Tööpakkumised, reklaam ja tegelikkus

Varsti oma nime muutev, kuid praegu veel Töötukassa, on see, kes oma internetilehel aitab tööd leida. 5275 vaba töökohta! Nii nad teatavad avalehel. Suurem osa pakkumisi on lihtsamad tööd: koristaja, poemüüja, müügimees, laotööline, autojuht. Töötahtjailt tahetakse eelkõige CV-d (ka koristajail!). Mõne puhul nõutakse ka pikemat elulookirjeldust ja motivatsioonikirja. Samas on esitatud andmed üsna tihti puudulikud; palga ja konkreetse töö kohta on keeruline midagi teada saada.

Näiteks: „Müügiassistendi peamisteks ülesanneteks on aktiivne ja tulemuslik müügitöö klientidega. Ta on hea suhtleja, kaardistab kliendi vajadused, pakub lahendusi, koostab pakkumisi, haldab igapäevaselt müügi- ja ostutellimusi ning lahendab muid müügiga seonduvaid küsimusi (nt koolituste ajakava õigeaegne koostamine, planeerimine ja korraldamine). Selleks otsitakse kuut töötajat ning töötasu sõltub töö tulemuslikkusest ja aktiivsusest.” Paistab, et põhipalka ei pakutagi.

Milleks üksiküritajale nii suur kavade ja planeeringute koostajate armee? Kas see töö on ikka reaalne ja kas need kuus inimest selle eest ka palka näha saavad? Ja veel: „Tööalane arvutioskus on võimalik omandada väljaõppeperioodil!“ Kuna töö on mõeldud kodukontorist kaugtööna, siis kuidas tööandja seda arvutit veel mõtleb õpetada?

Ühele töösoovijale tuli üsna ülbe vastus: ”Soovin siiski, et iga kandidaat ennast ise esitleks ja ise ennast tutvustaks, kuna müügitöö ei toimu läbi advokaatide. Kui teie poolt pakutud nn pensionäril on nii tohutu megatöö eelnevalt tehtud, siis usun, et ta tuleb ka ise toime minuga suhtlemisel.”

Jääb arusaamatuks, kas ikka vajatakse töötajaid, või on see lihtsalt mäng? Hiljuti kirjutas üks ajaleht ja näitas ka televisioon, et koolitaja Epp Kärsin on oma koolitused juba järgmisesse aastasse välja müünud! Jääb mulje, et ilma erabüroota. Ei mingeid müügimehi!

Üks huvitav, aastaid vana tööpakkuja on Lõuna-Eesti metsade vahel kaugkülas püsti pannud oma müügilao. Seal on alates hobusevankrimäärdest kõik märgmaterjalid, keevitustarvikud, nii-öelda spetsialiseerimata hulgikaubandus. Aastaid otsis ta müügimehi ja pakkus palgaks kuni 2000 eurot! Ilmselt asi ei liikunud, sest endast lugu pidavad remondifirmad ikkagi kasutavad tuntud kaubamärkidega sertifitseeritud originaaltoodangut, mis tuuakse garantiiga kohale. Käest kätte pakkuv müügikorraldus ei toimi.

Siis leiti uus müügivorm. Kauplusele anti välismaalik nime; nii sildil kui ka ametlikes paberites samad omanikud. Osakapital on vaid miinimumnõue ja lõppenud aasta 4 kv käive ainult 2124 €!

Iga töösoovija oskab teha internetis oma järelduse. Ei sellisest kauplemisest müügimehele küll palka tule!

Ehk uue nimega Töötukassas tulevad ka muutused? Sellised, mis välistavad mõttetuid pakkumisi. Vajalik oleks aga tööd pakkuva firma taustauuring.

Aivo Oina

18 kommentaari
  1. üks mõttetu institutsioon 5 aastat ago
    Reply

    Kas poleks aeg see asi kinni panna? Las iga tööandja otsib ise endale töölisi.
    Riiklikult saavad ametisse ikka omad joped. Kõik muu on vaid bluff!
    Müügimeeste aeg on läbi saanud.
    Asemele tulid weebipoed.

