Krossi kriminaalne väljamõeldis jõuab kohtusse

Kanal 2 sünnipäevapidu

Politseile valetamine on karistatav. Mary Kross saab oma karistuse teada 26. augusti keskpäeval algaval kohtuistungil Harju Maakohtu Tallinna kohtumaja saalis nr 3014.

Poliitiline provokatsioon, nurjunud infooperatsioon või midagi muud oli põhjus, miks Mary Kross peab kohtunik Leili Raedla ees selgitama prokuratuurile antud ütlusi, justkui oleksid kaks eesti keelt rääkinud meest mullu novembris loopinud teda ja tema koera kividega Tallinnas Stroomi rannas. Nüüd ähvardab teda kriminaalkurjategijaks saamine Karistusseadustiku § 320 lg 1 järgi: „Kannatanu või tunnistaja poolt kriminaal- või väärteomenetluses või tsiviilkohtu- või halduskohtumenetluses teadvalt vale ütluse andmise eest või menetlusosalise poolt vande all teadvalt vale seletuse või vande all teadvalt vale vara nimekirja või sissetulekute või kulude arvestuse andmise eest – karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.”

Karistada saab ka kuriteo kohta tõendite kunstliku loomise eest (lg 2, kuni 5 aastat vangistust) ja teadvalt vale kaebuse esitamise eest kuriteo toimepanemise kohta teise isiku poolt (§ 319, kuni 1 aasta vangistust), aga selles prokuratuur Mary Krossi ei süüdista.

“Kõik kogutud tõendid viitavad, et ajal, kui süüdistatav väitis, et teda Stroomi ranna juures pargis kividega visati, ei viibinud ta üldse selles piirkonnas,” selgitas ringkonnaprokurör Ülle Jaanhold 27. juunil ERR-ile.

Libauudis levis

Praeguseks lõppenud uurimine jõudis veebruaris järeldusele, et Mary Krossi vastu ei toimunud rünnakut. Tema valet levitasid 28. novembril 2018 sotsiaalmeedia, kõik Eesti suuremad portaalid, ajalehed, raadio ja telekanalid. Ajakirjanduse järgi pöördus siis Mary Kross politseisse avaldusega, et eelneval päeval järgnesid talle Tallinnas Stroomi rannas kaks meest, kõnetasid teda eesti keeles ning hakkasid siis loopima kividega naise ja temaga olnud koera pihta. Rünnaku põhjus oli Mary Krossi arvates inglise keeles telefoniga rääkimine. „Naine ei saanud õnneks raskeid kehavigastusi. Kividega sai pihta ja ka vigastada koer,” kirjutas Andres Einmann ajalehes „Postimees”.

Siseminister Katri Raik (SDE) rääkis rünnakust Kodanikupäeva aumärkide kätteandmisel. “Naine sai haiget, aga mitte selle võrra, et ta oleks läinud arsti juurde; koer sai natuke rohkem haiget. Inimest, kes läks meie Eestis, mida me armastame sellepärast, et siin on puhas loodus ja turvaline elada, koeraga jalutama, ja ta sai kividega loobitud. Me oleme astunud ühest piirist üle.”

Kultuuriminister Indrek Saar (SDE) rääkis 29. novembri valitsuse pressikonverentsil rusikapoliitikast. „Rusikapoliitika tähendab, et mõisted „Eesti“ ja „meie rahvas“ on kaaperdatud, sest jalgadega pekstakse sinimustvalgete all, naisterahvaid loobitakse kividega, rinnas rukkilillemärk./…/ Ja kui me ei märka, kui me ei seisa vastu, kui me ei ütle, kui me ei takista, kui me ei tee selgeks, et eesti rahvas tähendab rahvast, kes räägib või laulab, mitte ei peksa, siis on rusikapoliitika võitnud. Seega, head sõbrad, ma kutsun kõiki hoolimata poliitilistest eelistustest, maailmavaatest ja ideoloogiast ütlema selgelt, avalikult ja korduvalt: vägivallal ja rusikapoliitikal ei ole Eestis kohta. Tänan!”

