastust Venemaa omast etemaks (suudab rohkem masse mõrvata), tuleb arvesse võtta ka jänkide madalat tapmisoskust, pidevatest tapatalgutest üle ilma massiliseks ei piisa. Terve jänkiarmee ei koosne ju A-tiimist või muudest multikatest tuntud ülimõrtsukatest, paljud on mannetumad isegi vankade keskmistest mõrvarsõduritest.
      Veel tuleb arvestada tõigaga, et Eesti on vankade ukse all, jänkid jäävad siit kaugele. Ning jänkid ei mõtlegi hakata valama oma verd mingite kartulieestlaste kaitseks kuskil kaugel, millest keskmisel jänkil pole aimugi. See tähendab seda, et pärast 3. ilmasõda lepivad ninamehed kokku taas uues võimujaotamises ning meid loovutatakse 99:1 Moskva võimu alla. Kokkuvõttes saame totras EL-is olla just niikaua, kuni puhkeb 3. ilmasõda, edasine on juba ette teada. Siis alles kremli-Ele rõõmustab.

  6. ??? 5 aastat ago
    Reply

    HIINA OLEKS NAGU KAARDILT ÜLDSE KADUNUD???
    3 sõda ei hakka mitte Eesti ja Vene vahel.ja pärast.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.