Ütle sõna sekka Kesknädala arengus!

„Kesknädal“ hakkab alates septembrist ilmuma kord kuus, tuues lugejateni iga kuu keskpaigas olulist informatsiooni päevakajalistest poliitikateemadest, seda nii kodu- kui ka välismaalt. Loomulikult tähendab see, et tavapärase 12-leheküljelise formaadi asemel muutub Kesknädal oluliselt paksemaks ja saame pakkuda lugejatele pikemaid ühiskondlikke arutelusid, mis seni tihti ruumipuudusel on nädalalehes pidanud ilmuma lühendatud kujul.

„Kesknädal“ peab pakkuma huvitavat lugemist ning suutma oma lugejaid kõnetada. Just seetõttu ootamegi häid mõtteid, kuidas ajaleht uuel kujul hoogsalt käima saada. Igasugu nõuanded on teretulnud: kui palju ja millistest riikidest kirjutada välispoliitikas? Kas jätkame ristsõnade avaldamist? Kui palju peaks avaldama lugejakirju? Milliste autorite lood on need, mida esimesena loete? Jne, jne.

Kahtlemata on igaühel teist olnud mingil hetkel mõte – sellist lugu tahaks teinekordki näha! Nüüd tuleb sellest märku anda. Ootame ideid 31. augustini e-postile kesknadal@kesknadal.ee või aadressil: Kesknädala toimetus, Narva mnt 31-M1, Tallinn 10120

Ütle sõna sekka!

„Kesknädala“ toimetus

19 kommentaari
 1. Uude lehte 5 aastat ago
  Reply

  Teil ju head püsiautorid olemas. Alati on huvitav lugeda Mart Ummelast või Lembe Hendlat. Pikad välismaa lood võiksid olla lühemad. Neid kirjutavad tavalehed. Sellest segasest Balticu Railist tahaks ka selgemat ülevaadet.
  Samuti tahaks rohkem lugeda maapiirkondade tegevusest Keskerakonnas.

 2. u. 5 aastat ago
  Reply

  Kui oluliselt paksem leht pakub vanaviisi, kuid veel suuremaid, hiiglaslikke, mitteinformatiivseid torso- ja näopilte ning ülistussõnumeid kui tore ja lahe üks või teine asi on, siis jääbki lehe maht puudulikuks, samas ebahuvitavaks. Rohkem ausat teavet selle kohta kuidas rahamaailm loodusressursse ning rahvast lüpsab, valet tõeks moonutab ja karmi tõde liberaalse hämaga varjutab. Uutest Uudistest võiks eeskuju võtta.

 3. Nagu 5 aastat ago
  Reply

  U. juba mainis, vähem pirakaid pilte ning nn omadest mitte üle 1 pildi kuus.
  Sisust niipalju, et tuleb kohe selge vahe teha paberlehel ja veebilehel. Veebileht on vabam ja käib ajaga kaasas. Juba tund pärast juhtunut saab loo lehte sokutada.
  Paberlehega tuleb otsustada, kas pakkuda meeldivat lugejale (olgu see või nõme) või püüda harida oma lugejat. Viimasel juhul peaks olema kindel vahekord valdkondade käsitlemisel.
  Poliitilisi või ühiskondlikke küsimusi esitades peaks olema 2 tulpa: 1 poolt ja 1 vastu. Ning üldse peaks kõik käsitlused olema sisulised ehk arvudega tõestatavad. Mitte 99% tühja juttu ja siis üks iva. Selline rahva eest hoolitsemine ja rahvale heategemine reklaamina tuleks üldse keelustada ehk ära jätta. Seda paska on muudki lehed täis.
  Valdkondade valikul tekivad kohe raskused. Ei suuda 2…3 tegijat neid valdkondi hõlmata. Samuti alluvad nad ise peremeestele ehk ei saa avaldada iseenda mõtteid. Ja kui, siis ei tohi ta olla arvamuses vaba, vaid peab peremehele takka kiitma. Nii ei saa Kesknädalast mitte kunagi erapooletut rahvalehte. Näib et seda ei kavandatagi, seega mingeid põhimõttelisi muutusi ma ei näe.
  On veel üks oht. Kui lehest teha nagu ajakiri, siis kaotab ta loetavuse. Paljud loevad näiteks praegu Riigikogu toimetisi? Või Õiguskeelt? Või Keelt ja kirjandust?
  Jääb üle tõdeda, et kord kuus ilmuv Kesknädal on selge enesetapp. Pigem juba 2 korda nädalas ilmuv 1- või 2-leheline õhuke leht. See kajastaks jooksvat elu paremini ning mitmekülgsemalt. Kuid ka seal tuleks udu välja jätta ning rääkida arvudega asjast. Nt kasvõi see pinsikorralduse muutus. Võtke eraldi välja mõni 2. samba kutt (veel parem kui 3…4 eri pankade ohvrit) ja esitage arvudes, palju tema kogutu peaks suhteliselt täna pinssi tagama ja kas ta seda teeb ja kui mitte, siis miks. Siis pandaks kas pooldajal või vastuolijal mulk kinni. Praegu käib ainult jauramine, et meil ainult jotad ongi ning ongi hea kui saab 5 pudeli asemel juua pinsil 1 pudeli. Et 4 pudelit kaob juutide kukrusse, keegi ei räägi. Ega ka tõesta.
  Kokkuvõte: Kesknädal õhemaks aga sagedasemaks. Eraldi veebileht ja paberleht. Vähem möla ja suuri pilte, rohkem aga arve ja tõestusi elavate näidete varal.