Ohtlik provokatsioon

Libauudise ärakasutamine enne märtsikuiseid valimisi paneb küsima, kuidas tekkis USA päritolu Mary Krossi peas mõte minna politseisse avaldust kirjutama, et teda loopisid kividega eesti keelt kõnelnud mehed, kuna ta rääkis telefoniga inglise keeles. Juba varasematel 2017. valimistel olid SDE ja EKRE vastandunud rahvusküsimuses.

Veel 13. veebruari avalduses meediale kinnitas Kross rünnaku toimumist. „Tegemist on minu vastu toimunud rünnakuga, mis ei ole mingil moel seotud ei minu abikaasa ega muude Eesti poliitilises elus tegutsejatega. See ei muuda aga toimunut olematuks, väited vastupidisest on mulle täiesti arusaamatud.” Edasi pidi selgitusi andma tema advokaat Oliver Nääs.

Mary Krossi abikaasa on Riigikogu saadik Eerik-Niiles Kross (REF), kes varem nimetas ennast luurekoordinaatoriks. Meest kahtlustati seotuses laeva „Arctic Sea” kaaperdamisega, sest Venemaal süüdi mõistetud mehe väitel oli ta samas majas elanud Krossiga sellest rääkinud. Seekord pääseb  Eerik-Niiles Kross ilma Interpoli tagaotsimiskuulutuseta, sest vastavalt Karistusseadustikule ei saa kohtus nõuda tunnistamist oma abikaasa vastu. Kõik jäljed lõppevad Mary Krossiga.

Valetunnistuse andmine on ülimalt haruldane kuritegu, mille eest mõistis kohus näiteks 2013. aastal 51 kriminaalkaristust, aga ühtekokku registreeriti 39 631 kuritegu. Opositsiooni poliitikud levitavad siiani välismaal Eesti mainet kahjustavaid lugusid, justkui rahvuslus oleks Eestis probleem. Mary Krossi süüdimõistva kohtuotsuse järel saab ajaleht „Postimees” libauudise kustutada, aga mida õpivad sellest poliitikud, selgub järgmiste „rahvuslike” juhtumitega.

Virgo Kruve

3 kommentaari
  1. Nojah 5 aastat ago
    Reply

    Ma juba rõõmustasin kuuldes seda perekonnanime et meie kõige suurem kurikael E.N.Kross läheb kohtu alla aga see mees pääseb alati karistusest ja tegutseb Reformi tagatoas kuhu karistused ei ulatu.

  2. Kas tõesti kommunististidest 5 aastat ago
    Reply

    tehtud lastest kasvavad kurikaelad. On räägitud seda, et kurikaelad otsivad omi sõpru ja kaaslaseid kurikaelte hulgast. Pidid olema valelikud, pahatahtlikud ja sündinud reeturid. Kui nii, siis hoiduge Krossi sugustest inimestest.
    Ausatel inimestel on ausad kaaslased.

  3. Ah soo 5 aastat ago
    Reply

    Kas ehk Kross tahtis kellelegi kätte maksta. Me teame kõik et selles on ta meister. Leedulane tunnistas kohtus et E.N.Kross tellis laeva kaaperdamise ja paistab et hiljem ta võttis need sõnad tagasi kuna leedulase sõnul tema perekonda olevat ähvardatud. Kross on olnud luurekoordinaator. Ta laskis meie juurde üle piiri raudteeärastamise perioodil valenime ja võltsdokumentidega rahvusvaheliselt tagaotsitava Antonio. Angotti. Kross seadis Simmi sõjasaladuste valvuriks kuna see mees oli äge Savisaare-vastane aga hiljem selgus et Simm oli riigireetur. Avalikkusele sai Krossile kuuluv Kõue mõis tuntuks Peoleo motellist varastatud jahitrofeede eksponeerimisega Pealtnägijas. Kõue mõisa, suvile ja korteri renoveerimiseks on ta saanud riigikassat palju raha. Ma ei tea kas ta on selle tagasi maksnud või ei. Luurekoordinaatori tööst Kross 2000a detsembris priiks ametikrediitkaardi isiklikuks tarbeks pruukimisest puhkenud skandaali ajel. Isegi Laar ei tahtnud teda enam kaitsta. Sellest mehest võiks veel pikalt kirjutada aga mitte midagi head küll mitte. ta on kaval ja alati pääseb karistusest.Ei tea kas Talle on ikka veel USA-sse sõit keelatud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.