Prügi võetagu elanikelt vastu tasuta

Kui paljudes maakondades suudetakse rahvale pakkuda tasuta ühistransporti, siis peaks jõutama elanikelt tasuta vastu võtta ka prügi.

Prügi tasuta kokkuvedu on veelgi tähtsam kui tasuta ühistransport, sest hoiaks looduse puhtamana ning inimesed enam ei viiks oma prügi metsa alla. Üks ja ehk peamine põhjus, miks üldse prügi metsa viiakse, ongi vast see, et prügi vastuvõtmine prügilates on kallis ning loodusereostamist kasutatakse raha kokkuhoidmiseks.

Kaks korda aastas on suured koristamispäevad – maikuus “Teeme ära” ja sügisel maailmakoristuspäev. Kuuleme, et neil kampaaniatel kogutakse sadu tonne erisugust prügi. Mõnigi neist, näiteks autorehvid, olevat kasulik tooraine. Miks ei võiks siis elanikelt seda tasuta vastu võtta või ära vedada, kui sellest on võimalik toota midagi kasulikku?

Ammugi oleks aeg hakata elanikelt mõningat prügi tasuta vastu võtma, et see kohemaid jõuaks õigesse kohta. Miks valitsejad sellest aru ei saa või ei taha aru saada? Mul on koduõues prügikottidesse kogunenud suur hunnik pakendijäätmeid, sest neid lihtsalt pole võimalik tasuta ära anda.

Mullu suvel viidi Tori töökoja piirkonnast Võlli teelt ära ETO taaskasutusväärse prügi konteinerid. Aastaid viisin sinna oma pakendijäätmeid, ning konteinerid olid pidevalt kuhjaga täis. Viimane lollus oli neid ära viia!

Arutud tegelased olevat teinud seaduse, et üks taaskasutuskonteiner pakendijäätmete tarvis pidi olema kohustuslik 500 elaniku kohta. Kuid igas külas peab olema üks selline konteiner, sest ühel elanikul tekib pakendijäätmeid rohkem ja teisel vähem, ning lõpuks saabki konteiner ikka täis.

Tuletan meelde: kauplusest kaupa ostes oleme prügiveo ehk pakendite äraviimise juba ette ära maksnud. Miks on vaja elanikke karistada prügi äraveo ja vastuvõtu tasudega?

Karistatagu loodusereostajaid, kes ka siis prügi metsa alla viivad, kui selle äravedu ja vastuvõtmine elanikelt käib tasuta!

Hillar Kohv Viinahaualt Tori vallast Pärnumaalt

6 kommentaari
  1. Väheseid 5 aastat ago
    Reply

    kordi, kus pean seltsimees Kohvikuga nõustuma. On ju tegelikult asi nii, et igaüks peab maksma prügimaksu, ise prügi hävitada või ümber töödelda järelikult ei tohi. On juba valitsuse poolt ette nähtud, et sa pead sitahunniku alles jätma ja siis selle koristamise eest maksma. Samas see prügi töödeldakse ümber, osast tehaks euusi hiinakaid, osa läheb ringlusse väetisena, osa põlettaakse elektriks. Ja miks peab siis inimene ise sellele peale maksma, et hiljem uuesti sellest toodetut rahaga kinni maksma.
    Kui inimene sureb, siis makstakse tema matuseks laibatoetust. See on loomulik, sest laip ise oma matust või tuhastamist tasuda ei saa. Oleks loomulik, kui eraldataks laibatoetuseks tuhastamismatuse hind, umbes 300€.
    Mina tahan samuti, et minu laip tuhastataks ja tuhk puistataks jõkke. See nõuab vaid tuhastamise kulu, isegi urni pole vaja osta, tuha saab vette puistata mis tahes karbis.
    Nii et, Jurka, loe mida seltsimees Kohvik sulle kirjutab ja võta see eesmärgiks. Ma muidugi kardan, et Jurka ei maini seda enne järgmist valimist, sest siis saab sellega taas hääli üles osta.

  2. saatan peitub isegi detailides 5 aastat ago
    Reply

    TEHKE NII- KOV-idele JU KÜLVATI RAHA?!
    AUTO SÕIDAB TREPPI JA VÕTAB PEALE EAKATE KOLA ,MILLEST TAHAVAD VABANEDA, AGA KONTEINERIT TELLIDA EI JAKSA. JA AUTOGA KAASAS POISID, KES SELLE KOLA AUTOSSE VIIVAD.
    MUL KUSETT, 2 kÜLMIKUT, TUGITOOL ,4 TELEKAT TARVIS LAHTI SAADA. VAHEPEAL OMAV. KORRALDAS NN.KAHJULIKE JÄÄTMETE KOGUMISE, AUTO SÕITIS TEATUD KOGUMISKOHTA JA PUNKT. POISID, KES NEED TELEKAD OLEKSID AUTO PEALE VIINUD PIDANUKS ISE PALKAMA. KEEGI EI TULE. JA KUI TULEBKI, SIIS PAARI ÕLLE EEST MITTE. MIS MA SELLEST KASU SAIN. VANA MÖÖBLIT AGA POLEKS VÕETUD NAGUNII.
    VAT SELE ASJA VÕIKS KÜLL ÄRA TEHA SANTPENSIONÄRIDELE, ERITI KEL AUTOT POLE VÕI ÜKSIKUD ON.
    OMAVALITSUS KEHITAB VAID ÕLGU. MIS SEST, ET NEILE RAHA ANNATE. PRÜGI EEST JAKSAN IKKA MAKSTA, NII VÄIKLANE POLE . A VAT KÕTTE EEST, ELEKTRIKÜTTE EEST MITTE JA AHJU TÄNAPÄEVA PENSIONÄR EI EHITA. EGA KÄITLE KA PUID ENAM SAGELI.

  3. Mida veel 5 aastat ago
    Reply

    Paha lugeda, et meie hulgas on inimesi, kes tahavad aina enam tasuta saada. Tegelikult tuleks prügiveohinda isegi tõsta, vähemalt neil, kes ei sorteeri prügi.

    • Mida Veelile 5 aastat ago

      Leidub kapitalistist jätis, kes tahab ikka raha maksmist. Pane ennast põ..ma!

    • Prügi 5 aastat ago

      on tooraine, sm Mida veel. Miks peab inimene ise peale maksma kui see tooraine uuesti ümber töödeldakse ja siis rahvale taas maha äritakse.

  4. ! 5 aastat ago
    Reply

    Kui neil oleks normaalne pension ,alates 800.-eur, siis nad ei tahaks muidu saada ehk ?
    Kahju et meil leidub ikka veel inimesi,kes peavad elama 350.-eur .

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.