  • Ilmumispäevadeks 5 aastat ago

   võiks olla teisipäev ja reede.

  • Kuidas 5 aastat ago

   teha leht odavamaks? See on väga lihtne. On juba 21. sajand ja veebitsi saab uue lehe saata mitmesse tugikohta. Seal trükitaks ta kasvõi tavaprinteriga, omahind lehel oleks 10…12 senti. Kui 2 korda nädalas, siis umbes 1€ kuus. Kui ka kasu tahta, siis 2€ kuus. Samuti pole vaja lehte ühest kohast laiali vedada, vaid saaks seda teha mitmest kohast tavapostiga. Paberlehte vajab ju ennekõike see, kel veebivõimalust pole. Neid jääb pidevalt vähemaks, seega kaob aastakümnega ka paberlehe vajadus.

 4. mnjah 5 aastat ago
  Reply

  Kuna peavoolumeedia on jätkuvalt üsna ühekülgne ja täis libauudiseid, siis peaks Kesknädala online olema siin kiirreageerija rollis ja oma seisukoha ka faktiliselt välja tooma. Vähem võiks olla loosunglikke uudiseid, rohkem faktidega kaetud arvustusi. Kord kuus paberleht, ma arvan et seda on vähe, ühiskonnas ja riigis juhtub ühe kuu jooksul väga palju ja alati tasub olla operatiivne. Kui nüüd TTV ka kinni pannakse, siis kus te oma seisukohti üldse kajastate. Eilne näide, kus Toompeal toimunud toetusmiitingut praktiliselt ei kajastatudki meedias, seda tegi vaid delfi ja õhtul pööras uudise teie vastu. Sellistele asjadele tuleb reageerida kiirelt ja resoluutselt. Kahtlustan et kord kuus ilmuv leht jääb paljudes teemades lihtsalt hiljaks.
  Pigem peaks nii harva ilmuv paberleht jääma sisukate artiklite ja arvutuste jaoks. Online tuleb samal ajal oluliselt tugevdada. Täna on peavoolumeedias olukord kus Valitsuse tegemistest ei räägi ükski leht ega ka ERR. Mida Ratas teeb, seda loen tema FB ajajoonelt. Ehk peaks siin olema üks rubriik, “Valitsuse tegemised” ja kajastada tuleks kõigi kolme koalitsioonipartneri toimetamisi, ka siis kui mingitel teemadel on lahkarvamused.

 5. Kuido Säde 5 aastat ago
  Reply

  “…ajalugu on tõestanud, et Eesti, Läti ja Leedu on koos edukamad ja tugevamad…on meil ühine nägemus Euroopa Liidu tulevikust… arusaam, et NATO on meie regioonis parim julgeoleku tagaja…meie inimeste vahel on väga head suhted ja oleme sõbrad.“
  ” …asetasid pärjad Riia vabadussambale ning külastasid sealset Balti keti teemalist näitust… Õhtul toimub pidulik kontsert…”
  Riia, 23. august 2019(KN)
  Saime teada, et meie peaminister käis Riias söömas ja kontserdil. Lisaks vahetati kohustuslikke viisakusi. Kogu lugu! Oleks Eestit esindanud keegi daam, oleksime saanud midagi teada ka tema rõivastuse kohta.
  Kas sedasorti uudistele , kus muutuvad vaid riikide ja linnade nimed, ikka tasub leheruumi raisata?Samas stiilis on uudised valitsusliikmete kohtumiste kohta. Käidi, vesteldi, arutati….
  “Sõin ja jõin seal minagi, suhu ei saanud midagi” , kirjutas üks tuntud klassik.

 6. autor endine 5 aastat ago
  Reply

  HAKKAN EHK KA TEILE KIRJUTAMA JÄLLE KUI MAKSATE KA.

  • Ei 5 aastat ago

   saa sa enam sentigi! Meile kirjutavad ainult ideelised tädimaalid, mitte rahaahnurid seltsimeessopalobjakad.

 7. Sõnake 5 aastat ago
  Reply

  ka tavakohase meediaskommimise kohta kesknädalal. Seni on seal võimutsenud Urmi, Heimar ja Mart. Nüüd on ette näha, et Kimm peksab nad minema. Juba kuus korra ilmuv Kesknädal lõikab sügava augu.
  Aga vaja oleks elu ja muude sopakate käsitlusi arvustada kasvõi 2 korda nädalas. Ka siis võiks pooletunnises saates olla 3 arvustajat, kuid iga järgmine kord üks vahelduks. Ning sama isik saaks taas esineda mitte varem kui nt 10 saatekorra järel. Siis saaks ka uut verd sisse tuua ja vahetuks ka saatejuhid. Paljud jobud saaks ka hea praktika. Ja kõikse etem oleks, kui 3-st 1 oleks vastasrindest või erapooletu ehk mitte omast bandest.