    • epu see-äri 5 aastat ago

      Epu äri õitseb seetõttu, et naised on täitmatud.
      Õpitakse masseerima kunstjulga juures ja räägitakse tarka juttu.
      Aga mis see kõik maksma läheb?
      No on ajad…

    • koolitatud ahastuse järg 5 aastat ago

      Ma küsisin, mis seal video peal siis on, kas seal on ikka kindlasti Janika mees ja tema naiskolleeg. Janika karjus torusse, kas ma pean teda kohtlaseks, et ta oma meest filmilindilt ära ei tunne, kuigi ta näeb teda alasti peamiselt vaid saunas, sest nad magavad eraldi tubades. Selge, mõtlesin, eks see oligi rumal küsimus ja küsisin kohe teise mitte just aruka küsimuse, mida nad seal videos siis teevad. “Kepivad,” karjus Janika.

    • koolitus on ikka vajalik 5 aastat ago

      Kui sattusin seminarile, millel räägiti lähemalt PMS-ist ja menopausist, tabas mind äratundmine, et olen aastaid vaevelnud PMS-i sümptomite all, ise seda teadmata. Pärast seminari hakkasin Prefemini kasutama ja tundsin toimet juba kahe nädala möödudes. Tegin soovitatud kolme kuu kuuri – ja see oli elumuutev.

  2. oh kui palju pettust 5 aastat ago
    Reply

    Pooled töökuulutused ongi petukaup. Kirjutad ja ei saa isegi vastust mitte.
    Tööst rääkimatta.
    Otsitakse neid, kes sinu jama ära sööksid.
    Miks seda ei kontrolli keegi?
    Ainult ajaleht avab tõde.

  3. nagu trammijuhiks kahe nädalaga 5 aastat ago
    Reply

    Arvuti õpetetakse kodutöötajale töö käigus!
    No tule taevas appi.
    Kas see tööpakkuja ikka mõtles, mida kirjutas?
    Ja töötukassa ei loe läbi, vaid kohe avaldab!
    Kutsub armee müüjaid tööle ja palgast pole selget juttu.
    Kes sellist joba usub?

  4. tööd kuhjaga ja jääb üle 5 aastat ago
    Reply

    Juhi abisid, nóustajaid-koolitajaid ja üldse pehmeid erialasid pole lihtsalt vaja. Vingujaid insener-tehnilisi töid aga ei oska.
    Töötukassa koolitab pottsepaks.

  5. kui kõik uuendada 5 aastat ago
    Reply

    Asi on nimelt selles, et meie nn.võitjate põlvkonna ettevõtjad on enamasti kõik teinud selleks, et selle põlvkonna töötajad on oma lastele juba rääkinud ja lapsed on seda kõike juba ka ise oma silmaga piisavalt ka kõrvalt nägema pidanud, et mis juhtub elus ühe töölisega-eriti lihttöölisega. Nimelt seda, et kui raske ja õnnetu ja just täpselt mõttetu võib sellise inimese elu üldse olla.
    Noored loomulikult püüavad sellist saatust vältida.
    Teiseks miks pole ettevõtjad suunanud riiki ja poliitikat nii, et meil oleks piisavalt head ja kvaliteetset tööjõudu võtta ja, et oleks ka kõrge iive.
    You-Tuberiks hakata oleks äkki targem kuna kui seal joppab siis võib teenida ikka korralikult millega juba saaks päriselt ka omaette elu alustada ja ennast normaalselt ka ära elatada.
    Me räägimegi siinkohal ju puhtalt elukvaliteedist, mis võimaldaks normaalset ära elamist-need palgad on ju kõigest mingi ajutine lahendust-sobilik rohkem koolilastele koolivaheajaks nö. esimeseks tööharjutuseks ja väikse taskuraha teenimiseks, et kooliminekuks natuke midagi nipet-näpet vajalikku osta, mida ühel koolilapsel vaja läheb.

  6. tööpakkuja Bärg jälle pakub 5 aastat ago
    Reply

    • Tegemist on huvitava, kohati ka lõbusa tegevusega, kus saab külastada erinevaid teenindusasutusi.
    • Testkliendi töö võimaldab planeerida oma aega. Nii saate teha seda tööd laste kõrvalt, puhkepäevadel, endale sobival kellaajal. Saate valida ka millist asutust, teenust ja millises piirkonnas hinnata.
    • Juhul kui ka ise töötate teenindusettevõttes, saate häid ideid kuidas oma tööd veelgi paremini teha.
    • Testkliendiks olemine on paljude jaoks omamoodi hobi ja ajaveetmise võimalus. Ehk sobib selline elustiil ka Teile.
    • Testkliendina saate anda otse ettevõtte juhtkonnale edasi seda, mida teeninduses tundsite-nägite. Nii saate kaasa aidata teeninduse kvaliteedi parandamisele Eestis.
    • Ja muidugi, testkliendi töö eest saate ka tasu.

