Luubindus surub Eesti elus tõsiselt peale

Luup on lihtne optikariist, mis annab optilise süsteemi fookuse lähedusse asetatud esemest suurendatud kujutise. Lihtsaimaks luubiks peetakse harilikku kumerläätse, aga keerukamad koosnevad õige mitmest läätsest. Konstruktsioonist olenevalt suurendab selline silmateener 2–50 korda.

Kui kunagi läks suurendusklaasi vaja defitsiitsete maakaartide uurimisel, siis nüüd valitseb terav luubivajadus kõikjal – näiteks kõige tavalisemast toidupoest kuni meie igapäevaste köögitoiminguteni. Mis parata – paljas silm ei suuda kuidagi enam seletada pakenditele ja etikettidele mahutatud teavet.

Aastaid tagasi rõõmustas teade Brüsselist, et Euroopa Liit tahab kehtestada nõudeid, kui pisukesed tohivad kirjad olla igasugustel olulistel paberitel (sh etiketid ja pakendid). Lootused pole paraku täitunud – igasugustel kleepsudel ja etikettidel kirjasolev on nüüd üha pisemate pookstavidega. Ometi kuulutatakse meile suurest hoolitsusest inimeste tervise ja heaolu pärast.

Nõndamoodi ongi suurekstegevad klaasid kujunenud igapäevaelus üha hädapärasemateks tarberiistadeks. Sest teavet ainuüksi kaupade kohta on rohkelt ja mitmeski keeles (mõnikord koguni isegi eesti keeles!), aga kuidas seda ilma luubi abita kätte saada? Paljud kurdavad tõsimeeli, et isegi kõige lihtlabasemal igapäevasel poeskäigul läheb tarvis optilist tuge.

Ebainimliku kribukirjalisuse vastu tuleb tõsiselt astuda. Miks ei võiks Eesti kui üks edumeelsemaid Euroliidu liikmeid hakata laias valikus tootma kogu XXI sajandi Euroopale vaja minevaid suurendusklaase? Eks Aafrikagi vajab silmanägemise tugevdamist nii laiuti kui ka sügavuti. Luupide üha energilisem kasutamine kujuneb maailmapilti süvenemisel eriliselt tähtsaks.

Meie rahvusvärvidega ehitud igas formaadis suurendusklaasid võiksid saada toredateks kingitusteks ja meeneteks igasuguste sündmuste ja tähtpäevade puhul. Olgu siis tegemist näituse või messi avamisega, mõne aastapäeva tähistamisega ja igasuguse muu põlistamist väärivatel puhkudel.

Igale tõsisele kaasmaalasele taskusse või ridikülli rahvusmeelne vaatevahend, mis aitab süveneda kaunisse euroellu!

Magnus Lilienkampf, tallinlane

1 Kommentaar
  1. Mõttetu on mõtteid jagada -tean,sest teen seda juba 15 a. 3 aastat ago
    Reply

    Eks neid asju ,mida toota on veel ja veel. Olen siin ka soovitanud,samuti teenuseid, aga sellest ei tee keegi väljagi.
    Kommentaare kirjutab rahvas -järelikult loll, pole vaja tähelep.pöörata. 1/10 ei ole loll. A nu see läheb raiskamise alla, kui laps koos 10 pesuveega välja visatakse, ja selle kohta patagrahvi pole ette nähtud.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.