Kiik: viieaastane üleminekuaeg apteegireformil on olnud piisav

Apteek FOTO:SANDER ILVEST/SCANPIX

Sotsiaalminister Tanel Kiil leiab, et viieaastane üleminekuaeg apteegireformil on olnud piisav. 

Järgmise aasta aprillis jõuab lõpule apteegireform, mille tulemusena lahutatakse ravimite jae- ja hulgimüük ning enamusosalus kõigis apteekides hakkab kuuluma sõltumatutele proviisoritele.

„Apteegireformi ülesanne on tuua apteegid tagasi tervishoiusüsteemi teenima rahvatervise eesmärke. Oluline on, et apteegiteenus ja ravimid oleks seejuures kättesaadavad kõikjal Eestis,“ ütles Kiik. „Soovime, et apteegid oleksid tugevaks osaks tervishoiusüsteemist nagu seda on perearstid, haiglad ja tervisekeskused. Nii saavad proviisorid lähtuda eelkõige patsientide tervisest ja heaolust, laskmata end mõjutada ravimite hulgimüüjate ärihuvidest.“

Ministri sõnul on riigikogu antud viieaastane üleminekuaeg apteegireformiks olnud piisav ja kõikide apteegituru osaliste kohustus on apteegid tähtajaks seadusega vastavusse viia. „Juba täna on Eestis proviisorite omanduses ligikaudu kolmandik apteekidest ning proviisorid on kinnitanud jätkuvat huvi ja valmisolekut apteekide pidamiseks. Ootame kõigilt osapooltelt aktiivset tegutsemist, sest nüüd on  viimane aeg viia seaduse nõuetega vastavusse ka seni veel ravimite hulgimüüjatele ja teistele mitteproviisoritele kuuluvad apteegid,“ ütles Kiik.

BNS

3 kommentaari
 1. Isegi 1 aasta ago
  Reply

  kui nõustuda üldise suunaga, ei saa leppida nii pika üleminekuajaga. Meenutan, kuidas mindi Türgis arabi kirjalt üle ladina kirjale. Teadlased(!) pakkusid 5…10 aastat. Siis lõi Atatürk rusika lauale, et 3 kuud ja ei päevagi rohkem! Ja vähem kui 3 kuuga olid ajalehed ladina kirjale üle läinud.
  Kes oleks meil Atatürk? Kuna pole, siis jätkubki selline munasoojendamine, et äkki koorus sellest tibu.

 2. head püüdedki 1 aasta ago
  Reply

  AGA OSTAVAD NAD SISSE NEED KAUBAD IKKA 1-2 HULGILAOST JA NEIS ÜHESUGUNE KAUP.
  PRAEGUFI, HOOLIMATA 1/3 PROVIISORIAPTEEKIDEST ÜHESUGUNE KAUP. KAHJULIK PEALEGI VEEL. SAGELI. ISEGI TALKI / Tugev kantserogeen/ SISALDAVAD ROHUD ,ASPARTAAMI jms.
  NÄEN, ET MIDAGI PÜÜTAKSE MUUTA, AGA SELLEKS , ET MISKI MUUTUKS MAAILMAS, PEAB OLEMA SÜDAMETUNNISTUSEL MILLELEGI TOETUDA. JA SEE MIDAGI ON EETIKA, MIS RAJANEB FILOSOOFIAL, TEOLOOGIAL . RAHVAMORAALITA EI SAA KUIDAGI. PRAEGU ON SELLEKS RAHA JA SOTS.SEISUND. AMETIKOHT.
  NEED KAHJULKUD LOBBYD MIDA TEHAKSE…SURVE… SEE KAASAMINEK JA USK ,ET MINA EI VASTUTA…
  ÜKS NÄIDE _ MEIL POLE ÜHTKI TAIMSET , TEISTE AINETEGA SOLKIMATA ANTIDEPRESSANTI. OLI. TEMA NIMI OLI CESRADISTON. FIRMAGI KADUS. PISIKE SAKSA FIRMA OLI JA SISSE TOODI LÄTI KAUDU. KADUNUD FIRMAGI. LÕPETAS TÖÖ.
  ON KEEMILISED ANTIDEPRESSANDID, MILLEDE TAGAJÄRJED VÕIVAD OLLA VÄGAGI NUTUSED.JA ILMNEDA ÜLDSE MITTE KOHE. AGA SUURFIRMADE TOOTED.
  PEALEGI, TAIMSEID ASJU EI SAA PATENTEERIDA.

  • Kui 1 aasta ago

   kõik eeskirju järgiks, oleks kõik lihtne. Olgu tegemist aspiriini või muu ravimiga, siis selle koostis peab olema üle maailma ühesugune. Seega ei tohiks selle kvaliteet kuskil erineda.
   Oma kirjutab siin sisse hind. Sest Hiina keldris saab seda toota 5 korda odavamalt kui meil. Kummalt tellib meie ärikas? Hiinlaselt. Miks? Et haige pealt rohkem kasu lõigata. Mingi sisu ega tootja teda ei huvita, ainult raha.
   Segadus tekib siis, kui mingi tootja lisab mingit tähtsusetut elementi tuntud ravimisse ja nimetab selle oma nimega. Koostis seda isegi sunnib. ja siis läheb käima reklaamimasin. Et see on parem kui endine. Nüüd saab haige elada 2 minutit kauem. Kuigi mitte keegi seda tõestada ei suuda.
   Seega on vaja selgust nii ravimites kui ka tootjates. On meie omad ja võõrad. Mõlemal tuleb teha väga täpseid keemilisi uuringuid, kuidas nad eeskirjadele vastavad. Umbes nagu praegu solgitakse pentsu. Ja liigsed ehk mittevastavad keelustada.
   Muujuures olen aga seisukohal et laiatarberavimid peaks olema vabas müügis, neid saaks osta igas toidukas. Kui mõni lollpea neelabki alla 100 tabletti ja sureb, on juba tema eraasi. Üldpilti see ei tohi mõjutada.
   Iga ravimi jaoks pole vaja koolitatud apteekrit. See on selge ülepüüdmine või allumine juba apteekrite ettekirjutistele. Muide, samuti RAHA PÄRAST ehk AHNUSEST! Inimese tervis neid ei huvita.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.