  7. aastaid tagasi 5 aastat ago
    Reply

    Käisid ringi hulgimüüjad ja pakkusid igasugust nodi konteinerite kaupa. Hinnad häbematult odavad.
    Võibolla mõni rumal setukas sattus õnge ja ostis ära, lootes kasudega edasi müüa.
    Tegelikult oli see vananenud või kohe vananev kaup ja tema siiamüügihind oli palju kõrgem päritolumaa utiliseerimishinnast.
    Seega kasud ka veel sees ja omamaa prahist puhtaks!
    Muidugi ei tasu käest kätte kaubandus, kuna iga firma, kes teenust pakub, annab ka garantii. Aga noh, lollused pole ju keelatud!
    Ainult, et nutta tuleb siis enda pisaraid.

  8. selge ja asjlik kirjutis 5 aastat ago
    Reply

    Selgesti ära seletatud tööliskassa mõtetu tegevus tööotsijate lollitamisel.
    Kahjuks selle tingis uuskapitalism!
    Teie lehes on palju asjalikku lugeda. Miks te ometi kioskitesse ei pane müüki?
    Rahavs loeks meelsasti.
    See internetiversioon on ju ajast ja arust!
    Venib nagu saksa Willem.
    Õppige ekre Uutest Uudistest, mis on ülioperatiivsed.

  9. Korbi büroos on katastroof! 5 aastat ago
    Reply

    Raju pidu Keskerakonna büroos: nõunik kutsus tänavalt noored napsu võtma.
    Pika staažiga Keskerakonna nõunik, Tallinna linna teenetemärgi kavaler Andres Hiie kutsus võhivõõraid inimesi peaministri partei büroosse, et koos kärakat panna.
    See on lisaks eilasele Korbi jõuvõttele kürvaldada eestimeelne eestlane ajalehe peatoimetaja kohalt!

    • Korb märatseb ikka 5 aastat ago

      Kesknädala peatoimetaja Indrek Veiserik sai eile partei peasekretärilt Mihhail Korbilt koondamisteate. Mees tunnistab, et oli üllatunud. Keskerakonnast öeldakse, et lehte ootab eest reorganiseerimine. Väheusutav!
      Rahad joodi Jaanipäeval maha ja nüüd on nutt lahti. Kaua seda Korbi veel Ratas talub?
      Siin vabandustega ei piirdu enam.

    • Kaua võib? 5 aastat ago

      Kui väited mõjuainetest jaanipäevasel Keskerakonna peol vastavadki tõele, siis see poleks esimene kord, kui peaministri partei simmanil oleks kasutatud keelatuid aineid.
      Nimelt tegi Õhtuleht narkootiliste ainete kokkupuute kiirtesti märtsi alguses Saku suurhallis toimunud Keskerakonna valimispeol. Kolmest testitud WC-kabiinist leiti kahest kanepi jälgi.

    • Korb jätkab tegutsemist 5 aastat ago

      Asi on nii kaugel, et täna kaalutakse erakonna ajalehe Kesknädal kinnipanemist. Esimeseks sammuks selles suunas oli peatoimetaja äsjane koondamine.

  10. ikka vabandused fazebouggis 5 aastat ago
    Reply

    Büroo selgitab:Selgituseks jaanipäeva öösel erakonna büroos toimunust.Teel büroosse tutvusin kolme 25-30 aastase meesterahvaga, kes soovisid näha ka erakonna bürood.
    Me kõik olime pruukinud alkoholi, kuid meedias kõlanud väidet mõnuainete kohta ei tohi ma kinnitada.
    Külalistel oli kaasas konjak, mida büroos kohvi kõrvale tarbisime.
    Mulle teadaolevalt ei olnud nendest keegi meie erakonna liige.
    Mõistan, et olen tahtmatult kahjustanud erakonna mainet ja avaldan selle üle siirast kahetsust. Korb ei tea midagi ja tema on puhas nagu “prillikivi”.
    Nii kirjutas Andres Hiie mordapinalis. Tubli nõunik selles partias!

  11. kui ka nüüd 5 aastat ago
    Reply

    Jääb Ratas ümmarguseks ja ei vallanada Korbi, on selge, kes juhib parteid!
    Erakonna kontoris tõmmati TRIIPU!
    See on videost näha.
    Ei usalda enam ei Ratast ega tema valitsust!

    • uskmatu toomas 5 aastat ago

      Ärge rohkem ise triipu tehke ! See artikkel räägib ikkagi töötukassast !

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.