 8. Lõpu röökiv algus: Maali maalt 5 aastat ago
  Reply

  Keskerakond kaotab vene inimesed. Keskerakond pettis pensionide lubadusega julmalt!
  Rahvas läheb ära või siis EKRE ridadesse võitlema.
  Näe, suur Ummelas näitas eeskuju!
  Nüüd ka teised.
  Pole nii nigelat ajalehte siis ka vaja.
  Oh URMI, tule tagasi!

 9. Arvaja 5 aastat ago
  Reply

  Kindlasti peaks Kesknädalas olema arvamusliider Hillar Kohvi püsirubriik.

 10. vähe 5 aastat ago
  Reply

  Kord kuus on vähe! Nii vähesega jääte ise hätta. Kogu peavoolumeedia on ju endiselt reformimeelne.

 11. vaakuja 5 aastat ago
  Reply

  Tegelikult on kahju küll, et staarajakirjanik ummelas on sellest kaunist lehest lahkunud – paljud jäävad tema toredaid kirjatükke igatsema. Neid ummelase üllitisi ootavad paljud inimesed, kurb…väga kurb

 12. Lehte 5 aastat ago
  Reply

  luues ja toimetades tuleb lähtuda eesmärgist: kas see on omadele või kõigile? Kui omadele, siis on mandumine ja enesepraadimine vältimatu. Kui kõigile, siis tuleb palju rohkem sisse tuua erapooletuid lühilõike kogu maailmast. Samuti vajab lugeja üldist harimist. On küll erinevaid teatmikke, kuid sageli lihtinimene ei teagi kust mida otsida. Kuid teabe võtab ta meeleldi vastu.
  Vaja oleks üldharimist maailma valimissüsteemide, hariduskorralduse, valitsemisviiside jm kohta. Saaksime teada, miks maailmas üheski riigis ei kuulu võim rahvale, miks inimesed on enamjaolt lollid/harimatud, miks pole suudetud/tahetud kaotada valitsejate ahnust jmt. Saan aru, et see ork torkaks ka keskbandet (eriti selle juhtkonda), kuid miks mitte püüelda parema poole? Ja kui keegi seda keelab, siis mis on selle kellegi nimi? Nii et pööret on vaja just Kesknädala toimetajate eestvedamisel. Kui Kimm lubab.

 13. Vaagija 5 aastat ago
  Reply

  Elame muutuste ajastul ja ega muutusteta saa, ainult aga kuidas teha nii, et muudatused olukorda kehvemaks ei teeks? Kord kuus ilmuv ajaleht jääb sarnaste pikkade esmaavaldatud seni vist peidus olnud lugude lugemiseks, nagu käesolevas KNs on Uno Lahe mõtlemapanev kiri USA Kongressile 1997. aastal. Aga kus leiame kallutamata jooksvaid uudiseid, kas Facebookist siis? Aga kõigil ei ole ju arvutit.

  • Iga 5 aastat ago

   üleminek on raske. Nii ongi, et kui loobuda paberlehest ja üle minna ainult veebilehele, siis nagu visataks osa liikmeid üle parda ehk jätta nad teiste haide pureda. Samas läheb paberleht 1 isiku kohta aina kallimaks. Kasutada tuleks ehk lendlehe võtet? Nagu paljud kaelamäärijad kasutavad oma reklaamiraha. Mullegi sokutatakse 2-3 korda nädalas postkasti värvipilte lihast ja muust jurast, et tule ja osta. Miks ei saa kesknädalat nii levitada? Piisab mustvalgest lehestki. Kuid muuta tuleks siis Kesknädala nimi. Kui lendleht ilmuks 3 korda nädalas, siis Esmaspäevik, Kolmapäevik ja Viiepäevik. Kui 2 korda nädalas, siis Teisipäevik ja Viiepäevik. Lendleht ei peaks olema isegi volditav. 3 korda nädfalas ilmuv leht oleks seega 2-leheküljeline, kokku 6 lehekülge nädalas. palju ta praegusele alla jääb? Eriti sisult, kui sealt välja jätta korduvad ja suured ennastimeteldavate isikute pildid ja sisutühi mula. Lood peaks olema lühemad ja löövad. Võib olla ka järgnevaid käsitlusi, kuid need oleks üksikult samuti lühemad ja loetavad.
   Mis aga puutub kord kuus ilmuvat kokkuvõtlikku leht, ka see võiks olla. Seal saaks juba asjalikumat ülevaadet lugeda.
   Kui veeb veel täis ei saa (nagu Laari Mardil), siis seal võib veel lõhverdada turumuttide moodi, nagunii paljut ei loeta.

 14. oleme sunnitud vabandama sic 5 aastat ago
  Reply

  Nagu ajaloo prügimäele purjetab Keskerakond, nii samasse ka see sopaleht

 15. Villu S. 5 aastat ago
  Reply

  Jumal hoidku, ei! Kohv las parem kirjutab Jämejala seinalehte.

Kommenteeri

Sinu meiliaadressi ei avaldata.